Iliana Björling Lindeberg fick Maria Pihls stipendium

Eskilstuna

Det första stipendiet från den nya stiftelsen Maria Pihls Minne går till Iliana Björling Lindeberg.

— Det är givetvis en fantastisk ära, säger hon.

Företagaren Roger Pihl har grundat stiftelsen Maria Pihls Minne till minne av sin hustru Maria Pihl som avled i cancer 2015. Det var en märkbart rörd Roger Pihl som på EN17 berättade om stiftelsens bakgrund.

— Maria blev bara 37 år gammal, men jag vill ära hennes minne och arbete med detta stipendium som är vikt för att lyfta kvinnor, företag eller styrelser med en eller annan koppling till Eskilstuna.

Stiftelsen ska årligen dela ut ett stipendium på 50 000 kronor. Syftet med stipendiet är att lyfta unga kvinnor i företag och styrelser.

— Här i kväll har vi en stipendiat som verkligen är en förebild för oss alla och en riktig hjälte, sa Roger Pihl.

Iliana Björling Lindeberg får enligt stiftelsens motivering stipendiet "för sitt inspirerande entreprenörskap och för sin vilja att ständigt utveckla och utvecklas."

  • Iliana Björling Lindeberg fick stipendiet från stiftelsen Maria Pihls Minne. Foto:
  • Eva karlsson, ordförande i stiftelsen Maria Pihls Minne, Iliana Björling Lindeberg, stipendiat och Roger Pihl, stiftelsens grundare. Foto:
1/

Iliana Björling Lindeberg säger till Eskilstuna-Kuriren att hon tycker att det känns väldigt roligt att stiftelsen väljer att lyfta företagsamma förebilder för unga kvinnor.

— Det är något jag saknade själv när jag växte upp och jag hoppas kunna ge tillbaka genom att dela med mig av mina erfarenheter.

Hon är uppvuxen i Eskilstuna tillsammans med sina föräldrar och två bröder. Hon har en kandidatexamen i statsvetenskap och har dessutom studerat företagande och ekonomi.

Iliana Björling Lindeberg har arbetat med ett Sida-projekt i Ryssland och med utsatta tjejer i Indien. I dag är hon delägare samt tillväxt- och expansionsansvarig för restaurangplattformen EatOut i Östafrika.

— Med en restaurangguide online, Östafrikas första mattidning och en rad event så har vi fått fart på mat och dryckeskulturen i regionen. Snart lanserar vi vårt app där vi ger restaurangbesökare rabatt när dem betalar genom appen istället för med kontanter.

Iliana Björling Lindeberg har vid sidan av sitt arbete med EatOut även varit med och utbildat 12 000 ugandiska ungdomar i att starta eget.

— Tidigare i min karriär har jag jobbat som business coach med fokus på startups och tidig expansion. Detta bland annat genom Global Business Labs, Handelshögskolans accelerator för startups i Botswana, Namibia och Uganda där jag var Country Manager innan jag startade eget.

Du har beskrivit dig själv som en "möjlighetsjunkie" - vad innebär det?

— Jag har en tendens att se utmaningar som möjligheter. Många andra hade nog sett företagande i Uganda som en utmaning medan jag ser en möjlighet som inte går att missa. Att se och skapa möjligheter har de senaste åren blivit motorn i allt jag tar mig för. Jag sniffar fram möjligheter från en mils avstånd och ser till att skapa möjligheter där det tillsynes inte finns. Det har tagit mig dit jag är idag.

Iliana Björling Lindeberg

Ålder: 30 år.

Yrke: Delägare och expansionsdirektör för EatOut Africa.

Bor: Kampala, Uganda.

Familj: Tre äldre bröder och två föräldrar som stöttar mig i vått och torrt.

Fritidsintressen: Resa, umgås med vänner och diskutera.

Tips till unga entreprenörer:

1. Dela med dig av din idé, ta emot feedback men lär dig skilja på konstruktiv och icke konstruktiv kritik.

2. Om du utvecklar en produkt, fastna inte i vad du tror är perfektion, testa på målgruppen tidigt och ofta. Då kommer slutprodukten vara kunddriven.

3. Fråga dig själv ”vad är det värsta som kan hända?” i alla lägen när du känner dig osäker.

Källa: Iliana Björling Lindeberg.

Ur juryns motivering:

"Iliana Björling Lindberg illustrerar med sitt arbete och sin person hur man kan kombinera samhällsnytta med entreprenörskap.

Iliana ser sig själv som en förebild för unga kvinnor i Eskilstuna. Någon som hon själv gärna hade mött som ung och nybakad student.

Iliana Björling Lindberg engagemang inspirerar och hennes sätt att ta ansvar för, och bidra till sin egen och andras utveckling både i Eskilstuna, Sverige och världen gör henne till en värdig mottagare av Stiftelsen Maria Pihls Minnes Stipendium 2017."

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaNäringsliv
Relaterat