• Felix Wirström från Eskilstunaklubben, räknas som en av de bästa bordshockeyspelarna och bjöd sina motståndare på tuffa matcher. Foto:
  • Ett mystiskt rassel kom ut från Biografbaren i Eskilstuna under större delen av lördagen. Anledningen ser ni här: bordshockeyturnering. Foto:
1/

Här gör 50 hockeyspelare upp – i en källare i Nyfors

Eskilstuna
annons

Det pågick ett fantastiskt spännande rassel en trappa ner i Biografbarens lokaler på Järntorget i Eskilstuna på lördagen. Det visade sig att lokalen var fylld av bordshockeyentusiaster från hela landet - i alla åldrar.

– Det här är världens snabbaste sport. Vissa som är här är helt nya. Andra, de som står därborta till exempel, är landslagsmänniskor, förklarar Lasse Söderkvist och pekar entusiastiskt.

Ljudvolymen är stundtals hög, det går snabbt, det är svettigt, de små puckarna flyger över spelplaner och bord och det är inget fel på engagemanget och entusiasmen.

Bakom arrangemanget, 3Tuna Della Sport Cup Annual Memorial, som lockat ett femtiotal spelare står relativt nybildade Eskilstunaklubben 3Tuna Bordshockey. Det här är första bordshockeyturneringen för Eskilstunaklubben som startade i april förra året och inte har hunnit få så många betalande medlemmar än. Men det finns stora planer för verksamheten och framtiden. Bordshockey är något som alla kan och borde ägna sig åt tycker Lasse Söderkvist.

Annika Persson, en av klubbens tjejer, håller med.

Hon jobbar på Stiga som tillvekar hockeyspel och när kollegerna på jobbet började spela, hängde hon på. Nu jobbar hon för att fler tjejer ska engagera sig.

– Vi vill ju att alla ska spela. Det är en väldigt bra gemenskap, säger hon.

Både Annika Persson och Lasse Söderkvist berättar om tankarna på att arrangera tävlingar i vänskaplig anda och ställa upp hockeyspel på öppna publika platser som Fristadstorget och Tuna Park till exempel för att locka fler.

Temat:

– Hur får man nya kompisar när man är vuxen?, säger Lasse Söderkvist och skrattar.

– Man måste inte ha råd att spela golf, man måste inte köpa en massa utrustning, ha dyra båtar eller annat, tillägger han och räknar upp en mängd andra fritidsintressen som kan kännas i plånboken.

Som sagt: folk i alla åldrar lämpar sig för bordshockey tycker entusiasterna och jobbar hårt för att också få fler tjejer att engagera sig.

Annika Persson har arrangerat speciella "tjejbord" dit bara tjejer och kvinnor välkomnas. En del kvinnor tycker det känns mer avslappnat att spela om inga killar är närvarande.

Annars är det att alla ska vara med #allaskabords, som gäller.

– Det börjar växa det här. Vi är på frammarsch, säger Lasse Söderkvist entusiastiskt.

Niclas Jonsson, chef på Stiga, som var på Biografbaren och hejade under lördagen nickar instämmande. Företaget säljer 130 000 bordshockeyspel om året. Många säljs i Sverige, Men ett stort intresse finns också i Ryssland, Finland och Kanada berättar han.

– Och i Lettland som har blivit något av en uppstickare nu.

Uppdatering söndag: När alla matcher var spelade stod Markus Nilsson från Spjass Invaders som slutsegrare, efter en dramatisk final som fick avgöras i sudden death i sjunde och avgörande matchen. Bästa 3Tuna-förmåga blev Kent Nyman, som placerade sig på en 14:e plats. Felix Wirström (bilden) slutade på 16:e plats. Här är hela listan (extern länk).

annons

Mest delat denna vecka