• Ricki Galczewski gläntar på dörren till aromabastun. I den nya spa-avdelningen kan besökarna även uppleva bland annat björkbastu, kanelbastu och isskrubb, Foto:
  • På det nya trädäcket står två bastur och två badtunnor. — De blir en del av sparitualen, berättar Ricki Galczewski. Foto:
  • Slottet med sina två flyglar byggdes på 1700-talet och orangeriet i mitten på 1800-talet.
1/

Hedenlunda lanserar slottsbad med sparitual

Flen

Hedenlunda slott hakar på hälsotrenden. Den 16 september var det premiär för det nya slottsbadet med sparitual.

Hedenlunda Slott ligger naturskönt vid Hedenlundasjön knappt en mil söder om Flen. Slottet med sina två flyglar byggdes på 1700-talet och orangeriet i mitten på 1800-talet.

Mellan 1972 och 2009 var Hedenlunda kurs- och konferensgård för Saab Ana, Saab-Scania och Scania. På 1990-talet gjordes en stor tillbyggnad till orangeriet i form av en idrottshall.

2010 sålde Scania Hedenlunda slott till entreprenören Cemoni Olsson. Han ägde sedan tidigare det berömda Badhotellet i Tranås. På Hedenlunda har Ricki Galczewski varit slottschef sedan ägarbytet 2010.

— Vi drog i gång i mars 2010 och öppnade armarna och sa att alla får komma till Hedenlunda, säger han.

En förändring som har gjorts är att idrottshallen har byggts om till en samlingslokal med plats för uppåt 450 personer.

— Vi använder den mest till stora konferenser, julbord och mycket stora bröllop, säger Ricki Galczewski.

Hedenlunda har även en restaurang och 62 rum med 88 bäddar. Anläggningen erbjuder bland annat weekendvistelser. Personalstyrkan ligger på omkring 10-12 anställda.

— Det går framåt hela tiden. Det här året blir ett rekordår. Trenden går rakt uppåt så det känns bra, säger Ricki Galczewski.

Verksamheten har nyligen fått ytterligare ett ben att stå på i och med att slottsbadet med sparitual slog upp portarna den 16 september. Ända sedan ägarbytet 2010 har det funnits tankar på en spa-anläggning.

— Vi vet att hälsotrenden fortfarande är på uppgående så vi ville satsa på spa som passar bra i den här miljön.

Inspirationen kommer från det över hundra år gamla Badhotellet i Tranås. För ett år sedan påbörjades bygget av ett 100 kvadratmeter stort trädäck utanför orangeriet på Hedenlunda. På det färdiga trädäcket står nu två bastur och två badtunnor.

— De blir en del av sparitualen. Här ute avslutar man, berättar Ricki Galczewski.

Dessutom har det 280 kvadratmeter stora orangeriet renoverats.

— Det har gått åt ett par miljoner. Det ska generera fler gäster som kommer till Hedenlunda, säger Ricki Galczewski.

I det gamla orangeriet finns nu bland annat en lounge. Själva spa-anläggningen har kapacitet att ta emot fem par i timmen. Omklädningsrummens väggar är klädda med brunt kakel. Kranar och handtag är i rostfritt stål. Inredningen är omsorgsfullt utformad för att passa slottsmiljön.

— Allting är skapat i egen regi, säger Ricki Galczewski.

Vid ankomsten får gästerna spaprodukter från företagets eget märke Kûren som används tillsammans med de olika spaupplevelserna.

— Det är en ritual enligt ett gammalt sätt som framför allt har tagits fram i Badhotellet, säger Rick Galczewski.

Ritualen genomförs i förutbestämd ordning där kroppen får uppleva både varma och kalla källor. Ritualen inleds med en ansiktstvätt. Därefter kan man sitta en stund i ångbastun och sedan svalka sig med hjälp av isskrubben där man tar en näve krossad is och skrubbar kroppen.

Nästa station är en 40-gradig björkbastu som följs av ett fotbad. Därefter kommer den 80-gradiga kanelbastun. Ritualen avslutas med att man häller kallt vatten över sig ur den så kallade Kneipphinken.

Ricki Galczewski berättar att nästa steg i utvecklingen av spa-anläggningen blir att bygga utomhuspooler med varmt vatten där man även kan bada vintertid. Han hoppas på fler gäster till Hedenlunda, både privatpersoner och företag.

— Det skulle vara jätteintressant att nå de privata företagen.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Flennäringsliv
Relaterat

Mest delat denna vecka