• Foto:
  • Foto:
1/

Detta har hänt: Arbogafallen, sexbrottsutredningen och grova misshandeln

Eskilstuna
annons

Makens drunkning, anklagelser om sexbrott, grov misshandel av flyktingpojkar, mord och mordförsök. Eskilstunakvinnan som misstänks för mord och mordförsök på sina föräldrar har det senaste året förekommit i flera utredningar.

Här har vi listat de viktigaste händelserna runt den nu 42-åriga Eskilstunakvinnan, som sitter häktad misstänkt för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma.

Januari 2015: Eskilstunakvinnan tecknar livförsäkring

Försäkringsbolaget If får in en ansökan om livförsäkring för den då 41-åriga Eskilstunakvinnans make. Förmånstagare är Eskilstunakvinnan.

Februari 2015: Maken insjuknar – misstänkt förgiftning

Under en utlandsresa insjuknar maken svårt och tvingas uppsöka sjukvård både utomlands och hemma. Försäkringsbolaget menar att 41-åringen försökt förgifta sin make. Under hösten 2016 ska även polisen fatta misstankar om att drunkning i själva verket var ett mord.

7 augusti 2015: 41-åringens make drunknar

Den 41-åriga kvinnans make hittas död i Hjälmaren, vid kvinnans föräldrars sommarstuga utanför Arboga. Polisen inleder ingen förundersökning om brott.

16 juni 2016: Eskilstuna-Kuriren avslöjar sexhistorien

Foto:

Två flyktingpojkar berättar att de blivit sexuellt utnyttjade av en 41-årig kvinnlig chef för ett företag som placerar ensamkommande flyktingbarn. Kvinnan nekar. Flera inblandade försöker stoppa publiceringen före pressläggning.

Juni 2016: Polisen utreder sexbrott

Polisen inleder en förundersökning om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. 41-åringen misstänks för brottet.

22 juni 2016: Eskilstunakvinnan vill gifta sig

En hindersprövning kommer in till Skatteverket. 41-åringen vill gifta sig med sin 18-årige sambo.

29 juni 2016: Kvinnan frias från sexmisstankar

Åklagare Anna Asklöf lägger ner sexbrottsutredningen mot 41-åringen. "Inget brott har begåtts", menar hon.

6 juli: Eskilstunakvinnan: "Vi hade sex"

41-åringen säger till Aftonbladet att hon hade sex med en av de ensamkommande pojkarna. "Attraktion uppstod", säger hon.

10 juli 2016: De två flyktingpojkarna misshandlas

Ett gäng tränger sig in i lägenheten i Eskilstuna där pojkarna befinner sig. Pojkarna misshandlas svårt.

25 juli 2016: 41-åringen nekas försäkringspengar

Försäkringsbolaget If vägrar betala ut livförsäkringsersättningen på 2,5 miljoner kronor till 41-åringen efter makens död 2015. Bolaget menar att försäkringen är förfalskad och att det finns en rad konstiga omständigheter.

3 augusti 2016: 41-åringens pappa mördas

Mordet på den 68-årige mannen från Eskilstuna skedde då han och frun befann sig i sin sommarstuga i Arboga.

Ett Eskilstunapar, 41-åringens föräldrar, attackeras med kniv i sin sommarstuga utanför Arboga. Den 63-åriga kvinnan vaknar av huggen och ser då att hennes 68-årige make är död.

4 augusti: Hustrun anhålls för mord

Den 63-åriga kvinnan opereras för sina skador och anhålls skäligen misstänkt för mord på sin make.

5 augusti 2016: Hustrun avförs från utredningen

Efter förhör frias 63-åringen från misstankar.

16 augusti 2016: 41-åringen och sambon grips

Polisen spärrade av området runt sommarstugan efter mordet. Foto:

Duon grips på Arlanda skäligen misstänkt för mord och mordförsök på 41-åringens föräldrar.

