• Caxton Njuki var moderator för dagen. Maria Ringström är destinationsstrateg på Destination Eskilstuna. Foto:
  • Landshövding Liselott Hagberg lyfter gärna fram att Sörmland är landets mest slottstäta län. Foto:
  • Foto:
1/

Besöksevolutionsdagen fokuserade på samarbete

Eskilstuna

Antalet loginätter i Eskilstuna har i år ökat med 12 procent jämfört med förra året.

— Det går bra, men vi får inte nöja oss där, säger Maria Ringström, destinationsstrateg på Destination Eskilstuna.

Den 28 september arrangerades Besöksevolutionsdagen på Sagasalongen i Torshälla. Dagen handlade om hur besöksantalet ska kunna ökas ytterligare genom nya former av samarbeten mellan besöksnäringen och olika aktörer som sysslar med mat, natur och kultur.

— Det viktigaste med dagen är egentligen att få hit olika näringar och få dem att träffas. En inspiration kring vilka typer av affärssamarbeten som kan skapas, säger Maria Ringström.

Ett 60-tal personer deltog i evenemanget som genomfördes av Destination Eskilstuna i samverkan med Munktell Science Park, Almi och Mälardalens högskola.

Efter en mingellunch med lokalproducerad mat blev det flera inspirerande föredrag. Dagens moderator var den professionella idrotts- och hälsocoachen Caxton Njuki.

— Vi ska på ett häftigt, grymt, sexigt sätt paketera landsbygden och göra den ännu mer attraktiv.

Landshövding Liselott Hagberg berättade att hon i sitt jobb som landshövding har möjlighet att berätta om Sörmland i många olika sammanhang.

— Under de här fem åren som jag har varit i den här rollen har jag haft möjligheten att berätta för andra om vårt län. När jag säger att i vi är det mest slottstäta länet i landet - vi har 400 slott och herresäten - är det många som blir avundsjuka!

Bengt Spider Jansson, samverkanskoordinator för Stolt mat i Sörmland, berättade om hur kommunöverskridande samarbeten gett resultat. Aptitrundans projektledare Rocco Gustafsson pratade om hur den sörmländska maten driver besökarströmmar.

En nyhet är att Destination Eskilstuna har börjat mäta antalet loginätter i Eskilstuna i realtid.

— Vi får en överblick över hur destinationen mår rent logimässigt och det är ju ändå själva motorn, säger Maria Ringström.

Hon tror att det finns flera orsaker till att antalet loginätter ökar i Eskilstuna.

— Jag tycker mig se en framtidtro i Eskilstuna. Vi har högskolor som byggs, vi har badhus som byggs, vi har arenor som byggs. Det skapar också trafikströmmar till Eskilstuna. Affärsplan Eskilstuna tror jag stenhårt på och många fler med mig. Den har givit många bra projekt och många bra resultat redan nu.

Maria Ringström pekar även på Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimatet där Eskilstuna har klättrat 58 placeringar till plats 152.

— Det vittnar också om att näringsliv och det offentliga går i armkrok i Eskilstuna.

Fråga: Varför är du med på Besöksevolutionsdagen?

Julia Jonsson och Emma Göhle, eventkoordinatorer, Parken Zoo. — För att marknadsföra Parken Zoo. Knyta kontakter. Vi jobbar med att planera och sälja events och konferenser så vi tänker att det är ett jättebra tillfälle att visa upp oss och synas lite i Eskilstuna. Foto:

Anna Jerdén, Eskilstuna Ölkultur. — Vi ser oss som en del utav Eskilstunas besöksnäring. Ett ganska unikt ställe som bara finns i Eskilstuna. Vi vill samarbeta med andra företag i kommunen och med kommunen. Foto:

Per-Gustaf Junger, restaurangchef Elite Stadshotellet. — Vi är också en stor del av besöksnäringen. Elite Stadshotellet med två restauranger och stor konferens och väldigt spridda gäster i olika kategorier. Jag är här för att jag är intresserad av Stolt mat i Sörmland och Sörmlands matkluster som ska vara här och tala i dag. Foto:

Anton Aarre Pohjolainen, Makkara Yksi. — Jag är en mindre del av besöksnäringen, men minst lika intresserad av att veta vad som bubblar i görningen i kommunen. Det är därför man är här. Nyfikenhet. Foto:

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunanäringsliv

Mest delat denna vecka

Relaterat