• Behandlingar får många att slappna av, de får lugn och ro för en stund och kan släppa mobilen. Foto:
  • Makeupartisten, hårstylisten och nagelterapeuten Sofia Torsén. Foto:
  • Marianne unnar sig ansiktsbehandlingar regelbundet. Foto:
  • Yvonne Ryding - snygg! Foto:
  • Skådespelerskan Sharlize Theron - snygg! Foto:
  • Sofia Torsén och Marianne Holmberg är intresserade av skönhet och stil. De tror att ju fler krav samhället ställer på människorna, desto viktigare blir det att ta hand om sig och få ett andningsrum i tillvaron. Foto:
  • Foto:
1/

"Att ta hand om sig är avkopplande och minskar stressen"

Spaning
annons

– Stil och skönhet kan ses som ett andningsrum för kvinnor. Det är så mycket krav på oss att lyckas i karriären, ta hand om barnen och oss själva. Att unna sig egen tid kan vara väldigt positivt, säger Marianne Holmberg som jobbar som personal shopper och själv lägger ner en slant på utseendet.

Vi träffas på ett fik i centrala Eskilstuna för att prata skönhet: makeupartisten, hårstylisten och nagelterapeuten Sofia Torsén och Marianne Holmberg som gärna gör skönhetsbehandlingar för egen del och jobbar som personal shopper på NK i Stockholm. Hennes arbete går ut på att hjälpa kunder att hitta sin stil.

Vad är skönhet för er?

– Utstrålning, säger Marianne. En förmåga att ta över ett rum när man kliver in och ha en positiv energi runt sig.

– Om man känner sig fin syns det utåt. Skönhet handlar om att må bra och vara tillfreds med sig själv, säger Sofia.

Bägge tjejerna är inställda på att om man under en period i livet tappat energi, kanske varit mammaledig eller sjuk, så kan det blir ett lyft att fixa håret eller på annat sätt unna sig något i utseendeväg. Det i sin tur påverkar självförtroendet.

Finns det en gräns för hur långt man kan gå när det gäller skönhet?

– Min personliga gräns går vid att spruta in substanser i kroppen, säger Marianne. Däremot gör jag gärna behandlingar och fixar till ögonfransarna. När det gäller andra personer är det mesta okej så länge det ser naturligt ut, tycker jag.

Sofia: – Jag kan tycka att det är synd när många unga i Sverige försöker se ut på ett visst sätt, de ser nästan likadana ut.

– Ja, i stället för att ta fram det personliga hos sig så försöker de bli en kopia, fyller Marianne i.

Både Sofia och Marianne kan tänka sig att gå ut på stan bland folk utan att sminka sig först.

– När jag bara går och handlar gör jag det osminkad, säger Sofia. Men när jag jobbade på HM:s kosmetikavdelning i sex år och sålde smink var det ju annat, jag ville att de som köpte produkterna skulle se att jag kan det här med smink.

Hur mycket tid och pengar lägger tjejerna på skönhet?

Marianne fixar regelbundet sina naglar och ögonfransar. Ögonfransar går på 400 kronor och påfyllning av naglar 400 kronor i månaden. Återkommande ansiktsbehandlingar kostar mellan 800 och 900 kronor i månaden, till det köper hon smink, krämer och nagellack för mellan 2 000 och 2 500 kronor i månaden. Total summa: 3 000 till 4 000 kronor i månaden.

Hon uppskattar att hon avsätter runt fem timmar i månaden på att hålla sig fräscha och snygg via olika behandlingar.

Sofia är mer återhållsam med produkter och behandlingar och tror att slutsumman hamnar på 200-300 kronor i månaden för hennes del.

Varför är det så viktigt att vara snygg?

– Om man ansträngt sig lite extra så får man en liten skjuts och vågar ta mer plats. Men utseendet är också förknippat med din karriär. Ditt utseende är knutet till ditt personliga varumärke och intrycket bör vara att du tar hand om dig, säger Marianne.

Sofia tror att ju fler krav samhället ställer på oss, desto viktigare blir det att ta hand om sig och få ett andningsrum i tillvaron.

– Många är väldigt stressade i dag och tar hjälp från andra för att hålla sig fräsch. Har man till exempel gjort gelénaglar så behöver man ju inte tänka på att fixa det själv.

Behandlingar får också många att slappna av, de får lugn och ro för en stund och kan släppa mobilen.

Vad tror ni om 10-20 år, mer eller mindre fokus på utseendet?

– Jag tror att det blir mer, säger Sofia. Nuförtiden fixar var och varannan sina naglar men för tio år sedan var det ganska ovanligt.

Sofia tror också att skönhetsprodukterna kommer att utvecklas mot mer miljövänliga alternativ.

– Jag tror att det ökar samtidigt som det dyker upp motkrafter som lobbar för det naturliga. Lite back to the basic, helt enkelt ..., spår Marianne.

Vem är vacker?

Sofia nämner Eskilstunas skönhetsdrottning Yvonne Ryding och skådespelerskan Julia Roberts. Marianne säger spontant skådespelerskan Charlize Theron och prinsessan Madeleine ("Madeleine har utstrålning, skrattgropar och ser alltid fräsch ut").

För vem gör man sig då vacker?

Bägge är inne på att de gör det främst för sin egen skull, för att stärka självförtroendet.

– Men jag gör det även för min partner, man vill ju hålla attraktionen vid liv, säger Marianne.

Skulle ni sminka er om ni befann er på en öde ö?

– Nej, säger Marianne. Men jag skulle fortfarande använda tillbehör för att känna mig fräsch. Och raka benen. Läppglans skulle jag definitivt ha, det är jag beroende av.

Vi kommer in på egenskaper som inte är attraktiva och Sofia säger att folk som inte orkar ta hand om sig, inte ens duscha regelbundet, är oattraktiva.

Marianne:

– Skönhet sägs vara kopplat till symmetri och balans och att inget sticker ut. Jag kan tycka att Julia Roberts mun kan vara lite läskig för den är så stor. Jag tycker heller inte att världens häftigaste klor är snyggt för då tar de över hela intrycket av en person.

Sofia Torsén

Ålder: 33 år.

Bor: I radhus på Öster i Eskilstuna.

Gör: Har eget företag, Dreamlook by Sofia, som makeupartist, hårstylist och nagelterapeut. Jobbar på HM.

Marianne Holmberg

Ålder: 34 år.

Bor: Centrala Eskilstuna.

Gör: Konsult som personal shopper på NK där hon hjälper kunder att hitta sin stil och kläder. Öppnar snart Stilstudion i Gamla stan i Eskilstuna: en lounge för stil och skönhetsråd.

Vad är skönhet?

Skönhetsidealen varierar över tid och kulturer men det finns vissa drag som människor världen över tycker är vackra. Det gäller till exempel ren och välvårdad hud, tjockt, glänsande hår, symmetriska anletsdrag samt kurviga former hos kvinnor och breda axlar hos män. Vi attraheras av vissa drag när vi väljer en partner för att få bästa möjliga gener på vår avkomma. Kvinnor med kurviga former, i synnerhet omkring höfterna, har enligt detta bra förutsättningar för att föda friska barn, medan starka män är att föredra i händelse av att nästkommande generation behöver skyddas mot faror.

Källa: Illustrerad vetenskap

annons

Mest delat denna vecka