Bigbox öppnar sin nya butik i Cityhuset kring månadsskiftet maj/juni.

– Jag tror att Eskilstuna innerstad börjar komma tillbaka, att folk börjar hittat hit igen, säger Malin Nordqvist.

Butiken säljer främst kläder och skor, men har även ett basutbud av träningskläder.

Artikelbild

– Det ska vara bra kvalité på kläder till låga priser. Vi köper in ganska stora partier med kläder, alltså big box. Det kommer in nya kläder varje vecka. Man ska kunna komma hit som ungdom, man ska kunna komma hit som äldre och känna att man hittar någonting.

Bigbox är en kedja som består av fem butiker i Stockholm och en i värmländska Töcksfors. Kedjan ägs av Mats och Johanna Huppunen.

I april 2017 öppnade Bigbox en butik på Sveaplan i Eskilstuna. En anledning till etableringen var att Eskilstuna ansågs ha ett bra läge mellan Nyköping och Västerås där Bigbox då hade outletbutiker.

– De fastnade för Sveaplan eftersom det fanns en stor lokal som stod tom där. Tidigare hade det legat en butik som hette Klädhuset M där, säger Malin.

Artikelbild

Malin Nordqvist är butikschef på Bigbox som öppnar en ny butik i Cityhuset.

Hon anställdes som butikschef i butiken på Sveaplan. Malin är ett känt ansikte för många shoppare i Eskilstuna efter att ha jobbat som butikssäljare i drygt 15 år. Mellan 2004 och 2017 var hon butikssäljare på Glitter. Innan dess arbetade hon två år på Dea Axelssons.

– Jag har alltid vetat att jag vill jobba inom butiksyrket, jobba med människor. Man får träffa så oerhört mycket roliga människor. Just att hjälpa personer i deras vardag. Det kommer in en kund som ska ha allting till helgens fest. Då är det jättekul att följa med kunden hela vägen tills den går från butiken och känner att den har fått bra service.

Bigbox butik på Sveaplan fick dock inte så många kunder som man hoppats på. Många av besökarna på Friskis och Svettis har bråttom till och från träningen och hinner inte stanna för att handla. I februari i år stängde Bigbox butiken på Sveaplan för att i stället göra en nystart i ett nytt läge - Cityhuset mitt i Eskilstuna.

– Det är hela tiden rörelse i Cityhuset. Det finns många andra butiker i Cityhuset som lockar, säger Malin.

Hon menar att det har börjat vända för innerstaden.

– Stan har ju inte gått bra, men de börjar ju se en vändpunkt. Det börjar gå bättre.

Hur ser du på konkurrensen från näthandeln?

– Klart att näthandeln påverkar stor del för hur det går för butikerna. Jag handlar själv på nätet. Bigbox har ett sortiment som ingen annan butik har, börjar folk hitta till oss och se att vi har intressanta kläder med bra kvalité och konkurrens kraftiga priser så tror jag inte att det kommer att påverka oss. Det positiva är att vi får nya kläder varje vecka och det skapar en nyfikenhet hos kunden som gör att den vill komma tillbaka till oss och därmed skapar vi en stor kundkrets.

En annan förändring är att Malin nu kommer att driva butiken som franchisetagare. Det är första gången som en butik i Bigbox-kedjan drivs som franchise, vilket innebär att Malin äger sitt eget företag, men att varumärket och konceptet ägs av Bigbox centralt.

– Man får bra uppbackning och mycket hjälp. De som äger hela kedjan vill ju fortfarande ha inblick i hur det går för företaget. De är måna om att det ska gå bra för mig som franchisetagare. Jag tycker att jag har fått ett bra avtal. Jag har haft opartiska personer inblandade också och de ser inga konstigheter i det heller. Jag hade kanske inte trott att jag skulle äga min egen butik, men jag har en bra magkänsla. Butiken har ett bra läge. Eskilstunaborna tycker om att handla billigt.

Malin uppskattar att hon som franchisetagare har större möjlighet att påverka verksamheten, till exempel när det gäller inköp.

– Man står inte bara i butik och säljer det som kommer, utan man är med hela vägen. Det tycker jag är positivt.

Butiken, som är 540 kvadratmeter stor, ligger på nedervåningen bredvid Clas Ohlson. Malin kommer att ha två butikssäljare anställda.

– När vi har legat på Sveaplan har vi haft väldigt många äldre kunder. Man märkte ju att de vart ledsna att vi skulle stänga. Jag tror att många av dem kommer att hitta hit och vara glada för att vi öppnar igen.