Zahid och Mirela Velic på Din VVS- och EL-butik i Strängnäs. Foto:

De vill skapa ett litet byggvaruhus mitt i Strängnäs

Strängnäs

Zahid Velic är på god väg att skapa ett litet byggvaruhus mitt i Strängnäs. Den lilla VVS-butiken som han grundade 2013 har stegvis kompletterats med elprodukter och järnprodukter. Butiksytan är i dag nästan tio gånger så stor som vid starten.

Byggnadsarbetaren Zahid Velic ville börja jobba direkt när han kom till Sverige som flykting från Bosnien 1993. Samtidigt som han började studera på SFI fann han sysselsättning med att utföra renoveringar på kommunala anläggningar i Strängnäs.

— Jag ville göra någonting. Jag är en arbetsnarkoman, berättar Zahid Velic.

När han blev klar med svenskautbildningen fick han praktik på Emeta Encoders AB. Därefter följde praktik på Hemköp. Praktiken ledde till en anställning som upphörde när mataffären lade ner. Han fick dock snabbt jobb på Järnboden i Mariefred sedan en kollega från Hemköp rekommenderat honom.

Zahid Velic drevs av att återskapa det liv han förlorat i kriget och jobbade hårt för att försörja sig. På dagarna arbetade han på Järnboden och på nätterna jobbade han för Prolog med att dela ut Strengnäs Tidning. Samtidigt startade han ett företag som graverade skyltar, bland annat vägmärken.

2005 råkade han ut för två trafikolyckor och blev sjukskriven i nästan två år. Han förlorade sina arbeten och blev utförsäkrad från Försäkringskassan.

— Jag hade mycket tid så jag gick ut på nätet och letade upp jobb själv, säger han.

Han såg att K-rauta skulle öppna i Eskilstuna. Han skickade in en ansökan där han beskrev sig själv och vad han varit med om. Bland över 4 000 sökande blev Zahid Velic en av de cirka 60 personer som fick anställning.

Zahid Velic blev snabbt populär bland kunderna och fick ta emot en utmärkelse som bästa säljare på K-rauta.

— Jag pratade mycket med kunderna. Alla fick med sig det de ville. De var nöjda och glada. Ingen kom och bytte någonting.

Efter ett tag började Zahid Velic längta efter ett jobb där han kunde ägna mer tid åt varje kund än vad han förväntades göra på byggvaruhuset.

— När en kund kommer med komplicerad fråga vill man lösa problemet.

Efter fyra år slutade Zahid Velic på K-rauta trots att han fått en löneförhöjning. Redan innan han sa upp sig hade han börjat jobba lite vid sidan av med att renovera badrum och göra stambyten åt en fastighetsägare i Eskilstuna.

Han startade en byggfirma och var ute hos folk och utförde olika typer av byggjobb, bland annat badrumsrenoveringar. Han upplevde att det var lite svårt att få tag på det material han behövde hemma i Strängnäs.

— Jag jobbade mycket med VVS och det fanns ingenting att köpa här.

När han fick syn på en tom butikslokal på Järnvägsgatan bestämde han sig för att starta en egen affär.

— Jag tänkte att vi kanske kan använda den som lager och anställa någon som kan sälja i butiken. Dessutom skulle jag själv kunna komma och hämta material därifrån.

Han bestämde sig dock för att lägga ner byggfirman och i stället kombinera butiksförsäljningen med installation. Året var 2013 och Din VVS-butik hade sett dagens ljus. Butiken hade då liksom nu både privatpersoner och företag som målgrupp. Ända sedan starten har Zahid Velics dotter Mirela Velic också arbetat i butiken. Hon jobbar bland annat med försäljning medan Zahid Velic ofta är ute på installationer.

— Jag tog studenten och kände jag att jag behövde ett jobb. Det var ju perfekt att börja hos pappa, men jag kunde ingenting. Jag grät första året, berättar Mirela Velic och fortsätter:

— Jag tog alla böcker som fanns och pluggade. Jag frågade pappa, jag ringde till honom och vi gick runt i butiken och han visade. Nu kan jag allt.

Den första affären var 64 kvadratmeter stor. Sortimentet bestod av VVS-material och badrumsinredningar. Butiken blev uppskattad och det behövdes snart större lokaler. 2015 gick flyttlasset till den nuvarande adressen på Trädgårdsgatan 1. Till en början tog företaget dock bara en butiksyta på 100 kvadratmeter i anspråk.

Året efter öppnade Zahid Velic en elbutik i lokalen bredvid den de redan hade på Trädgårdsgatan. Butiksytan uppgick nu till totalt 280 kvadratmeter.

— Vi slog ut väggen och öppnade elaffär. Sedan blev det mycket förfrågningar om järn, båttillbehör, färg och verktyg, säger Zahid Velic.

I år har företaget tagit ytterligare en lokal på Trädgårdsgatan i anspråk. Utbudet har kompletterats med en ordentlig färg- och järnavdelning. Butiksytan uppgår nu till totalt 550 kvadratmeter.

Zahid och Mirela Velic planerar närmast att skapa 6-8 olika badrumsmiljöer på en yta av totalt cirka 60 kvadratmeter i butiken.

— Vi ska ha fina möbler från bland annat IFÖ och Miller. Miller har de här gammaldags möblerna och populära Stockholmskrokarna, berättar Mirela Velic.

I butiken arbetar även mamma Alma och brodern Eldin på deltid. Även systern Amela har jobbat i butiken, men har valt att gå sin egen väg och jobbar nu på Ulfhällskiosken. Nyligen har Malin Wallström anställts som jobbar i butiken tillsammans med Mirela Velic. Företaget söker även en elektriker och en rörmokare eftersom installationsuppdragen har blivit fler.

Zahid Velic säger att målet är att såväl VVS-butiken, som elbutiken och järnhandeln ska bli helt kompletta.

— Vi ska ha ett litet varuhus mitt i Strängnäs där man kan köpa det mesta som man behöver samma dag. Det vi inte har hemma får vi hem dagen efter.

Han är inte särkskilt bekymrad över konkurrensen från de stora bygghandlarna som K-rauta och Bauhaus.

— Jag påverkas inte av dem. De har inte sån här service. De har inte ens det sortiment som jag har. Vi har våra trogna kunder. Det är kunderna som har sett till att vi har expanderat.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäsnäringsliv
Relaterat