Makarna Lena Jansson och Conny Jansson på OKQ8 på Eskilstunavägen i Torshälla. Foto:

Nyrenoverade macken i Torshälla fyller 60 år

Eskilstuna

Torshällas sista bensinstation har fått en efterlängtad uppfräschning lagom till sitt 60-årsjubileum. OKQ8 på Eskilstunavägen har byggts om och börjat servera färska smörgåsar. Ägaren planerar dessutom satsningar på biltvätten och miljövänligare drivmedel.

Bensinmacken på Eskilstunavägen i Torshälla invigdes 1958. Den startades av Lastbilscentralen som även hade verkstad, garage och kontor i den nybyggda fastigheten. En av lastbilschaufförerna var Bengt Jansson, pappa till den nuvarande mackägaren Conny Jansson.

— Det var mer personligt då. Då var det folk ute och skötte pumparna, torkade rutor och kollade olja, minns Bengt Jansson.

Även sonen Conny Jansson har minnen av macken från sin barndom.

— Jag sprang ju här som liten grabb eftersom jag är uppväxt i lastbil här på baksidan. På den tiden satt jag i pappas knä och backade in lastbilarna i garaget. Man är sprungen ur det här, säger Conny Jansson.

— Då var det en mack som bara sålde drivmedel och bilgrejer. I dag är vi nutidens lanthandel. Vi har ju allt. Det är den stora skillnaden. Vi måste ha fler ben att stå på i dag för att överleva.

Tre generationer med en nära relation till bensinmacken på Eskilstunavägen 31 i Torshälla: Ville Jansson, 5 år, pappa Conny Jansson, mackägare och farfar Bengt Jansson, tidigare lastbilschaufför. Foto:

På 1990-talet fick Lastbilscentralen allt svårare att få macken att gå runt. 1998 sålde Lastbilscentralen macken till Connys bror Anders Jansson. Han lyckades vända den negativa trenden, bland annat genom att utveckla butiksförsäljningen och minska kostnaderna.

2006 gick Conny Jansson in som delägare i företaget. Han fick gå en aspirantutbildning i OKQ8:s regi som bland annat handlade om ledarskap, försäljning och ekonomi.

— Man fick en bra grund redan från starten när jag började jobba här, säger han.

2010 köpte Conny Jansson ut brodern Anders ur företaget. Samma år installerade han en automattvätt på macken, en satsning som han ansåg vara nödvändig för företagets fortlevnad.

— Jag tvättar mycket stora bilar här. Jag är en av de få som får in de största Merca Sprinter och alla de här stora bussarna, säger Conny Jansson.

OKQ8 är i färd med att bygga om hela sitt stationsnät. Att Conny Jansson visat framfötterna genom att installera automattvätten bidrog sannolikt till att han som en av de första franchisetagarna fick sin mack ombyggd.

Arbetet påbörjades i oktober förra året. Taket i butiken har höjts. Färgsättningen och sortimentet har standardiserats utifrån OKQ8:s koncept Quick to go.

— Du ska kunna veta vad du får när du går in på en OKQ8-station, säger Conny Jansson.

OKQ8 äger fastigheten och har betalat ombyggnaden av den. Conny Jansson står för inredningen och har investerat cirka en halv miljon kronor i bland annat en ny kassa.

Ombyggnaden blev klar i januari. Den kanske största förändringen är att personalen gör mackorna själva i butiken. Tidigare såldes mackor i förpackning.

— Vi har bake off-bröd som vi stoppar in i ugnen på morgonen. Sedan brer man på mackorna med pålägg och lägger vid disken. En fördel är att du har mindre svinn. Du har alltid färska mackor. Det är mycket lättare att baka nytt än att beställa och få hem från en leverantör i en annan stad.

Conny Jansson vill framöver bygga en anläggning bredvid macken där kunder själva kan tvätta sin bil utomhus. Det har även blivit dags att byta ut den populära automattvätten mot en modernare variant.

— Sedan vill jag ha miljödieseln HVO här. Jag har ganska mycket med lastbilar och bussar som tankar med min dieselpump och då vill jag erbjuda miljöbränslet också, säger han.

Pappa Bengt Jansson, som tankat på macken i alla 60 år som den funnits, tycker fortfarande att den fyller en viktig funktion.

— Nu betyder den allt för det är den enda mack som är kvar i Torshälla, säger han.

Läs mer om dessa ämnen

Platser/Eskilstunanäringsliv