• Entreprenörerna och vännerna Urban Wallin och Yvonne Ryding gästade morgonsoffan. Julia Rosqvist var programvärd. Foto:
  • Stjärnskottet Ellen Victoria stod för musikunderhållningen.
  • Stina Adolfson Kiviaho, MSP och Ulrica Sjöberg, ordförande MIE.
1/

Höstens första morgonsoffa lockade många

Eskilstuna

Marknadsföreningens morgonsoffa är inne på sitt åttonde år och fortsätter att dra stor publik. Höstens första soffa med Yvonne Ryding och Urban Wallin lockade över 140 besökare.

Morgonsoffan ägde rum på Munktell Science Park i Eskilstuna den 21 september.

— Det är en perfekt arena för den här typen av forum så vi är jätteglada. Det är roligt att ha ett event som är återkommande, säger Stina Adolfson Kiviaho, kommunikationschef på Munktell Science Park och styrelseledamot i Marknadsföreningen.

Marknadsföreningen i Eskilstuna, MIE, har arrangerat morgonsoffan i åtta år.

— Formatet har varit detsamma ända sedan starten även om innehållet har ändrats, säger Stina Adolfson Kiviaho.

Ulrica Sjöberg är ordförande för Marknadsföreningen i Eskilstuna, MIE:

— Det är ett lyckat koncept. Just att det ligger på morgonen gör att folk kan ta sig tiden att komma hit. Man ska ändå äta frukost och man kan vara på jobbet kvart över nio.

Hur ser framtiden ut för soffan?

— Vi har fortfarande gäster som vi drömmer om att få.

Stjärnskottet Ellen Victoria, som har Eskilstunaanknytning, stod för musikunderhållningen. Programvärd var Julia Rosqvist med Carl Tillenius som side kick.

Yvonne Ryding är vinnare av Miss Universum 1984. I dag är hon verksam med bland annat en egen produktlinje av hudvårdsprodukter. När hon lanserade sin kedja för 20 år sedan var hon en pionjär på flera sätt.

— Jag var mån om att jag vill vara med och bidra till arbetstillfällen. Därför ville jag verkligen att det skulle vara svensktillverkat. Det resulterade i att det blev lite dyrare produkter, men de var svensktillverkade. Plus att jag var jättemån om att de skulle vara vegetabiliskt uppbyggda. Det var det ingen som hade hört talas om heller.

Urban Wallin har tidigare jobbat som chef för Hotel Bolinder Munktell, vd för Parken Zoo och som programchef på Skansen.

— Det finns två saker som man bryr sig om i Sverige: Det ena är vem som är allsångsledare och det andra är vem som läser 'Ring klocka, ring' och de sakerna råkade jag vara ansvarig för. När man gjorde det så fanns det alltid synpunkter, men jag tycker att vi lyckades bra med allsång. Jag var med hela perioden med Måns och det blev en förändring i programmet.

Samtalet i morgonsoffan handlade till stor del om entreprenörskap.

— Man måste nog ha rätt mycket mod. Jag tror det sitter i generna. Sedan lär man sig också att bli modigare och modigare, sa Urban Wallin.

Yvonne Ryding menade att det är viktigt att hänga med i den digitala utvecklingen. Själv började hon sälja produkter på nätet redan 2001.

— Det bara växer och växer. Det är en självklarhet att du måste ha en bra webbshop. Du måste lägga tid och pengar så att du får en riktigt uppdaterad och bra hemsida.

Yvonne Ryding och Urban Wallin, som har känt varandra sedan 1980-talet, pratade även om sin vänskap.

— Han kanske kan vara lite för snäll ibland, sa Yvonne om Urban.

Urban Wallin driver för närvarande företaget Coachakademin tillsammans med Irja Hökås. Sedan den 1 augusti är han även verksamhetschef för Nyföretagarcentrum i Eskilstuna. I morgonsoffan pratade han bland annat om förutsättningarna för att starta företag i Eskilstuna.

— Förutsättningarna för att starta eget och vara entreprenör är inte de bästa. Vi ligger rätt risigt till när man tittar på statistik som görs från Svenskt Näringsliv, sa han.

— Min ambition är självklart att göra det lättare, men min ambition är också att försöka samarbeta kring de här frågorna. Det är många som springer på samma boll.

Nästa morgonsoffa äger rum den 9 november.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunanäringsliv
Relaterat