• De nya arrendatorerna Sten Larsson, Christoffer Fredriksson, Birgitta Larsson och Mona Tönnessen. Foto:
  • Bowlingcafét har en amerikansk touch. Foto:
  • Rogert Dahlberg är ordförande för BK Taggen.— Det kommer att bli bra, säger han. Foto:
1/

Premiär för Flens Bowlingcafé

Flen

Flens bowlinghall på Hammarvallen har fått en rejäl ansiktslyftning sedan de nya arrendatorerna tog över i somras. Den 1 september invigdes den nyrenoverade anläggningen.

De fyra arrendatorerna har hämtat inspiration från amerikanskt 1960-tal. De bär färgglada bowlingskjortor och på väggarna hänger tidstypiska reklamskyltar.

Det var Birgitta Larsson som först fick idén att de skulle ta över bowlinghallen. Maken Sten Larsson var med på noterna, men ville inte att de skulle göra det på egen hand. De frågade vännerna Mona Tönnessen och hennes sambo Christoffer Fredriksson om de ville hänga på.

— Vi umgås ju alltjämt annars så då kan vi lika gärna umgås här nere som att sitta hemma hos varandra. Och de sa ja, berättar Birgitta Larsson.

— Man vill göra något för ortsborna, säger Christoffer Fredriksson.

De nya arrendatorerna tog över bowlinghallen den 1 juli och satte i gång med en omfattande renovering. De har byggt om i stort sett hela hallen utom själva banorna och maskineriet. De har bland annat installerat en ny cafédisk och kyl. I köket står en ny bake off-ugn.

Det nya caféet har större utbud än tidigare. Det serverar till exempel lättare mat som exempelvis smörgåsar, sallader, pajer och korv. Här finns godis och hembakat bröd. I caféet finns 34 sittplatser. Borden och stolarna är nya.

Golvet i hallen är nytt. Kloten och skorna har flyttats bort från banorna och finns nu i korridoren utanför omklädningsrummen.

— Det blir inte så mycket spring bakom spelarna, säger Christoffer Fredriksson.

Kommunen, som hyr ut anläggningen, har också varit delaktig i renoveringen genom att bland annat fixa nytt tak och belysning.

— De har varit jättebra att samarbeta med. De har verkligen velat få i gång det här ordentligt, säger Christoffer Fredriksson.

Arrendatorerna har jobbat både kvällar och helger med renoveringen. Familjerna har satsat närmare 100 000 kronor vardera.

— Vi har i stort sett bott här. Det har varit tufft, berättar Birgitta Larsson.

Öppettiderna är generösare än tidigare. Arrendatorerna hoppas att satsningen ska leda till att bowlingen får fler besökare.

— Att det blir som en samlingsplats så att man kan komma hit och bowla och äta, säger Christoffer Fredriksson.

Flens Bowlingcafé har en ny webbsida och har profilerat sig på Facebook och Instagram för att nå ut med sina erbjudanden om bland annat företagsevent, discobowling och barnkalas.

Det finns en ambition att samarbeta med kommunens fritidsgårdar för att kunna erbjuda fler ungdomar möjligheten att komma till bowlingcaféet.

Sten Larsson berättar att bowlingcaféet lever i symbios med bowlingklubben BK Taggen.

— Vi ska tillsammans försöka värva mera folk, säger han.

Rogert Dahlberg, ordförande för BK Taggen, deltog vid invigningen tillsammans med några klubbkompisar.

— Det blir ett litet lyft för hallen igen. Det kommer att bli bra, säger han.

Vi invigningen deltog även flera representanter från kommunen och Flens kommunfastigheter AB, FKAB. Giesela Stucki, enhetschef för fritidsgårdar, uttryckte en förhoppning om att verksamheten ska locka ungdomar som kanske inte bowlar annars. Mia Turai är projektchef på FKAB som har hjälpt till med renoveringen.

— Det är jättekul att få hjälpa till och få se att det blir en liten nytändning i Flen för att få i gång bowlingen, säger hon.

Carl-Fredrik Swenson är enhetschef på Fritid. Även om kommunen stått för en del av renoveringen så menar han att det är arrendatorerna som har gjort det stora jobbet.

— Vi har fått en ny bowlinghall, tycker jag. Det går inte att känna igen sig. Jag tycker att de har gjort ett jättejobb. Jag hoppas och tror att det ska funka bra, säger han och fortsätter:

— Vi försöker hjälpa till inom ramen för den budget jag har. Nu ska vi titta på att köpa in en ny oljemaskin så att det blir ännu bättre stuns i banorna. Det är nästa del.

Carl-Fredrik Swenson hoppas att bowlinghallen ska fyllas med aktivitet och att det ska komma både bowlingspelare och allmänhet som bara vill ta en fika och umgås. Han vill att hela anläggningen på Hammarvallen med sim- och sporthall, Actic gym och bowlingcaféet ska fungera som en mötesplats.

— Oavsett om du vill bada, gymma eller spela bowling ska du kunna söka dig hit.

Birgitta Larsson berättar att det finns idéer om att spinna vidare på det amerikanska 60-talskonceptet genom att ordna en bilträff med marknad på sommaren.

— Jag har alltid gillat raggarbilar. Målet är att ha en bilträff här utanför en gång om året - någon gång i juni/juli - och stå och grilla. Vi har redan fått folk som vill vara med.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

Flennäringsliv
Relaterat

Mest delat denna vecka