• Peter Lindell berättar att har gått åt mycket pengar till startkostnader.Snickerimaskinerna är väldigt gedigna, säger han. Foto:
  • Ida Gustavsson är särskilt intresserad av att snickra möbler och inredningsdetaljer. Foto:
  • Den första tiden har varit lyckosam för Ida Gustavssons och Peter Lindells nystartade företag. Foto:
  • Ida Gustavsson har varit intresserad av att snickra ända sedan hon var liten.
  • Peter Lindell och Ida Gustavsson utför många olika sorters snickeriarbeten.
1/

Peter och Ida har startat ett eget snickeri

Eskilstuna

Snickarna Peter Lindell och Ida Gustavsson startade i höstas företaget P&I Snickeri AB.

— Vi brinner för finsnickeri, säger de.

Peter Lindell och Ida Gustavsson var tidigare anställda av Djurgårdens Bygg och Miljö AB där de arbetade på företagets finsnickeriavdelning.

— Vi kände att det var läge att köra eget så vi klev av anställningen och köpte loss alla maskiner och startade aktiebolag. När man är egenföretagare har man mycket större chanser att kunna påverka vad man ska göra, berättar Peter Lindell.

P&I Snickeri AB ligger på Fabriksgatan 16. Kunderna består bland annat av privatpersoner, bostadsrättsföreningar och både små och stora företag.

— Det är otroligt stimulerande att driva eget företag, säger Peter Lindell.

Han bor med sin hustru i Hällby. De har vuxna barn som har flyttat hemifrån. För Ida Gustavsson, som bor med sin sambo och två små barn i Ekeby, var det inte något självklart beslut att starta företag.

— Jag har ju två små barn och hus och allting. Man går från en trygghet, att vara anställd till att dra i gång det här. Å andra sidan är det så att ska jag ta chansen ska jag nog göra det nu för livet är tyvärr lite för kort för att vänta på någonting. Eftersom jag tycker det är så kul vill jag se vad det här kan leda till. I dag känns det verkligen helrätt.

Ida Gustavsson har varit intresserad av att snickra ända sedan hon var liten.

— Jag har varit med pappa och farfar och snickrat. De är hobbysnickare och tycker om att pula. Jag har alltid varit med dem och grejat. Det är nog lite därifrån intresset kommer.

På gymnasiet studerade hon ekonomi. Efter gymnasiet hoppade hon på en yrkesutbildning till inredningssnickare i Valdemarsvik.

— Jag ville inte sätta mig på en högskola i flera år. Jag visste inte riktigt vad jag ville syssla med. Jag har alltid varit lite praktiskt lagd, berättar hon.

— Jag hade praktik på ett snickeri i Katrineholm som jag även fick en anställning på sedan. Där var jag i tre år innan jag kom till Djurgården.

Ida Gustavsson jobbade sex år på Djurgårdens Bygg och Miljö. Hon är särskilt intresserad av att snickra möbler och inredningsdetaljer i hus.

Peter Lindell gick träteknisk linje på Rekarnegymnasiet. Därefter gick han på båtbyggarskolan i Storebro i Vimmerby kommun. Han började arbeta i byggbranschen och drev under en period ett eget snickeri innan han började jobba på Djurgårdens Bygg och Miljö där han blev kvar i tio år.

Peter Lindell brinner för båtbyggeri och har på fritiden renoverat en mahognyracer från 1947.

— Jag gillar svängda ytor kan man säga. Det är liten specialitet man har. En båt har ju aldrig 90 grader. Det är aldrig räta vinklar.

Peter Lindell berättar att många uppdrag som P&I Snickeri AB utför handlar om trappor och dörrar.

— En trappa i dag har blivit en inredningsdetalj. Det är inte bara att ta sig från våning ett till våning två. I dag vill man använda olika träslag och det ska vara räcken och allting det här. Det blir väldigt påkostade saker och det tycker vi är roligt att hålla på med. Vi håller på med dörrar och dörrpartier åt både bostadsrättsföreningar och andra kunder. Där det är specialdörrar som inte går att få tag på.

P&I Snickeri AB utför många olika sorters snickeriarbeten.

— Vi står för hög kvalitet, säger Ida Gustavsson.

Virket som de använder köps in från grossistföretag i Norrköping och Sala.

— Vi måste jobba med torrt virke. Vi kan inte åka till brädgården och köpa virke för då är det inte tillräckligt torrt. Då kommer träet att röra på sig när det kommer in i värmen. Då spricker det och sådär, säger Peter Lindell.

Företagets första mål är att etablera sig på marknaden. Det var en stor investering att köpa loss maskinparken i samband med starten av företaget.

— Det har gått åt mycket pengar till startkostnader. Snickerimaskinerna är väldigt gedigna, men det har trots allt varit en stor investering, säger Peter Lindell.

Ida Gustavsson menar att snickerimaskinerna är hållbara.

— När du väl har köpt en maskin och vårdar den så håller den väldigt bra och väldigt länge, säger hon.

Den första tiden har varit lyckosam för det nystartade företaget.

— Det har varit väldigt positivt både från kunder och leverantörer. Det har varit väldigt bra respons. Det har varit jättekul på det sättet. Kunder som vi hade i början har kommit tillbaka och vill ha grejer gjorda, säger Ida Gustavsson.

Peter Lindell berättar att företaget har fått många kunder.

— Vi försöker hålla hårt på det här med planeringen och titta ner i almanackan. Det är väldigt lätt hänt att man blir positiv och tänker att vi hinner nog med det också, men dygnet har ju bara 24 timmar så man får vara lite försiktig också. Det har varit jättepositivt kan man säga. Det är fantastiskt kul.

Läs mer om dessa ämnen

Platser/Eskilstunanäringsliv