• Hotellen i Eskilstuna ser en ökning av antalet övernattande gäster. En av hotellgästerna är August Gustafson, 14 år, som är på besök i Eskilstuna med sin pappa för att delta i en tennisturnering. Foto:
  • Maria Ringström är destinationsutvecklare i Eskilstuna. Foto:
1/

Besöksnäringen i Eskilstuna starkare än någonsin

Eskilstuna
annons

Besöksnäringen i Eskilstuna blomstrar. Under förra året ökade den sin totala omsättning med 228 miljoner kronor jämfört med året innan.

Det är en ökning med 11 procent enligt färska siffror från det kommunala bolaget Destination Eskilstuna.

— Det är helt klart medvind just nu, säger Maria Ringström, destinationsutvecklare vid Destination Eskilstuna.

Enligt Destination Eskilstuna stod besöksnäringen för 1 534 årsanställningar under 2016 och en jobbtillväxt på 9 procent. Siffrorna tas fram med hjälp av statistik från bland annat Statistiska centralbyrån, SCB och utgår från en beräkningsmodell som bygger på vad varje besökare i Eskilstuna spenderar i form av logi, upplevelser, transporter och restaurangbesök.

Att omsättningen nu har nått en ny rekordnivå i Eskilstuna beror enligt Maria Ringström på flera faktorer.

— Det finns en mängd olika anledningar. Det är mycket som händer i Eskilstuna. Företagare satsar och investerar i besöksnäringen, det byggs otroligt mycket, vi ser fler och fler bokningar av konferenser och möten. Många krafter inom näringsliv, kommun och det privata samverkar. Det finns ett utvecklingsvänligt klimat i Eskilstuna, det bubblar i hela stan vilket attraherar folk utifrån, säger hon.

Antalet övernattningar på hotell, vandrarhem, campingar och stugbyar i kommunen, så kallade kommersiella övernattningar, ökade med 16 procent (47 131 stycken gästnätter) 2016 jämfört med 2015. De flesta, två tredjedelar, av de som bor över i Eskilstuna är affärsresenärer eller mötes- och konferensdeltagare. En tredjedel är turister.

38 procent av de kommersiella övernattningarna ägde rum på någon av Eskilstunas campingplatser.

— Bland våra fritidsresenärer ser vi att boende på campingsidan stuckit i väg. Bland annat är det husbilstrenden som gått spikrakt uppåt. Här ser vi också ökad satsning i Eskilstuna. Vilsta sporthotell och camping fortsätter att investera och Mälarbadens camping i Torshälla har tagits över av en ny aktör, säger Maria Ringström.

Men trots att antalet övernattningar slagit nytt rekord finns det besöksgrupper som sviker Eskilstuna. Mängden utländska turister har minskat från 11 till 8 procent under perioden 2015-2016. Minskningen beror framför allt på att brittiska resenärer överger Sméstan. Destination Eskilstuna ser en halvering av brittiska gäster under 2016, från 5 400 till 2 700 besökare.

— Britter har tidigare varit den största utländska turistgruppen i Eskilstuna och vi såg en risk för tapp på grund av Brexit. Även om Brexit inte har genomförts än blir folk lite försiktigare ekonomiskt. Vi hade dock inte trott att det skulle bli ett sådant här stort tapp.

Eskilstuna har aktivt arbetat för att få hit besökare från just Storbritannien men även från Tyskland. Nu riktas blicken mot andra potentiella utlandsgäster.

— Polen är ett område vi kommer titta närmare på, säger Maria Ringström.

Maria Ringström tror att den goda trenden för besöksnäringen i stort kommer att hålla i sig.

— Resandet ökar och vi forstätter arbetet med att få hit fler stora evenemang till Eskilstuna.

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaTurism
annons

Mest delat denna vecka