– Det har varit väldigt roligt, framför allt med all uppskattning man fått, säger Dennis Falk som jobbar som sous chef på Elite Stadshotellet i Eskilstuna.

Elite Hotels är Sveriges största privatägda hotellkedja med 37 hotell på 23 orter. Den 13 april arrangerade kedjan den interna kocktävlingen Elite Hotels Masterchef 2018.

Syftet med tävlingen är att lyfta kedjans kvalitet på konferensluncher. Elite Hotels of Sweden tar varje år emot cirka en miljon konferensgäster. Tävlingen är tänkt att bli ett återkommande arrangemang.

Artikelbild

Dennis Falk segrade med sin lunchrätt ballotine på pärlhöna.

– Vi har jobbat under en lång tid med att utveckla konferensfikat vilket vi har gjort väldigt lyckosamt med eget fröknäcke, hälsosammare fikaalternativ och så vidare. Nu ville vi ta nästa steg och utveckla konferenslunchen också, säger Annica Åkerblad, hotelldirektör på Elite Stadshotellet i Eskilstuna.

Dennis Falk har en klar bild av hur en bra konferenslunch ska vara.

– Det ska vara nyttig och näringsrik mat, framför allt så att man orkar hålla sig fokuserad och lyssna på konferensen hela dagen. Sedan ska maträtten se trevlig ut för ögat också.

Deltagarna fick en råvarulista att förhålla sig till där ledorden var välsmakande med grönt i fokus. Huvudingrediensen var pärlhöna. Under vintern har Elite Hotels restauranger från hela Sverige skickat in sina tävlingsbidrag. Av 17 bidrag från hotellkedjans kockar runt om i landet, gick sex vidare till final, däribland Dennis Falk med sin ballotine på pärlhöna. Dennis Falk berättar att han har strävade efter att skapa en maträtt som är spännande att äta.

Artikelbild

Dennis Falk på Elite Stadshotellet i Eskilstuna vann kocktävlingen Elite Hotels Masterchef 2018.

– Det ska hela tiden hända någonting när man äter mat. Det ska vara olika texturer och olika konsistenser. Det ska vara varmt och kallt. Det är roligt att äta när man använder hela fågeln. Man får hela tiden in olika smaker i munnen eftersom man har lite lår, lite vinge och lite bröst. Man tröttnar inte på maträtten på samma sätt som när man äter en stor köttbit. Då upplever jag att munnen tröttnar efter några tuggor.

Han menar att pärlhönan är snarlik kyckling, men att pärlhönan ändå har lite mer smak.

Artikelbild

Annica Åkerblad, hotelldirektör på Elite Stadshotellet i Eskilstuna.

Dennis Falk tillagade rätten några gånger innan han anmälde den till tävlingen. Några dagar innan finalen erbjöds den även som dagens rätt på lunchmenyn i hotellrestaurangen. Numera finns rätten med som ett stående inslag på restaurangmenyn.

Finalen ägde rum på Elite Hotel Marina Tower i Stockholm. I juryn satt bland andra Elite Hotels vd och ägare Bicky Chakraborty och Christian Olsson på Vassa Eggen. De tävlande fick först en timme på sig för förberedelser. Fågeln styckades, grönsaker skalades och lök hackades. Sedan fick de en timme på sig för att inför jury och övrig publik tillaga maträtten.

– Det var spännande, säger Dennis Falk.

Han imponerade på juryn med sitt professionella hantverk. Juryn utsåg honom till vinnare med motiveringen att han bland annat stekt pärlhönan till perfektion: "Detta i samband med att smakerna och kompositionen av rätten var i fullständig harmoni samt en vacker presentation gör honom till en värdig vinnare."

Dennis Falk menar att segern är rolig både för honom själv och för hans kollegor i köket i Eskilstuna som har ställt upp under förberedelserna.

– Jag har fått träna och jag har fått ägna mig åt den här rätten för att den skulle bli så bra som möjligt.

Dennis Falk har jobbat på Elite Stadshotellet i Eskilstuna sedan i juli 2017.

– Jag stormtrivs här. Det är fantastisk organisation och bra ledning.

Han har tidigare jobbat på bland annat Annas Vinbar och Biografbaren i Eskilstuna. Ursprungligen kommer han från Sundsvall. Tidigare i karriären har han bland annat arbetat på restauranger på Gotland och i Åre. När han jobbade på ett hotell i Oslo fick han laga lunch åt USA:s dåvarande president Barack Obama som var i den norska huvudstaden för att ta emot Nobels fredspris.

– Det var smørrebrød han provade. Han åt lunch. Det var inte så mycket mer spännande än så.

Fick du någon feedback?

– Nej, det fick jag inte. Det var väldigt övervakat. De hade en säkerhetsvakt som stod inne i köket medan vi lagade mat så att vi inte skulle stoppa i någonting i det.