Jocke Eriksson är vd för Färgbolaget.— I dag slåss vi mot storstäderna om att sälja flest bad i landet, säger han. Foto:

Färghandlaren som blev kung på spabad

Eskilstuna

Sedan familjen Eriksson tog över det anrika Färgbolaget i Torshälla har antalet anställda ökat från 4 till 12 och omsättningen har nästan tredubblats. En orsak är att företagets satsning på spabad har gått över all förväntan.

När familjen Eriksson tog över det anrika Färgbolaget i Torshälla AB år 2010 befann sig företaget i en svacka. Kjell Eriksson och hans två söner Magnus och Jocke trodde dock att de tillsammans hade den kompetens som krävdes för att driva verksamheten framgångsrikt. Kjell Eriksson hade jobbat som målare och målarlärare. Magnus var ekonom och Jocke hade genomgått utbildning hos ICA och var färdig att ta över en egen butik.

— Vi valde att nischa oss lite annorlunda mot de andra färghandlarna. Vår satsning ligger mot privatpersoner och inte på yrkesmålerierna, säger Jocke Eriksson som är vd för Färgbolaget.

De två första åren efter övertagandet blev tuffa. Orsaken var att det regnade mycket på somrarna.

— Regnar det så är det ingen som målar. Vi började fundera på om vi måste ha ytterligare ett ben att stå på, säger Jocke Eriksson.

Färgbolaget säljer många olika produkter och tjänster kring kundens boende. Foto:

Färgbolaget sålde redan många olika produkter och tjänster kring kundens boende. Idén att börja sälja spabad var därför inte så långsökt som det kan tyckas.

— Kunden kommer in i butiken och kan både välja produkter och få jobbet gjort. I dag renoverar vi precis allting i huset och utanför huset, säger Jocke Eriksson.

— Det föll sig naturligt att börja sälja spabad, vilket kanske inte låter så naturligt om man inte tänker i de banorna.

Jocke Eriksson berättar att man först var osäker på om det var rätt att satsa på spabad. Man frågade sig till exempel om det bara var en fluga som snabbt skulle blåsa över eller om intresset skulle hålla i sig.

— Men vi chansade och beslutade oss för att tuta och köra. Vi valde de här svensktillverkade baden, Viskan Spa.

Färgbolaget i Torshälla AB

Verksamhet: Butik, måleri och spabad.

Grundat: 1936.

Vd: Jocke Eriksson.

Ägare: Kjell Eriksson och hans söner Magnus och Jocke Eriksson.

Omsättning: Drygt 16 miljoner kronor.

Antal anställda: 12.

Viskan Spas representanter menade att de skulle kunna sälja 5-10 bad det första året om de ställde upp 2-4 bad i butiken som kunderna kunde titta på.

— Vi lyckades trycka i väg 33 bad det första året och 65 det andra året. Det var över all tänkbar förväntan. I dag slåss vi mot storstäderna om att sälja flest bad i landet utav de här svensktillverkade spabaden.

Det relativt lilla Färgbolaget i Torshälla ligger i topp bland Viskans återförsäljare i landet. Försäljningen har fortsatt att öka.

— Det kan bli 100 i år. Det är ju några månader kvar. Jag vill försöka vara lite ödmjuk, men om det går som det har gjort hittills så landar vi därikring, säger Jocke Eriksson.

Han kan i dag konstatera att Färgbolagets satsning på spabad låg rätt i tiden.

— Sedan har vi gjort ett bra jobb. Många av de bad vi säljer i dag går till grannar, vänner och bekanta till de som har köpt tidigare, säger Jocke Eriksson.

— För många år sedan var det extremt ovanligt med en pool på tomten. I dag har var och varannan en pool på tomten. Om det i dag finns ett spabad på gatan så kommer det säkert att finnas 3-4 inom en snar framtid.

Ung entreprenör Torshälla

Färgbolaget i Torshälla AB deltar i projektet Ung entreprenör Torshälla som innebär att elever i årskurs nio under tre veckor får analysera företaget.

De tittar på vår ekonomi och på vår marknadsföring. De tittar på ergonomin här på företaget. Alla ämnen blandas in.

Eleverna bygger en monter och presenterar företaget vid en mässa som hålls under hösten.

Färgbolagets verksamhet består i dag av butik, måleri och spabad. Företaget har 12 anställda i form av bland annat målare, snickare, golvläggare, plattsättare och butikspersonal.

När familjen Eriksson 2010 tog över företaget hade det 4 anställda och omsättningen uppgick till drygt 6 miljoner kronor. Antalet anställda har nu ökat till 12.

— I dag förväntar vi oss landa mellan 16 och 17 miljoner i omsättning, säger Jocke Eriksson.

— Vi tänker fortsätta jobba med samma inställning som vi gjort under de senaste åren, att försöka utveckla oss och försöka hänga med i allt som händer. Det gäller att försöka vara steget före.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaTorshällanäringsliv

Mest delat denna vecka

Relaterat