• Elin Häggqvist har utbildat sig till medicinsk fotterapeut vid Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm. Foto:
  • Elin Häggqvist använder i första hand ekologisk fotkräm när jag masserar och smörjer in.
  • Elin Häggqvist, medicinsk fotterapeut och ägare Foterían. Foto:
  • Elin Häggqvist har startat Foterían som utför medicinsk fotvård. Foto:
1/

Elin vågade ta steget – utbildade sig till fotterapeut och startade eget

Eskilstuna

Efter drygt tio år som personlig assistent bestämde sig Elin Häggqvist för att prova vingarna som egenföretagare. I somras startade hon Foterían som utför medicinsk fotvård.

Elin Häggqvist hade jobbat cirka tio år som personlig assistent när hon hösten 2017 bestämde sig för att utbilda sig till medicinsk fotterapeut vid Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm.

– Dels har jag alltid drömt om att starta och driva företag. Sedan har jag varit fascinerad av kroppen och kroppens funktioner, säger hon.

Efter att hon blivit klar med utbildningen förra våren startade hon i juni företaget Foterían som erbjuder uppfräschande behandlingar och hjälper kunder med fotproblem som till exempel självsprickor, förhårdnader och vårtor. Samtidigt som hon bygger upp sitt företag har hon kvar en halvtidstjänst som personlig assistent i Strängnäs.

– Jag har också valt att investera det som kommer in. Jag har inte räknat med att plocka ut någon lön första året, kanske inte det andra heller. Jag behåller min deltidstjänst för att ha en viss inkomst.

I samband med starten av företaget har Elin haft hjälp av Nyföretagarcentrum där hon gått en kvällskurs. Elin har dessutom kontakt med andra fotterapeuter i Eskilstuna, bland annat Petra Mossteg.

Elin berättar att hon fick många kunder direkt när hon startade verksamheten i somras.

– Man märker att det är många som har behov av fotvård. Medvetenheten ökar om att man ska vara rädd om sina fötter, men fortfarande är det modet som styr. Man trycker ihop fötterna i för små eller spetsiga skor eller högklackat. Man använder inte rätt skor när man tränar. Då får man problem. Jag blev väldigt förvånad när många av mina kunder de första månaderna var födda på 80 och 90-talet. Det kan ha att göra med att de googlar efter fotvård i större utsträckning än äldre.

Många äldre kunder behöver hjälp med att klippa tånaglarna.

– Det var någon som skojade med mig och sa att benen blir längre när man blir äldre! De når liksom inte ner. Många äldre har ganska fina fötter, men de behöver hjälp att klippa naglarna. Nagelsvamp är vanligt bland både äldre och yngre.

Att starta företag har bland annat inneburit att Elin behövt räkna mycket på kostnader som kan vara svårförutsägbara.

– Det är mycket att sätta sig in i, men jag har valt att lämna bort bokföringen för att inte ha för mycket att lära mig på en gång.

Hon har även tänkt igenom noga vad hon ska prioritera i verksamheten.

– Ska man satsa på att ha kaffe till kunderna så att de trivs eller ska man satsa på att ha bra grejer till behandlingarna? Man kanske inte kan göra allt som man vill, men jag har valt att satsa på behandlingarna. Jag vill ha bra material och instrument för att kunna behandla problemen på ett kreativt sätt utan att begränsas av utrustningen.

Hon har bland annat införskaffat en modern fotvårdsstol som kan justeras på elektronisk väg. Hon har även skaffat en fotvårdsapparat med vattenslip.

– Jag använder i första hand ekologisk fotkräm när jag masserar och smörjer in.

Foterían ligger på Stenkvistavägen 6 i Eskilstuna där Elin Häggqvist delar lokal med massören Britt-Lis Malmström. I dag har Foterían öppet två dagar i veckan. Framtidsplanerna handlar bland annat om att ha öppet fler dagar i veckan och att börja göra hembesök hos kunder.

– Min ambition är också att hela tiden hålla mig uppdaterad och lära mig mer om hur vi bäst behandlar fötterna.

Elin Häggqvist

Ålder: 32 år.

Yrke: Medicinsk fotterapeut.

Bor: Kjula.

Familj: Maken Rickard Häggqvist.

Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner. Hälsa. Träna på Friskis. Resa och att vara i naturen, gärna fjällvandring.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunanäringsliv
Relaterat