”Om krisen eller kriget kommer” innehĂ„ller mĂ„nga tips

MSB, Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap, tog 2018 fram broschyren "Om krisen eller kriget kommer".

MSB, Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap, tog 2018 fram broschyren "Om krisen eller kriget kommer".

Foto: Pontus Lundahl (TT)

InsÀndare2024-01-19 06:15
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Under den senaste veckan har civilministern, överbefĂ€lhavaren, statsministern och nu senast den svenska marinchefen varnat. Det kan bli krig, sĂ€ger civilministern i SĂ€len. 

Det kan bli krig, sĂ€ger civilministern, och riktar sig till enskilda medborgare och till det svenska samhĂ€llet som helhet – inte minst det svenska försvaret. 

Men ministern kommer inte med nÄgra exempel pÄ hur de svenska hushÄllen kan förbereda sig. Det var inte bra. Att vi fÄr vetskap om hur försvaret ska agera förvÀntar vi oss, men att lÀmna hushÄllen i ett tomrum Àr oansvarigt.

BĂ€ttre var det 2018 nĂ€r broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” kom. Den sĂ€ndes till drygt fyra miljoner hushĂ„ll i Sverige. Syftet var att vi skulle bli bĂ€ttre förberedda pĂ„ att förbereda oss pĂ„ till exempel allvarliga olyckor, extremt vĂ€der, it-attacker eller militĂ€ra konflikter.

Broschyren innehÄller mÄnga tips för att du ska kunna ta ditt ansvar om samhÀllet inte fungerar som vanligt. LÀs den sÄ att du kan agera och hjÀlpa andra ifall nÄgot hÀnder. Ansvaret för Sveriges sÀkerhet och beredskap Àr gemensamt för alla som bor hÀr.

I broschyren uppgavs vad vi mĂ„ste tĂ€nka pĂ„. Du ska ha beredskap för en vecka, om du kan. Det betyder att du ska kunna ordna mat, vatten, vĂ€rme och kommunikation för att klara vardagen för dig och din familj. Du förvĂ€ntas klara dig i en vecka utan samhĂ€llets hjĂ€lp och dĂ€rför Ă€r det bra att ha övat innan. 

TÀnk pÄ:

  • VĂ€rmen försvinner. 
  • Det blir svĂ„rt att laga och förvara mat. 
  • Mat och andra varor kan ta slut i affĂ€rerna.
  • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten. 
  • Det gĂ„r inte att tanka bilen. 
  • Betalkort och bankomater fungerar inte. 
  • MobilnĂ€t och internet fungerar inte. 
  • Kollektivtrafik och andra transporter stĂ„r stilla. 
  • Det blir svĂ„rt att fĂ„ tag i lĂ€kemedel och medicinsk utrustning. 

Kan Churchills ord "Jag har inget annat att erbjuda Ă€n blod, möda, tĂ„rar och svett” jĂ€mföras med Bohlins ”Det kan bli krig”?