• Per Dollerup Mikkelsen är sedan 2015 vd för svenska Wavin.
  • Wavins fabrik i Kjula utanför Eskilstuna har cirka 130 anställda.
1/

Wavin storinvesterar – satsar 80 miljoner på anläggning i Kjula

Eskilistuna
annons

Plaströrstillverkaren Wavin investerar 80 miljoner kronor i sin anläggning i Kjula.

— Det är ett väldigt erkännande av det arbete som de anställda på fabriken utför, säger vd Per Dollerup Mikkelsen.

— Det här är koncernens största investering i Europa 2017, säger Per Dollerup Mikkelsen, vd för svenska Wavin.

Wavin ingår i Mexichem-koncernen som är världens största plaströrsproducent. Wavin Sverige grundades 1959. Sedan 1981 har företaget en rörfabrik och sitt svenska huvudkontor i Kjula utanför Eskilstuna. Wavin har i dag cirka 130 anställda i Kjula.

— Koncernen vill lägga investeringar där vi har tilltro till marknaden, men det kanske viktigaste är att vi har tilltro till de som jobbar i verksamheten, säger Per Dollerup Mikkelsen.

Syftet med investeringen i Kjula är att öka produktionskapaciteten. Företaget vill rusta sig inför en förväntad ökning av efterfrågan i Sverige och övriga Norden. Efterfrågan drivs bland annat av att det byggs mycket nytt. En annan orsak är kommunernas stora behov av att renovera sina VA-system.

— Marknaden har vuxit. Wavin har vuxit mer än marknaden. Vi förväntar oss att utvecklingen ska fortsätta. Med de nya linjerna får vi en ökad konkurrenskraft, säger Per Dollerup Mikkelsen.

Investeringen i fabriken i Kjula kommer att leda till nya produktionslinjer för inomhusavloppsrör, markavloppsrör, telekom och VVS.

— Med de nya produktionslinjerna blir det möjligt för oss att öka produktionen med upp till 70 procent, säger Per Dollerup Mikkelsen.

Arbetet med investeringarna påbörjas i år. Det beräknas vara klart andra kvartalet 2018. Den totala kostnaden för investeringen är 80 miljoner kronor.

Wavins fabrik i Kjula blir därmed produktionsanläggning för inom- och utomhusavlopp för de nordiska länderna samt tillverkning av kabelskyddsprodukter för el och telekom samt dräneringsrör. Anläggningen har också en separat avdelning för specialprodukter till skräddarsydda lösningar till vattenprojekt och avloppsvatten.

— Med denna investering visar Wavin Group den stora betydelsen som den nordiska och därmed den svenska marknaden har för koncernen. Wavin har historiskt sett haft en ledande ställning i norr, och vi vill stärka vår position ytterligare. Det här är en av koncernens största investeringar 2017 och den kommer att innebära att de två fabrikerna i Norge och Sverige, tillsammans med fabriken i Danmark är väl rustade för att fortsätta tillväxten i Norden och göra vår ställning som Sveriges ledande plaströrsproducent ännu starkare, säger Per Dollerup Mikkelsen.

2013 beslutade Wavin att lägga ner sin fabrik i Borås och koncentrera produktionen i Sverige till Eskilstuna. I samband med det investerade företaget 60 miljoner kronor i fabriken i Kjula. Den ena fabrikslokalen byggdes ut med 5 200 kvadratmeter och produktionskapaciteten fördubblades till 20 000 ton rör och ledningar per år.

— Nu tar vi nästa steg, säger Per Dollerup Mikkelsen.

Kommer det här att medföra nyanställningar i Eskilstuna?

— Nej, planen är att kunna producera mer utan att ta in fler anställda. För ögonblicket anställer vi, men det är för att marknaden växer. Det är inte knutet till själva investeringen.

Wavin

Antalet anställda på Wavin i Kjula är cirka 130.

Wavin-koncernen ägs av det mexikanska börsnoterade bolaget Mexichem.

Wavin har cirka 5500 anställda och en årlig omsättning på cirka 1,2 miljarder euro.

Wavin grundades i Holland med affärsidén att tillverka vattenledningar av plast.

Namnet Wavin är en förkortning av Wasser Vinylester (härdplast).

Wavin är i dag Europas största tillverkare av avloppsrör av plast.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaKjulaNäringsliv
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka