• Karin Flygare läste två stycken från sin bok. Foto:
  • Gull och Mull har satsat på att sälja böcker av och om lokala författare, fotografer och musiker från Malmköping. Här finns bland annat Karin Flygares böcker. Foto:
  • I trädgården utanför butiken Gull och Mull i Malmköping hade Karin Flygare på lördagen sitt boksläpp. Foto:
  • Karin Flygare fick blommor av sitt barnbarn Ester Stålspets. Foto:
  • Karin Flygare, Ingrid Sigfridsson, Bokförlaget Mormor och Motzi Eklöf, som driver bok- och pappershandeln Gull och Mull. Foto:
1/

Boksläpp på hemmaplan

Malmköping
annons
I idyllisk inramning hade Karin Flygare på lördagen boksläpp av boken Man kan liksom inte ångra sig. Det är hennes tredje bok men berättelsen har hon burit med sig i flera år.

Den lokala bok- och pappershandeln Gull och Mull blev valet när Malmköpingsbon författaren Karin Flygare skulle släppa sin senaste bok. I trädgården utanför butiken dukades det på lördagseftermiddagen upp kaffe och kakor. Litteraturintresserade anlände en efter en för att uppvakta författaren med blommor, köpa signerade böcker och höra henne läsa från den färska boken.

Karin Flygare är socionom men släppte 2009 sin första bok.

– Jag var bra på att skriva uppsatser i skolan och fröken läste upp mina uppsatser för klassen. Men det föresvävade mig aldrig att bli författare, berättar Karin Flygare.

Men så småningom började hon skriva artiklar och gick sedan en skrivarkurs som ledde till att hon skrev sin debutbok Det är så konstigt nu för tiden.

I skrivandet har hon använt sig av sina erfarenheter som socionom.

– Jag har hört många berättelser.

Den senaste boken, Man kan liksom inte ångra sig, har två handlingar. Den ena handlar om Stina som lever i nutid. När hon vill ta en paus från sitt förhållande med Martin träffar han snabbt en ny kärlek. I den andra handlingen är en annan Stina, fast med början på 1920-talet, huvudperson.

Historien från förra seklet har Karin Flygare delvis hämtat från gamla brev som hon har haft i sin ägo under ett antal år. Egentligen tänkte hon skriva utifrån breven redan till sin första bok men det blev först nu.

Det finns en koppling mellan dagens Stina och Stina från förra seklet.

– Det är en parallellsituation. Det handlar om två kvinnor som ska välja hur de vill leva sitt liv men under två olika tidsperioder.

Själv har Karin Flygare inte släppt yrket socionom. Nu skriver hon böcker på halvtid och jobbar med ensamkommande flyktingbarn på halvtid.

– Det är lite kul att ha olika ben att stå på. Det ger lite input.

Hur känns det att släppa boken?

– Jättekul. Samtidigt är det tomt också. Jag har hållit på med den i fyra till fem år. Jag har börjat på en ny bok men jag får se om jag slutför den. Att skriva blir som ett sätt att leva.

På måndag släpps Karin Flygares bok även på andra bokhandlar. Det är Bokförlaget Mormor som har gett ut boken.

annons

Mest delat denna vecka