18 augusti 2016: Beslut om nedlagd utredning överprövas

Elisabeth Massi Fritz. Foto:

Eskilstuna-Kuriren berättar att Elisabeth Massi Fritz, flyktingpojkarnas målsägarbiträde, begär att polisen åter öppnar den nedlagda förundersökningen om sexbrott.

19 augusti 2016: Paret släpps

41-åringen och hennes 18-årige pojkvän släpps men misstankarna kvarstår.

22 augusti 2016: 18-åringen intressant även för misshandeln

Åklagare Thomas Bergström säger till Eskilstuna-Kuriren att två personer är intressanta för utredningen. En av dem är den 41-åriga kvinnans 18-årige sambo.

23 augusti 2016: Polisen söker uppgifter om bil

Några veckor efter Arbogamordet efterlyste polisen vittnen som hade sett den här bilen i samband med mordet. Foto:

Vittnen som sett en tegelröd Volkswagen Cross Touran årsmodell 2008 söks av polis.

23 augusti 2016: Avslag på ansökan om kontaktförbud

41-åringens mamma och syster får avslag på sin begäran om att 41-åringen och hennes 18-årige pojkvän ska beläggas med kontaktförbud. Orsaken: Åklagaren anser att det fanns inte finns tillräckliga skäl.

24 augusti 2016: Kvinnan flyr utomlands

Eskilstuna-Kuriren avslöjar att 41-åringen har lämnat landet.

29 augusti 2016: Drunkning misstänks vara mord

Ett år före mordet på Eskilstunakvinnans pappa drunknade kvinnans exman i Hjälmaren i närheten av samma sommarstuga. Foto:

Överåklagaren Marianne Ny vid Utvecklingscentrum i Göteborg beslutar, efter påtryckningar från försäkringsbolaget If, att utreda 41-åringens drunknade makes död igen. En förundersökning om mord och grovt bedrägeri inleds men ingen formellt misstänkt finns.

30 augusti 2016: Paret grips igen

Åklagare i Västmanland beslutar att återigen gripa 41-åringen och hennes 18-årige sambo efter att misstankarna mot dem stärkts. De grips i norska Trondheim på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök.

2 september 2016: Paret häktas

Häktningsförhandlingar för Eskilstunakvinnan (till höger) och hennes sambo. Foto:

Vid två separata häktningsförhandlingar i Västmanlands tingsrätt häktas både 18-åringen och 41-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök på 41-åringens föräldrar.

12 september 2016: 41-åringen målsägare i ny sexutredning

Efter att ha blivit anklagad för sexbrott mot två flyktingpojkar anmälde 41-åringen å sin sida pojkarna för utpressning. Nu ska hon höras i häktet – som brottsoffer.

15 september 2016: Sexbrottsutredningen tas inte upp igen

Flyktingpojkarnas målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz hade begärt överprövan av beslutet om att lägga ner förundersökningen men åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg finner inga skäl att ändra åklagarens beslut.

20 september 2016: Åklagarna vill ha mer tid

Eskilstuna-Kuriren avslöjar att åklagarna behöver mer tid för att hinna bli klara med utredningen om mordet i Arboga till den 30 september då åtal ska vara väckt. Därför begär de förlängd åtalstid.

Västmanlands tingsrätt. Foto:

30 september 2016: 18-åringen fortsatt häktad

Västmanlands tingsrätt beslutar att förlänga utredningstiden med fyra veckor och därmed blir den mordmisstänka 18-åringen kvar i häktet.

3 oktober 2016: 41-åringen ska psykutredas

Eskilstunakvinnan blir också kvar i häktet efter att tingsrätten beslutat att förlänga utredningstiden gällande hennes inblandning i fallet. Beslut tas också om att göra en så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning.

Eskilstunakvinnan kommer in i rättssalen. Foto:

3 november 2016: Polisen dyker efter bevis

Sjöpolisen i Stockholm söker efter "ett föremål" i Eskilstunaån. Polisen bekräftar senare att de söker efter föremål från Arbogautredningen. Enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren är det mordvapnet som eftersöks.

