LÄt oss ha fortsatt tillgÄng till gÄngstrÄket

InsÀndarskribenterna Àr oroliga att allmÀnheten kommer att nekas tilltrÀde till gÄngstrÄket upp pÄ LÄngberget.

InsÀndarskribenterna Àr oroliga att allmÀnheten kommer att nekas tilltrÀde till gÄngstrÄket upp pÄ LÄngberget.

Foto: Joakim Serrander

InsÀndare2023-04-08 07:42
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PÄ BenningeomrÄdet vid LÄngberget i StrÀngnÀs har det bedrivits skolverksamhet sedan 1908. Minst lika lÀnge har det funnits ett gÄngstrÄk genom Benninge upp till toppen av LÄngberget och ner pÄ andra sidan.

Sedan 2008 hyr Europaskolan Rogge lokalerna pĂ„ Benninge. Roggeskolans första rektor skickade ut ett brev till de som bor nĂ€ra skolan och berĂ€ttade att de ville ha ett gott och nĂ€ra samarbete med grannarna. År 2021 hĂ€nde dock nĂ„got. Nuvarande rektor började jaga bort pensionĂ€rer, förĂ€ldrar med barnvagn, motionĂ€rer med flera nĂ€r de skulle gĂ„ upp till LĂ„ngberget via det gamla gĂ„ngstrĂ„ket. Även elever och personal har börjat avvisa StrĂ€ngnĂ€sbor.

Detta Ă€r det enda naturliga gĂ„ngstrĂ„ket som leder upp till ett av StrĂ€ngnĂ€s mest centrala frilufts- och rekreationsomrĂ„de frĂ„n UlfhĂ€llssidan. Rektorn har dessutom satt upp skyltar om att obehöriga inte fĂ„r betrĂ€da gĂ„ngstrĂ„ket. Är det lagligt?

Enligt rektorn har elever pĂ„ skolan fĂ„tt stryk av ungdomar som har kommit ner till skolan via LĂ„ngberget. Vi undrar varför fredliga StrĂ€ngnĂ€sbor som vill komma upp till LĂ„ngberget via gĂ„ngstrĂ„ket skulle innebĂ€ra nĂ„got problem för skolans verksamhet? Det Ă€r nog inga lĂ€mmeltĂ„g som passerar gĂ„ngstrĂ„ket upp till LĂ„ngberget om dagarna. Dessutom borde det bara höja sĂ€kerheten att flera vuxna passerar och rör sig i omrĂ„det. 

I StrengnĂ€s Tidning den 21 mars i Ă„r kunde vi lĂ€sa att kommunen planerar att lĂ„ta Europaskolan Rogge köpa lokalerna som de i dag hyr och hyra ut marken till dem. Detta kan vara en början till att ge bort kontrollen pĂ„ omrĂ„det till en mĂ€ktig privat aktör. Benninge ligger i en av StrĂ€ngnĂ€s gröna lungor och Ă€r dessutom en mycket attraktiv tomt. NĂ€r politiker hanterar frĂ„gan rörande denna gröna oas skall de tĂ€nka lĂ„ngsiktigt. Det gör de knappast nu. 

Europaskolans mĂ€ktiga man Johan H Larsson, tidigare kommunalrĂ„d för Moderaterna, sĂ€ger till tidningen att han har jobbat lĂ€nge för det hĂ€r. Det tror vi alldeles sĂ€kert. VĂ„r oro att Ă€r att det inte kommer att stanna hĂ€r. En i fastighetsbolagets styrelse sĂ€ger att hen tror att om 20 Ă„r nĂ€r kommunen eventuellt vill köpa tillbaka fastigheterna kommer priset att vara sĂ„ högt att kommunen kommer att vĂ€lja att sĂ€lja marken till Europaskolan istĂ€llet. Moderaterna och Socialdemokraterna har en kompakt majoritet och ingen debatt kring BenningefrĂ„gan har förekommit innan vi fick lĂ€sa om detta i tidningen. Det om nĂ„got Ă€r orovĂ€ckande. 

För kommande generationers skull, sÀlj inte ut Benninge! Renovera fastigheterna och hyr ut dem till nuvarande hyresgÀster, Roggeskolan, pÄ lÄngtidskontrakt. LÄt framtidens StrÀngnÀsbor fÄ behÄlla rÄdigheten över BenningeomrÄdet och LÄngberget! Om det nu skulle bli sÄ elÀndigt att majoriteten vÀljer att sÀlja fastigheterna och hyra ut tomtrÀtten vid Benninge fÄr vi hoppas att de samtidigt ser till att skydda tillgÀngligheten till gÄngstrÄket för allmÀnheten genom ett servitut eller nÄgot annat som garanterar detta.