I Nevada, USA, bygger elbilstillverkaren Tesla för tillfället en stor litiumbatterifabrik som kommer producera 35 gigawattimmar (GWh) per år när den står klar och målet är att den fabriken i princip ska dubbla världsproduktionen av lithium-ion batterier till 2018. Northvolts fabrik ska kunna producera 32 GWh per år. Foto:

Ny fabrik kan ge Eskilstuna 3 000 jobb

Eskilstuna

Företaget Northvolt letar efter lämplig plats att bygga Europas största batterifabrik, som ska generera upp till 3 000 jobb. Eskilstuna är en av kommunerna som är med i dragkampen.

— Det är en fantastisk möjlighet som öppnas för många här, säger David Hofmann, vd för Eskilstuna logistik och etablering AB.

Det är den före detta chefen för Tesla, Peter Carlsson, som vill bygga Europas största batterifabrik för tillverkning av litiumjonbatterier i Sverige. Peter Carlsson är numera vd för Northvolt AB och projektet med en batterifabrik väntas generera runt 3 000 jobb, vara 50 hektar stor och kosta ungefär 40 miljarder kronor.

Var i landet fabriken kommer byggas är inte bestämt, men Northvolt har skickat ut förfrågningar till ett tjugotal kommuner och Eskilstuna finns med som tänkbar etableringsorter.

— Vi har fått en fråga. Vad vi gör just nu är att vi utreder förutsättningarna för att kunna vara med på tåget. Det är ju alltifrån stora mängder elkraft och ytor för det här jätteuppdraget. Det är status just nu, säger David Hofmann, vd för Eskilstuna logistik och etablering AB.

Hur ser förutsättningarna ut för Eskilstuna?

— Spontant så har vi ju goda förutsättningar i Eskilstuna. Men det är väldigt mycket elkraft som efterfrågas och det är stora ytor, så det är ett pussel att titta på helt klart. Elförsörjningen är ju en komplex fråga bland många involverade parter. Vi fortsätter att utreda i lugn och ro, det brinner inte i projektet.

David Hofmann medger dock att batterifabriken är en lockande tanke.

— Det är klart att det är en fantastisk möjlighet som öppnas för många här.

Beslut om var fabriken ska byggas ska enligt Northvolt fattas i mitten av 2017.

– Jag kan säga att många av de orterna som fått förfrågan ligger kustnära. Samtidigt är energifrågan viktig. I norra Sverige finns det ett energiöverskott jämfört med södra delen. Men i söder ser det bättre ut ur ett kommunikations- och befolkningsperspektiv. Jag skulle säga att det är ett öppet race, säger Northvolts vd Peter Carlsson till TT.

Europas största batterifabrik

Fabriken ska bli 50 hektar stor, motsvarande 100 fotbollsplaner, och ha upp till 3 000 anställda.

Projektet beräknas kosta 40 miljarder kronor. Bland investerarna finns Vattenfall, EU, Stena, Energimyndigheten och Vinnova.

Enligt planen ska fabriken börja byggas i slutet av 2018 och planeras stå klar 2023.

I mitten av 2017 kommer man fatta beslut om var i Sverige fabriken ska byggas.

Fabriken som bolaget tänker sig kommer ställa stora krav på både elförsörjning och tillgång till yta.

Läs mer om dessa ämnen

Platser/ EskilstunaArbetsmarknadEkonomi/FöretagMiljöjobb och pengar