14 november 2016: Exmakens grav öppnas

Åklagare Jessica Wenna meddelar att Eskilstunakvinnans exmakes grav ska öppnas.

16 november 2016: Exmakens grav öppnades

Kvarlevorna efter Eskilstunakvinnans 42-årige exman tas upp ur graven på Gustavsbergs kyrkogård.

Öppningen av Eskilstunakvinnans exmakes grav i Stockholm. Foto:

1 december 2016: 41-åringen misstänks för ännu ett mord

Kammaråklagare Johan Fahlander meddelar att Eskilstunakvinnan misstänks för ännu ett mord – mordet på sin exmake som hittades drunknad i augusti 2015, vid samma sommarstuga som Eskilstunakvinnans pappa mördades ett år senare.

2 januari 2016: Nya dykningar i Eskilstunaån

Åklagare bekräftar för Eskilstuna-Kuriren att polisen några dagar efter julhelgen gjort nya dykningar i Eskilstunaån i jakten på mordvapnet.

Polisen har gjort flera dykningar i Eskilstunaån i jakten på mordvapnet. Foto:

28 januari 2017: Eskilstunakvinnan – och Bunkerläkaren – utsatta för bolagskapning

Eskilstuna-Kuriren kan avslöja att Eskilstunakvinnans familjehemsföretag kapats av en 22-årig man som även kapat den så kallade Bunkerläkarens bolag.

7 februari 2017: Misstänkt gärningsman erkänner

Eskilstunakvinnans pojkvän erkänner Arbogamordet. Men den nu 42-åriga kvinnan fortsätter att neka.

Eskilstunakvinnans sambo har erkänt Arbogamordet. Foto:

7 februari 2017: Fler kan vara inblandade i drunkning

Polisen uppger för Eskilstuna-Kuriren att fler personer var på plats då Eskilstunakvinnans exmake drunknade vid sommarstugan i Arboga i augusti 2015.

I december 2016 delgavs Eskilstunakvinnan misstanke om mordet på exmannen. Men polisen uppger att fler personer än vad som tidigare varit känt befann sig vid stugan i samband med drunkningen. Foto:

14 februari 2017: Sambon pekar ut Eskilstunakvinnan

Leif GW Persson säger i SVT-programmet Veckans brott att den 19-årige mannen som erkänt mordet pekar ut Eskilstunakvinnan som medhjälpare.

15 februari 2017: Misstänkta för drunkningsmord anhålls

Eskilstuna-Kuriren avslöjar som första tidning att tre personer anhållits misstänkta för inblandning i makens drunkning. VLT uppger kort därefter att de tre anhöriga är en dotter och en son till den 42-åriga kvinnan, samt dotterns sambo.

17 februari 2017: 42-åringens svärson häktad

Den 42-åriga Eskilstunakvinnans svärson häktas av tingsrätten i Västmanland, misstänkt för drunkningsmordet på Eskilstunakvinnans man som drunknade i augusti 2015. Däremot släpps 42-åringens två barn som tidigare varit anhållna misstänkta inblandning i samma brott.

Foto:

22 februari 2017: 19-åringen slipper straff för mindre brott

Den mordmisstänkta kvinnans pojkvän har utretts för flera andra brott, men åklagaren väljer att inte väcka åtal i de fallen.

22-23 februari 2017: Svärsonen blir kvar i häktet

Den mordmisstänkte 25-åringen motsätter sig häktningen och vill bli frisläppt, men tingsrätten väljer att gå på åklagarens linje.

3 mars 2017: Åklagaren vill förlänga häktningstiden ytterligare

Åklagaren begär mer tid i utredningen om det misstänkta drunkningsmordet i Arboga 2015. Åklagaren vill därför att den 42-åriga Eskilstunakvinnans svärson blir kvar i häktet ytterligare en tid.

