• Sara Lundbergs minne av uppväxten i Eskilstuna.
  • "Hoodie" heter den här skulpturen i stengods av Joakim Ojanen. Foto:
  • I den här installationen ha Sara Lundberg fått hjälp av 150 barn från Torshälla. Foto:
  • Joakim Ojanen går utanför ramarna med sin keramik.
1/

Vita streck och överraskande figurer

Torshälla
annons
Två, sinsemellan olika utställningar visas nu i Ebelingmuseet i Torshälla. Det är Joakim Ojanen som visar smått häpnadsväckande skulpturer, objekt och måleri och illustratören och konstnären Sara Lundberg, som ställer ut målningar och en installation hon skapat tillsammans med förskolebarn.

I bland blir man alldeles upprymd när man kommer till en konstutställning och känner att man aldrig har sett något liknande förut. Det är inte otänkbart att Joakim Ojanens utställning "Humörsvängningar" har den effekten på besökarna i Ebelingmuseet.

Det som möter är märkvärdigt karismatiska skulpturer i stengods glaserade i ljusa och starka färger och knådade i former som får tankarna att flyga. På väggarna hänger några få stora oljemålningar där samma uttrycksfulla figurer och former brer ut sig. Typ ett annorlundaskap, gestaltat av en konstnär som är på gång. Joakim Ojanen medverkar på Sven Harrys Konsthall i Stockholm i utställningen Swedish art: Now! och i juni öppnar han en separatutställning i USA på Richard Heller Gallery i Los Angeles.

I ett annat rum i Ebelingmuseet kan man se bilder av Eskilstunabördiga Sara Lundberg, som är mest känd för sina barnboksillustrationer och böcker om Öivind och Vita Streck. Just vita streck är en gemensam nämnare för utställningen "Min väg är krokig". Där kan man även se en installation där 150 förskolebarn från Torshälla medverkat genom att måla hus på träklossar inspirerade av Sara Lundbergs sagor.

Info

Sara Lundberg: "Min väg är krokig"

Joakim Ojanen: "Humörsvängningar"

Till den 8 maj Ebelingmuseet Torshälla

annons

Mest delat denna vecka