• Tom Weum, vd för Rent a wreck i Skandinavien.
  • Biluthyrningskedjan Rent a wreck som hyr ut begagnade bilar vill etablera sig i Eskilstuna under våren.
1/

Hyrbilskedja vill etablera sig i Eskilstuna

Eskilstuna

Hyrbilskedjan Rent a wreck, som hyr ut begagnade bilar, vill etablera sig i Eskilstuna.

"Vi ser på området runt Eskilstuna som mycket intressant", säger vd Tom Weum.

— Vi jobbar med att bli rikstäckande. Vi ska finnas i alla större städer i Sverige, säger Tom Weum, vd för Rent a wreck i Skandinavien.

Rent a wreck är en internationell biluthyrningskedja som startade i USA för 40 år sedan. Kedjan har i dag 27 uthyrningsstationer i Sverige. Målet är enligt Tom Weum att ha 100 uthyrningsstationer i Sverige.

— Vi etablerar närmare 10 nya avdelningar om året och kommer inom loppet av våren 2017 etablera oss i Eskilstuna.

Företaget ser framför sig att biluthyrningsstationen i Eskilstuna ska drivas av en lokal franchisetagare och söker för närvarande efter en lokal partner.

Vad innebär det att vara franchisetagare för Rent a wreck?

— Väldigt kort är det att driva eget utan att stå ensam. Man får tillgång till kunderna som söker Rent a wreck. Man får tillgång till kunnande, upplärning, support och materiel som man behöver för att driva biluthyrning.

Rent a wrecks koncept är enligt företaget att erbjuda ett prisvärt hyrbilsalternativ utan att det går ut över säkerhet eller service. Bilarna är besiktigade och av välkända märken som Volvo och Toyota.

— Vi brukar köpa bilarna när de är fem år gamla. Det är genomsnittet och så säljer vi dem när de är cirka tio år och helst innan de har gått 15 000 mil, säger Tom Weum.

Hur skiljer sig Rent a wreck från vanliga biluthyrare?

— Traditionellt hyr man ut nya bilar. Vi skiljer oss med pris, att vi är billigare än de som hyr ut med nya bilar.

Vad händer för kunden om bilen går sönder?

— Då händer följande: Vi rekommenderar att våra franchisetagare tecknar medlemskap för varenda bil i Assistancekåren eller Falck eller andra bärgarföretag så att de kan få hjälp på plats hela året, dygnet runt. De som inte har medlemskap på bilen använder också bärgare. De måste bara betala för varje enskilt uppdrag och då är det uthyraren som betalar för det, säger Tom Weum.

— I statistiken är det ofta slut på drivmedel eller förlorat nyckeln eller kört i diket som man behöver assistans för - inte teknisk assistans.

Tom Weum nämner Circle K som en konkurrent till Rent a wreck.

— Det finns inget annat land som jag känner till som har så mycket biluthyrning på bensinmackarna som i Sverige. Circle K är en tuff konkurrent för oss.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaNäringsliv
Relaterat