3 mars 2017: Nya misstanken: 42-åriga kvinnan försökte beställa mord – sju gånger

Eskilstuna-Kuriren avslöjar att den mordmisstänkta 42-åriga Eskilstunakvinnan ska ha försökt få någon annan att mörda på hennes uppdrag. Hon ska nu ha delgivits misstanke om stämpling till mord vid sju olika tillfällen.

7 mars 2017: Lögn ledde If:s utredare på spåren

Enligt Expressen var det 42-åringen själv som fick in utredarna på mordspåret i drunkningsfallet, under ett flera timmar långt samtal efter exmakens död. Hon uppges ha sagt till sina föräldrar att han dött i en arbetsplatsolycka, och inte drunknat vid sommarstugan. Lögnen gjorde utredarna misstänksamma.

7 mars 2017: 25-åringen fortsatt häktad för drunkningsmordet

Omhäktningsförhandlingar mot den 25-årige svärsonen, häktad för drunkningsmordet, hölls i Västmanlands tingsrätt. Beslutet blev att han kvarstannar i häktet.

8 mars 2017: 42-åriga kvinnan kan få betala miljonskadestånd

Åklagaren fryser den mordmisstänkta Eskilstunakvinnans tillgångar. Pengarna ska tillfalla brottsoffren om hon fälls i kommande rättegångar. Om skadestånd blir aktuellt handlar det om en summa på över en miljon kronor som ska betalas ut till de mördades anhöriga.

8 mars 2017: Bolagskaparen försökte få ut 710 000 kronor – skulle köpa traktor

Eskilstuna-Kuriren kan berätta att den mordmisstänkta 42-åringen och hennes exkollega lyckats ta tillbaka sitt företag från den 22-årige man som kapat bolaget.

9 mars 2017: Åklagaren bekräftar: 42-åringen försökte beställa mord på maken

"Jag kan bekräfta att det har förekommit stämpling till mord när det gäller honom. Och att ett antal personer har tillfrågats", säger åklagaren Johan Fahlander.

9 mars 2017: Svärsonen: Jag har blivit ditsatt som hämnd.

25-åringen att neka till brott. Till frivården har han sagt att han tror att han är misstänkt för drunkningsmordet för att en annan person angett honom som hämnd för en konflikt dem emellan. Frivården föreslår att 25-åringen psykutreds.

Foto:

15 mars 2017: Mordmisstänkta kvar i häktet i fyra veckor

Västmanlands tingsrätt meddelar att den 42-åriga kvinnan och hennes 19-årige pojkvän tvingas stanna i häktet i fyra veckor utan att en ny förhandling görs.

42-åringen vid häktningsförhandlingen i Västmanlands tingsrätt den 20 mars 2017. Foto:

20 mars 2017: Den 42-åriga kvinnan från Eskilstuna häktas misstänkt för drunkningsmord

42-åringen, som redan är häktad misstänkt för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma, häktas på sannolika skäl misstänkt för mord på sin make i augusti 2015.

29 mars 2017: Svärsonen släpps ur häktet

Den 25-årige man som är 42-åriga kvinnans svärson och suttit häktad misstänkt för mord på hennes make, släpps ur häktet. Misstankarna mot honom kvarstår men utredningsmaterialet räcker inte till ett åtal enligt åklagare Johan Fahlander.

30 mars 2017: Flera misstankar mot 42-åringen avskrivs

Expressen rapporterar att åklagare Johan Fahlander har skrivit av misstankarna om fem av fallen av stämpling till mord som kvinnan var misstänkt för.

6 april 2017: Rättegångsdatum klart för Arbogamorden

Den 8 maj, preliminärt, startar rättegången i Västmanlands tingsrätt, rapporterar SVT Västmanland. Åtalet kommer ett par veckor dessförinnan.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbogaEskilstunaArbogamordetBrottmord
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka