Anders Thunell äger Thunell Bil AB som i år har startat en bilverkstad. Foto:

Thunell Bil AB satsar på egen bilverkstad

Eskilstuna

Suzukihandlaren Thunell Bil AB har startat en bilverkstad.

— Många kunder känner en trygghet i att det finns en bilverkstad här när man köper en bil, säger vd Anders Thunell.

Thunell Bil AB är auktoriserad försäljare av Suzuki personbilar. I år har företaget även startat en auktoriserad märkesverkstad för Suzuki.

— Det är dels för att vi ska få en stabil intäktskälla, men framför allt för att kunna erbjuda våra kunder en helhet, säger vd Anders Thunell.

Verkstaden utför även service och reparationer på andra bilmärken än Suzuki. Företaget har nyanställt två personer som jobbar heltid på verkstaden. Det rör sig om verkstadschefen Michael Flodman som tidigare har jobbat på Bilia och teknikern Markku Nikula som närmast kommer från Strängnäs Bilforum där han bland annat jobbade med Suzuki.

— De har en bra erfarenhet. De har jobbat länge med bilreparationer, säger Anders Thunell.

Företaget har investerat mellan 700 000 och 800 000 kronor i maskiner till verkstaden, bland annat en fyrpelarlyft, en tvåpelarlyft och en lägre lyft för däckarbeten. Det finns möjlighet att göra hjuljusteringar och serva luftkonditioneringssystem. I lokalen finns även plats för däckförvaring.

— Har man service och behöver två nya däck kan vi fixa det här. Vi kan fixa hjulinställning, vi kan fixa aircondition. Sedan har vi ett samarbete med glasmästeriet Ryds så att vi även kan hjälpa till med den typen av reparationer. Som kund kan man spara tid genom att vi har allt under ett tak, säger Anders Thunell.

Verkstaden är ansluten till verkstadskedjan Autoexperten.

— Får vi bra beläggning på verkstaden finns tanken att kanske anställa en tekniker till. Då ska man kunna jobba på två täter här.

Anders Thunell startade företaget 1991 tillsammans med sin bror och sina föräldrar. Då hette bolaget Mälardalens kredit och sysslade främst med bilfinansiering. 1995 började företaget handla med bilar i en lokal på Tegelbruksgatan i Eskilstuna, men flyttade snabbt vidare till Mått Johanssons väg där bilhandeln då kraftsamlade.

— Vi jobbade mycket mot företag och levererade nya tjänstebilar och företagsbilar, berättar Anders Thunell.

Företaget har sedan 1990-talet legat i samma byggnad på Mått Johanssons väg 30. Fram till 2015 låg företaget dock i den andra änden av byggnaden - i den del som nu disponeras av kontorsvaruhuset Kontorab AB. Thunell bytte lokal för att få tillgång till större ytor och möjlighet att utöka sin verksamhet med en verkstad.

Under en period sålde företaget nya bilar av det koreanska märket Ssangyong. Sedan 2010 har företaget varit återförsäljare av nya Suzuki-bilar.

— Första året gick det hyggligt bra med tanke på att vi var nya. Andra året lanserades en modell som heter Suzuki Swift och den blev ju en hit. 2011 hade vi faktiskt vårt bästa år. Då levererade vi ett 80-tal Suzuki-bilar. Nu ligger vi lite mer stabilt på mellan 50 och 60 bilar per år. Det hoppas vi naturligtvis kunna öka i och med att vi får den här verkstaden och kan erbjuda ett helhetskoncept.

Företaget ägs i dag av Anders Thunell och hans barn. Antalet anställda uppgår till fem. Företaget har för närvarande 25-30 bilar i lager. Förra året bytte företaget namn från Företagsbilen AB till Thunell Bil AB.

— Vi jobbar fortfarande med företagsbilar och har en del leasingverksamhet kvar, men inte alls lika mycket som förut. Vi har glidit mer och mer över till att bli en traditionell vanlig bilhandel. Jag vill ju att det ska vara personligt så varför inte ta mitt efternamn så ger det någon form av familjär känsla, säger Anders Thunell.

Läs mer om dessa ämnen

Platser/Eskilstunanäringsliv