• Henrik Gadd är för vd för Preciform AB och Calix AB. Foto:
  • Preciform AB tillhandahåller mekaniska komponenter och system. Foto:
  • Calix AB har den globala fordonsindustrin som kund. Foto:
  • Calix AB och Preciform AB delar lokaler på Filargatan 14 i Vilsta industriområde. Foto:
1/

Stor ökning för Preciform AB

Eskilstuna

Preciform AB är inne i en mycket stark tillväxtfas. Bolaget siktar på att öka omsättningen från 40 miljoner kronor till drygt 100 miljoner kronor på ett år.

— Vi genomgår en fas med växtvärk men samtidigt är det ändå positiva utmaningar att få växa verksamheten och genera fler arbetstillfällen, säger vd Henrik Gadd.

Preciform AB växer kraftigt, främst inom områdena formsprutning och montering. Företaget har fått flera nya uppdrag av framförallt två stora kunder inom den globala fordonsindustrin.

— Det är både till personbilar och till lastbilar, säger Henrik Gadd.

Uppdragen handlar bland annat om att producera komponenter samt montera ihop kompletta styling-kit till personbilar.

— Till lastbilar gör vi interiöra plastartiklar, men även hela förvaringssystem. Det är ett 50-tal artiklar som monteras ihop. Vi formsprutar många plastartiklar själva.

Enligt Henrik Gadd kommer Preciforms omsättning att snabbt öka.

— Vi har legat strax över 40 miljoner. Till nästa år kommer omsättningen att ligga någonstans runt drygt 100 miljoner, säger Henrik Gadd.

— Sedan tar vi ytterligare ett kliv 2019 när de här kundprojekten ska få full utväxling. Då bör vi hamna någonstans kring 130-140 miljoner.

Preciform AB ligger på Filargatan 14 i Vilsta industriområde. Företaget tillhandahåller mekaniska komponenter och system. Det är specialiserat på formsprutning i plast, bearbetning av plåt och montering.

— Det är formsprutning och montering som växer. Vi växer egentligen med två stora fordonskunder, säger Henrik Gadd.

Kunduppdragen medför bland annat att företaget behöver rekrytera personal. Preciform AB har på två och ett halvt år ökat antalet anställda från ett 30-tal till 40. Henrik Gadd bedömer att personalstyrkan åtminstone kommer att öka med ytterligare 10-15 personer.

Preciform AB har genomfört en verksamhetsförändring som bland annat innebar att ytbehandlingsverksamheten lades ner under 2016. 2013 började företaget med formsprutning i plast. Företaget har investerat i nya maskiner, bland annat nya formsprutningsmaskiner. De senaste två åren har det gjorts investeringar på cirka 20 miljoner kronor.

Henrik Gadd är även vd för Calix AB som ligger på samma adress som Preciform AB.

— Vi är två bolag i samma hus vilket är ganska ovanligt, men vi har till stor del samma ledning och stödfunktioner.

Både Calix och Preciform ingår i företagsgruppen CalixKlippan som ägs av Bark Invest.

— Calix har en lite mer stillsam tillväxt, säger Henrik Gadd.

Calix AB har ungefär 120 anställda och en årsomsättning på cirka 160-170 miljoner kronor. Även Calix har den globala fordonsindustrin som kund. Calix tillverkar elektriska system som bland annat inkluderar kupévärmare, batteriladdare och motorvärmare.

— I och med att det är vinterprodukter så är det mer svängigt och väderberoende orderläge än på Preciform. De senaste vintrarna har varit väldigt milda. Då blir det tuffare för oss, säger Henrik Gadd.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunanäringsliv

Mest delat denna vecka

Relaterat