19-åriga Gabriella Redebo Andersson, som är född och uppvuxen i Mariefred, ska rösta för första gången i sitt liv den 19 september. Foto:

Piratpartiet vinner unga väljare

Strängnäs
annons

– Politikerna och partierna är för bekväma i sin roll. Det säger förstagångsväljaren Gabriella Redebo Andersson som därför har bestämt sig för att rösta på Piratpartiet. Och hon är inte ensam enligt Strengnäs Tidnings enkätundersökning.

Av tolv partier som slåss om väljarna i Strängnäs kommunval den 19 september är två helt nya: Piratpartiet och Granskningspartiet.

Får 0,1 procent

Strengnäs Tidnings enkätundersökning visar också att likheterna slutar där. Medan Piratpartiet lyckats vinna två procent av väljarnas röster har Granskningspartiet egentligen inte lyckats alls.

En av de 695 tillfrågade kommunborna sa att de skulle rösta på Granskningspartiet. Det motsvarar 0,1 procent av väljarna i undersökningen.

En förklaring till det kan vara ytterligare en olikhet emellan partierna. Piratpartiet är ett nationellt parti som fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, speciellt i samband med EU-valet förra året.

Bildades i våras

Granskningspartiet bildade så sent som i våras och är lokalt.

19-åriga Gabriella Redebo Andersson, som är född och uppvuxen i Mariefred, betecknar sig som politiskt normalmedveten. Och erkänner att hennes röst på Piratparitet till stor del är en missnöjesröst.

– Politiker har en bekväm och dryg inställning tycker jag. Men sedan tycker jag att integritetsfrågan är viktig också.

Enkätundersökningen

Under de två första veckorna i maj besökte Strengnäs Tidnings valreporter Kristina Levin tillsammans med ledarredaktionen tio platser i kommunen för att genomföra en enkätundersökning.

Syftet med undersökningen var att få ett underlag till hur vi skulle lägga upp tidningens valbevakning. Därför ville vi veta vilket parti varje person som deltog i undersökningen tänkte rösta på och vilken politisk fråga de anser är den viktigaste för Strängnäs kommun.

695 personer, geografiskt och demografiskt väl fördelade i kommunen, deltog i enkätundersökningen.

Enkätundersökningen är ingen statistiskt säkerställd väljarbarometer, men ger en fingervisning om opinionen när enkäten genomfördes.

annons

Mest delat denna vecka