Pär Asker på Malmköpings Wärdshus. Foto:

Malmköpings Wärdshus öppnar vin- och cafébar

Malmköping
annons

I sommar öppnar Malmköpings Wärdshus en vin- och cafébar där det även kommer att säljas lokalproducerade delikatesser.

Cafébaren ska ligga i en av värdshusets flyglar.

— Vi tycker att det är kul att använda den här fina lokalen, säger Pär Asker på Malmköpings Wärdshus.

Tidigare hyrde Emmakliniken in sig i flygeln. Längre tillbaka i tiden användes den som privatbostad av värdshusets legendariske källarmästare Baltzar Philipson. Han övertog värdshuset 1949 och arbetade på det fram till 1996.

Sommaren 2013 köpte Pär och Lena Asker från Stockholm värdshuset. De har båda tidigare erfarenhet av restaurangbranschen.

— Vi hade haft en liten dröm om att bosätta oss utanför storstaden, men inte för långt från Stockholm. Jag sålde min krog och så tog vi ledigt ett år för att leta reda på något. Det här var perfekt, säger Pär Asker.

I dag driver Pär och Lena Asker Malmköpings Wärdshus tillsammans med Lenas syster Lotta. Rörelsen består av hotell-, restaurang-, pub- och konferensverksamhet. Värdshuset har även en festvåning.

— Det är inte ett lätt jobb, men tempot är ganska bra. Det är det som skiljer från Stockholm. Där jobbar man jämt. Det var skönt att komma bort från stress, säger Pär Asker.

Under våren har flygeln, som byggdes på 1800-talet, börjat rustas upp. Med varsam hand renoveras byggnaden, bland annat de gamla trädörrarna.

Planen är att i sommar öppna en vin- och cafébar med ingång från Landsvägsgatan. Här inne byggs en bar med hängande glas och espressomaskin. Det kommer att finnas flera mindre bord för cafégästerna och serveras vin, öl och kaffe.

— Jag brinner för att kaffe ska vara gott, säger Pär Asker.

Längre in i byggnaden installeras ett nytt kök med kylar, frysar och bänkskivor. En trappa ner inreds ett utrymme med vinkylar. Ett ekbord byggs på plats. Här är det tänkt att det ska ordnas ost- och vinprovningar för mindre sällskap.

— Man kanske kan köra kanske en liten vinprovning här först och sedan gå ner till värdshuset och äta middag.

På trottoaren utanför byggnaden blir det en liten uteservering. Pär Asker tror att det finns ett intresse för en vin- och cafébar med lokala delikatesser i Malmköping.

— Vi har märkt det. Här skulle man kunna köpa ostar över disk. Dessutom skulle vi kunna göra egen marmelad och egna delikatesstallrikar som man kan ta med sig på en fredag eller lördag om man själv inte har hunnit handla.

Han menar att Malmköping har mycket att erbjuda när det gäller lokalproducerat.

— Det finns både får och lamm precis i närheten. Vi har Jürss Mejeri som gör ostar. Sedan finns det ett rökeri här. Det är roligt.

Malmköpings Wärdshus egen sommelier x kommer också att vara delaktig i verksamheten, bland annat med vinprovningar.

— Vi kommer att ha lite bättre viner här uppe. Lite mer exklusivt, säger Pär Asker.

— Vi provar det här och så får vi se om det fungerar. Men jag tror det. Vi har ju fått bra snurr här inne i värdshuset.

Läs mer om dessa ämnen

Näringsliv
annons

Mest delat denna vecka