• Kung Carl XVI Gustaf, konstnären Urban Larsson och drottning Silvia fanns på plats i Gripsholms slott i Mariefred i går vid avtäckningen av det senaste tillskottet till Statens porträttsamling. Foto:
  • Bland bidragsgivarna till porträttet återfinns Magnus Härenstam som i går kramades om av konstnären och Strängnäsbon Lena Linderholm. Foto:
1/

Drottningporträtt i Gripsholms slott

Mariefred
annons

Till sist har även drottning Silvia fått ett eget porträtt i Statens porträttsamling på Gripsholms slott. I går fanns hon och kungen på plats i Mariefred för att avtäcka målningen signerad Urban Larsson. - Det mest ärofyllda uppdrag en konstnär kan få är att göra ett porträtt av sin drottning, sade Urban Larsson i sitt avtäckningstal.

Nummer 4912. Det är det senaste tillskottet till porträttsamlingen på Gripsholms slott i Mariefred. Under flera så kallade sittningar under februari och mars i år har konstnären Urban Larsson - stockholmare i grunden men till vardags verksam i Amsterdam - träffat och målat av drottning Silvia. I går avtäcktes målningen under närvaro av både drottningen och kung Carl XVI Gustaf.

- Utmaningen är att fånga en människas essens och helhet. Varje sittning är två och en halv timme lång och en bonus i sammanhanget är att man lär känna personen som man porträtterar, sade Urban Larsson.

Drottningen själv berättade att hon var nervös inför själva avtäckningen och att hon kanske inte var så förtjust i att just se sig själv i stort format på en tavla.

- Men jag tycker om det han som konstnär har skapat, sade drottning Silvia uppskattande om Urban Larssons verk.

Sittingarna har skett på Drottningholms slott och på tavlan sitter drottningen med en vit orkidé i handen.

- För att kunna värdera färger och valörer så är det viktigt att få med något vitt i en målning. Vi bestämde oss för att drottningen skulle hålla i en vit orkidé, berättade Urban Larsson.

Han fortsatte med att säga att orkidén bland annat är en symbol för exotisk skönhet, och att just den vita sorten står för skydd av barn.

- Passande med tanke på drottningens arbete med utsatta barn, log konstnären.

En annan detalj på målningen av drottningen är en trave böcker som står på ett bord till höger om drottning Silvia.

- Titlarna på bokryggarna symboliserar kärlek till medmänniskor och till ens nästa, berättade Magnus Olausson som är chef för Statens porträttsamling.

annons

Mest delat denna vecka