Ylva Binder driver företaget Rhuby AB som tillverkar rabarberlikör. Foto:

Uthållighet framgångsfaktor för Ylva Binder

Strängnäs

Att gå från internationell toppchef till egenföretagare har gett Ylva Binder många värdefulla erfarenheter, bland annat när det gäller betydelsen av uthållighet.

Arbetet med det egna varumärket Rhuby och välgörenheten Pink your drink har bland annat stärkt henne i övertygelsen om hur viktigt det är att vara uthållig.

— Att driva ett litet företag och kunna expandera och bli större har allt att göra med stamina. Det är inte alltid talang som kommer till toppen. Nu finns vi i USA, Kanada, England, Norge, Finland, Sverige.

Efter mer än 20 år som hög chef inom den internationella dryckesindustrin sadlade Ylva Binder om. Hon flyttade från London till födelseorten Åkers Styckebruk och skapade 2011 det egna varumärket Rhuby som bland annat står för rabarberlikör.

Ända sedan studietiden har hon intresserat sig för varumärkesfrågor. Hon jobbade mer än 20 år på stora internationella dryckesföretag, som till exempel Bacardi, där hon bland annat sysslade med att skapa och lansera nya varumärken. Hon var baserad i London, men uppskattar att hon tillbringade 95 procent av sin tid på resande fot.

Förutom att vara förälder och företagare är Ylva Binder även ägare till grand danois-hunden Silver. Foto:

Beslutet att flytta tillbaka till Åkers Styckebruk förklarar hon med att orten med sitt stora destilleri erbjöd möjligheter att starta eget. Det passade henne även som ensamstående tvåbarnsmamma eftersom det funkade bättre med barnomsorgen i Sverige.

Ylva Binder har även startat välgörenheten Pink your drink vars syfte är att stötta kvinnligt företagande och kampen mot cancer.

— Det har kommit till mycket på grund av den otroliga ojämställda verklighet som jag har jobbat i över 25 år, säger Ylva Binder.

— Det är mansdominerat på toppen och man är inte alls lika välkommen som kvinna och man är också tvungen att ha en mycket större kompetens.

Utmobbningen är en väldigt stor andel av det här med att kvinnor helt enkelt inte håller i längden.

Ylva Binder berättar att kvinnliga vd:ar på globala företag ofta bara behåller sina jobb i ett eller två år medan många män sitter i 15-20 år.

— Utmobbningen är en väldigt stor andel av det här med att kvinnor helt enkelt inte håller i längden.

Ylva Binder arrangerar även en global bartendertävling för kvinnor för att öka jämställdheten. Hon ligger dessutom bakom projektet Women behind bars där kvinnliga chefer och bartenders i olika länder har intervjuats.

— Går du in i en otroligt fin bar internationellt och det står en tjej i baren så tittar många affärsmän på henne och frågar: 'Var är chefen?' eller 'Kan jag få den där grabben i skjortan att mixa en drink åt mig?'. För de antar att den där bruden inte kan mixa en cocktail. Och väldigt ofta är det bruden som är chef!

Hur går det för ditt företag?

— Just nu har jag fått ta ett ganska svårt beslut. Jag är en otroligt driven människa och har stora höga ambitioner, men i och med att man också har två barn har jag helt enkelt sagt att just nu är företaget tickande. Vi driver det, men jag kan inte expandera i den takt som jag skulle vilja. Det har väldigt mycket att göra med tid, säger Ylva Binder.

Ylva Binder bor med sina barn i det gamla stationshuset i Åker. Foto:

Hon konstaterar också att hon som egenföretagare inte kan få lika mycket experthjälp inom olika områden som när hon jobbade på stora företag.

— Har jag ett dataproblem eller om ett bokslut måste in så landar det på mig. Jag kan inte ringa it-avdelningen. Har jag något problem juridiskt får jag ta det också. Så det är väldigt många timmar som försvinner utan att man kan ta betalt för det. Det är någonting som jag tror många undervärderar innan de har testat att vara småföretagare.

Man måste våga vila i oron.

Ylva Binder tycker att det är viktigt att ta sig tid att tänka även om det känns som att man har väldigt mycket att göra.

— Tänker du inte och du bara springer hela tiden – då vet du ju inte vart du ska. Man måste våga vila i oron. Man måste våga vara stark nog och säga att: 'Herregud, det här problemet som jag tror kommer att försätta mig i konkurs och stjälpa hela min familj, det löser sig i morgon eller nästa vecka eller månaden efter.'

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäsnäringsliv
Relaterat