• I våras startade Per-Arne Rosén företaget Auktionisten i Sörmland AB. I lagret finns föremål som säljs på nätauktion. Foto:
  • Lars Nylin, som tidigare har varit verksam som företagare, sköter det ekonomiska. Foto:
  • Per-Arne Rosén värderar mellan 80 och 100 objekt i veckan. Foto:
  • Företaget har ungefär 200 objekt ute till försäljning på Auctionet. Foto:
1/

Per-Arne Rosén i Mariefred sadlade om från lärare till auktionist

Strängnäs

Per-Arne Rosén från Mariefred har efter cirka 30 år som lärare bytt yrke till auktionsförrättare. Sedan i mars driver han ett företag med inriktning på nätauktioner.

— Jag trivdes som lärare, men när jag blir 65 - vad gör jag då? Jag ville ha någonting där framme som tryggar mig och min familj. säger Per-Arne Rosén.

60-årige Per-Arne Rosén har parallellt med jobbet som lärare odlat sitt stora intresse för antikviteter. Han har sedan barnsben varit fascinerad av gamla föremål. Intresset tog fart vid mitten av 1980-talet.

— Nyckeln var i samband med att jag började sälja konstverk. Svenska, riktigt fina konstnärer.

Han har under några år på 2 000-talet även drivit en liten antikaffär i Mariefred.

Idén att starta ett auktionsföretag kom från Per-Arne Roséns svåger Lars Nylin som då var arbetssökande. Per-Arne Rosén slutade som lärare efter vårterminen 2016 och började tillsammans med Lars Nylin på en starta eget-kurs.

I mars i år drog de i gång företaget Auktionisten i Sörmland AB med Per-Arne Rosén som ägare och Lars Nylin som anställd. Per-Arne Rosén sysslar huvudsakligen med att värdera föremål. Lars Nylin, som tidigare har varit verksam som företagare, sköter det ekonomiska.

Företaget är en del i ett nätverk av auktionshus som heter www.auctionet.com som sträcker sig över stora delar av Sverige och norra Europa. Föremålen säljs på nätauktion. Lokalerna ligger i Moraberg i Södertälje. Lokalytan uppgår till 900 kvadratmeter. Den största delen utgörs av lager, men här finns även kontor.

Lars Nylin berättar att dödsbon är en viktig kundgrupp. Många dödsbon skänker i dag bort alla sina föremål till välgörenhetsorganisationer medan andra väljer att sälja allt för en klumpsumma. Lars Nylin menar att dödsbon då riskerar att gå miste om värden som kan finnas i kvarlåtenskapen.

— Det kanske finns 10 föremål som är ganska värdefulla. Det kan vara en signerad vas eller en tavla. Om kunden vänder sig till oss kan vi göra en värdering gratis, säger han.

Auktionisten i Sörmland AB tar inte hand om hela hem utan inriktar sig på de värdefulla föremålen.

— Vi säger att värdet ska vara minst 700 kronor för att det ska vara aktuellt, säger Lars Nylin och fortsätter:

— Vi värderar allting åt kunden utan att ha något egenintresse utöver vår 15-procentiga kommission som vi får från försäljningen. Det gör också att vi har samma intresse som kunden att få så bra betalt som möjligt.

För närvarande har Auktionisten i Sörmland AB ungefär 200 objekt ute till försäljning på Auctionet.

— Det första målet är att gå upp till 300, men vi skulle vilja komma till 600 objekt kontinuerligt. Skulle det sedan vara så att det skulle expandera ytterligare finns det bra möjligheter i huset, säger Lars Nylin.

Företaget räknar även med att kunna anställda personal.

— Vi skulle kunna vara mellan 10 och 15 anställda. Sedan får man styra antalet anställda i relation till vad vi får in, säger Per-Arne Rosén.

Han värderar för närvarande mellan 80 och 100 objekt i veckan.

— Folk i allmänhet blir mer och mer medvetna om värdet av att återanvända saker. Saker som gjordes förr har ju högre kvalitet. Det är kul att se att det är mycket ungt folk som kommer och köper äldre saker. Man vill ha ett hållbart samhälle.

Läs mer om dessa ämnen

Mariefrednäringsliv

Mest delat denna vecka