Ann-Margret försvunnen – stor sökinsats i Julitatrakten

Helikopter och hundpatruller deltar i sökandet efter Ann-Margret, som anmÀldes försvunnen i mÄndags kvÀll. Sökandet har pÄgÄtt dag som natt, men hon Àr Ànnu inte Äterfunnen.

Oscar Wulff, militÀr insatschef (vÀnster) leder styrkan frÄn HemvÀrnet vid Julita med hjÀlp av kvartermÀstare Per HÀllbom.

Oscar Wulff, militÀr insatschef (vÀnster) leder styrkan frÄn HemvÀrnet vid Julita med hjÀlp av kvartermÀstare Per HÀllbom.

Foto: Pontus Stenberg

Julita2020-06-24 04:23

Det var vid 22-tiden i mÄndags som polisen fick larm om att Ann-Margret saknades frÄn sommarbostaden nÀra StrömkÀrr, öster om sjön Aspen och norr om Katrineholm i Julita. DÄ hade hon senast setts till vid 20-tiden. Ann-Margret Àr bosatt i Stockholm, men sommarboende i Julita.

Ann-Margret Àr i 70-ÄrsÄldern och i god fysisk kondition, men hon har en sjukdomsbild som gör att hon kan ha svÄrt att orientera sig.

Hon Àr 156 cm lÄng och har grÄtt hÄr och vid försvinnandet var hon klÀdd i svart tröja, blÄ byxor och röda kÀngor.

undefined
Ann-Margret sÄgs senast vid 20-tiden pÄ mÄndagskvÀllen.

Polisen fick pÄ tisdagsmorgonen förstÀrkning frÄn andra polisomrÄden i sökandet, uppger polisens presstalesperson Thomas Agnevik vid Regionledningscentralen.

Under tisdagsförmiddagen sökte polisen bland annat vid badplatsen Gamla Aspen och i förrĂ„d och bodar tillhörande sommarstugor dĂ€r ingen Ă€r för tillfĂ€llet. 

– Bodar, obebodda hus, kĂ€llare, jaktstugor, överallt dĂ€r man kan tĂ€nka sig att nĂ„gon tĂ€nkt "jag gĂ„r in och vilar en stund", sĂ€ger Thomas Agnevik. 

Med helikopter sökte man bland annat av omrÄdet runt LÄngsjön, lÀngre österut.

Runt sommarstugan varifrĂ„n Ann-Margret försvann Ă€r det landsbygd och skog, med en hel del andra sommarstugor och Ă€ven permanenthus. Landskapet Ă€r kuperat och bestĂ„r av bĂ„de skog, öppna marker, kĂ€rr och kullar. 

– Polisens metod Ă€r att man delar in i olika sektorer, sökomrĂ„den. Vi drar grĂ€nser, som ofta Ă€r naturliga grĂ€nser, som vĂ€gar och diken. Sedan delar man ut ansvar för att söka i en sĂ„dan sektor och man skickar resurser dit som söker. NĂ€r de Ă€r klara rapporterar de tillbaka och fĂ„r ett nytt omrĂ„de, berĂ€ttar Thomas Agnevik. 

Under natten mot tisdagen, fortsĂ€tter han, arbetade polisen med nĂ„got som kallas "ledstĂ€nger". 

– Det kan vara en vĂ€g eller stig, som mĂ€nniskor normalt gĂ„r utmed. Vi söker lĂ€ngs med dem och i nĂ€romrĂ„det. Problemet Ă€r, att har man svĂ„rt att orientera sig gĂ„r man kanske bort frĂ„n vĂ€gen, rakt ut i den besvĂ€rligaste terrĂ€ngen. 

Strax före lunch pĂ„ tisdagen kom besked frĂ„n polisen om att Försvarsmakten skulle ansluta, liksom frivilligorganisationerna Missing people och Search & rescue Södermanland. 

– Det Ă€r hemvĂ€rnet som hjĂ€lper till. De har lite olika metoder. Ibland har de hundförare och ibland gĂ„r de skallgĂ„ng, ibland har de MC-förare som Ă„ker runt, de har som vi lite olika möjligheter, sĂ€ger Thomas Agnevik. 

Under tisdagskvĂ€llen pĂ„gick fortsatt sökandet i omrĂ„det. Polisen hade vid 20-tiden 14 egna enheter ute, berĂ€ttar Fredrik Andersson, vakthavande befĂ€l vid polisen region Öst.

– LĂ€get Ă€r oförĂ€ndrat, och vi fortsĂ€tter att leta med oförĂ€ndrad styrka. Det Ă€r bĂ„de polisbilar, hundförare och mc som söker i omrĂ„det. Helikoptern kommer antagligen flyga i natt igen, sĂ€ger han.

Även frivilliga deltog i sökandet.

Hur fortsÀtter sökandet under den sena kvÀllen och natten?

– Vi försöker jobba pĂ„ med samma styrka fram till mörkret. Eventuellt att vi trappar ned nĂ„gon timme dĂ„ för ett skiftbyte, men sedan Ă€r tanken att bibehĂ„lla styrkan Ă€ven i natt, sĂ€ger Fredrik Andersson.

undefined
VolontĂ€rer samlas vid Missing peoples samlingsplats vid Julitahallen. Även Search & rescue Södermanland fanns pĂ„ plats för att delta i sökandet.

Enligt polisen har sökandet under natten mot onsdagen inte haft nÄgon framgÄng.

– Vi fortsĂ€tter att söka med stora resurser, uppger presstalespersonen Thomas Agnevik pĂ„ onsdagsmorgonen.

Ann-Margret var vid halv tio pÄ onsdagskvÀllen fortfarande försvunnen.

– Vi Ă€r dĂ€r ute och fortsĂ€tter söka med oförminskad styrka. Vi bedömer fortfarande att vi kan hitta henne vid liv, sĂ€ger Peter Ström, vakthavande befĂ€l vid polisen region Öst.

Polisen vill gĂ€rna ha allmĂ€nhetens hjĂ€lp och ber den som har upplysningar om var Ann-Margret kan vara att höra av sig till polisen pĂ„ larmnumret 112 om det Ă€r akut eller pĂ„ 114 14 om det inte Ă€r akut, och dĂ„ be att fĂ„ tala med "Regionledningscentral Öst".

Det finns, enligt polisen, ingen brottsmisstanke kring Ann-Margrets försvinnande.

Av hĂ€nsyn till den försvunna personen har polisen valt att enbart gĂ„ ut med hennes förnamn. Tidningen respekterar det, och har Ă€ven varit i kontakt med Ann-Margrets anhöriga inför publiceringen av hennes namn och bild.

Till sin hjÀlp i terrÀngen har man hundförare med hund och soldater till fots och med fordon som söker igenom de segment de tilldelas av polisen.
Till sin hjÀlp i terrÀngen har man hundförare med hund och soldater till fots och med fordon som söker igenom de segment de tilldelas av polisen.
Karta: STRÖMKÄRR 1
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!