Ett Parken – utan Zoo

Eskilstuna
annons

Parken Zoo är sålt till investmentbolaget Mimir Capital AB, för en krona . Ordet "Zoo" är redan borta från logotypen.

Henry Selenius, representant för köparen, Mimir Capital AB, kommer att inledningsvis bli operativt ansvarig för Parken Zoo, eller "Parken Eskilstuna" som det benämndes på tisdagens pressträff. Mimir Capital finansieras av det tyska fondbolaget Nord Holding och köpet av Parken Zoo beskrevs som intressant och långsiktigt.

– Vi har inte som många andra investmentbolag någon uttalad exit om ett, två eller tre år.

Frågor kring djurens framtid och om tivolit ska utvecklas besvarades något undfallande.

– Jag vill inte gå inte på detaljfrågor. Tanken är att vi ska prata med olika människor både i Sverige och globalt, som har specifik expertis, och vi ska även utnyttja den expertis som finns i Parken.

På några punkter var man dock tydlig.

Verksamheten ska bli vinstdrivande inom tre år, utnyttjandegraden ska öka och antalet besökare öka med 30 procent jämfört med 2015. Och Parken Eskilstuna, eller vad det nu kommer att kallas, ska ha en lönsam åretruntverksamhet. Satsning på restaurangverksamhet nämndes i likhet med tankar på att damma av den gamla "Folkparksidén".

Henry Selenius nämnde Liseberg som en god förebild.

– I dag tjänar man (i Parken Zoo) ihop pengar under cirka två månader om året, och här finns det fantastiska utvecklingsmöjligheter. Det finns djurpark, nöjespark, bad, camping och vi tror att det går att utveckla även på andra håll. Trädgård är något man kan titta på och olika event. Tar man tillvara på konferensverksamheten, och även kan bjuda på något annorlunda, så kanske man attraherar människor på ett bättre sätt.

Konserter nämndes också som en "intressant möjlighet".

– Det är inte bara barnfamiljer som ska känna sig välkomna. Tillsammans med de anställda ska vi gå igenom vad vi kan utveckla. Vi har mycket idéer själva men det finns självklart idéer i Parken och i Eskilstuna som vi ska lyssna av.

Hur kommer behovet av personal att förändras med er som ägare?

– Det får vi se. Men har man en verksamhet som drar in mycket pengar så har man råd att ha mycket personal.

På den direkta fråga om djuren skulle vara kvar svarade Henry Selenius:

– Jag har svårt att se att man skulle plocka bort djuren och tror inte att det är aktuellt.

När kommer man att kunna se en förändring?

– I höst, under oktober eller november. Vi har vanligtvis en kort startsträcka.

På pressträffen berättade en av Mimirs ägare att det tyska fondbolaget Nord Holding, som finansierar Mimir, är beredda att investera upp till 40 miljoner kronor i Parken Eskilstuna.

Eskilstuna kommun fortsätter att äga marken och området får enligt det 40-åriga tomträttsavtalet inte användas till annat än det gör i dag.

Här kommenterar Henry Selenius logotypen utan "Zoo" i sig.

annons

Mest delat denna vecka