Robert Fredriksson, vice vd Anchor Lås och Mikael Gyllhamn, vd Dorato Tools. Foto:

Unik lösning för tillverkning av hänglås

Eskilstuna
annons

Dorato Tools har levererat en nyckelfärdig lösning för tillverkning av hänglås till Anchor Lås.

— Jag är otroligt glad och stolt över att vi har lyckats att genomföra det här projektet, säger Mikael Gyllhamn, vd för Dorato Tools.

Dorato Tools säljer skärande verktyg, både specialverktyg och standardverktyg. En mindre - men växande - del av företagets verksamhet består av att hjälpa kunder att köpa och sälja begagnade maskiner. Både verktyg och maskiner säljs även via internet. Företaget har 4 heltidsanställda.

Anchor Lås är Skandinaviens största tillverkare av säkerhetsklassade hänglås. Företaget tillverkar cirka 60 000 hänglås om året. Företaget har 13 heltidsanställda.

2012 omsatte bolaget strax under 8 miljoner. 2016 blev omsättningen 16 miljoner kronor. Tillväxten väntas öka med 20-30 procent i år och fortsätta öka även nästa år.

Upprinnelsen till affären med Dorato Tools var att Anchor Lås ville effektivisera produktionen. Företaget funderade på en lösning där man använder sig av en svarv vid tillverkningen.

Volymökningen var dock inte tillräckligt stor för att det skulle gå att räkna hem inköpet av en helt ny maskin. Via Dorato Tools webbshop fick Anchor veta att det i Strängnäs fanns en begagnad svarv till salu.

Dorato Tools fick i uppdrag att både leverera och driftsätta maskinen.

— Det är ett annorlunda sätt att köpa en begagnad maskin på. Normalt sett gör man bara så när man köper en ny maskin, säger Robert Fredriksson, vice vd på Anchor Lås.

Dorato Tools specialanpassade svarven efter Anchors behov.

— Normalt sett så svarvar man ju huvudsakligen med en svarv, men vi använder endast svarvfunktionen för att sticka av biten och plana den. Sedan är det borr och fräs som vi använder i drivna enheter. Maskinen har nio olika drivna enheter i ingrepp på vissa hänglås, säger Mikael Gyllhamn på Dorato Tools.

Robert Fredriksson på Anchor Lås menar att svarven sparar tid åt företaget och gör det möjligt att öka produktionskapaciteten med samma bemanning som tidigare.

— Jag vet ingen som producerar mässingshänglås på det här sättet i den här produktionsvolymen. Det är unikt för vår bransch, säger han.

— För oss är det en klar vinning att tillverka på det här sättet. För vår del var det ett bra projekt. Det är kul att göra något ihop med ett Eskilstunaföretag.

Mikael Gyllhamn på Dorato Tools tror att marknaden för begagnade maskiner kommer att öka. Företaget har redan sålt hundratals maskiner.

— En begagnad maskin är billigare men man måste vara medveten om att det också innebär lite högre risker. Man har till exempel inte samma garantier som på en ny maskin. Men jag kan dock ändå rekommendera en begagnad maskin när man har lägre volymer och vill ha automation.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaNäringsliv
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka