• Mötets betydelse kan inte nog understrykas. Och det säger inte bara arbetsförmedlaren Marica Anderbrink-Toll. Det säger nästan alla arbetsgivare också. Foto:
  • Kriminalvården har ofta en egen rekryteringsmässa på arbetsförmedlingen. – Vi är säkert med även på mässan i Eskilstuna 16 februari, tror både Boggi Svensson-Freij och Kenneth Nygren. Foto:
1/

En mässa för många jobb

Eskilstuna/Västerås

Årets rekryteringsmässa kan vara den viktigaste dagen under hela våren för både arbetsgivare och arbetssökande.På arbetsförmedlingen i Eskilstuna hoppas man att så många som 500 kan får ett jobb i Eskilstuna och Västerås.

Anledningen att man säger till redan nu är att man i god tid vill göra alla förberedda på att den viktiga dagen infinner sig snart nog – torsdagen den 16 februari.

Visserligen vänder man sig inte enbart till skolungdomar som just påbörjat sista terminen utan till alla som söker ett nytt arbete.

– Vi hoppas att ungdomarna får ledigt från skolan ett par timmar på eftermiddagen den här dagen för att gå på mässan, säger Catarina Haglund, som är Eures-rådgivare på arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

Catarina understryker gärna med dubbla streck att denna möjlighet står öppen för alla med svenskt medborgarskap att söka jobb i nästan hela Europa. Hennes funktion som Eures-rådgivare handlar om att peka ut de olika möjligheterna i Norge, Spanien, Portugal, Malta, Nordirland och i de baltiska länderna.

– Det är flera telekomföretag som vill anställa folk med kunnande i flera språk, flytande svenska och skaplig engelska kan räcka.

– Det kanske inte är lika bra betalt som här hemma i Sverige, men det betyder arbetslivserfarenhet och en spännande utlandserfarenhet och det är alltid bra.

Så här långt har 64 företag anmält sitt intresse för att medverka på mässan som hålls på Munktellarenan i Eskilstuna.

Visserligen går den första deadlinen till mässan för medverkande företag ut i dag, men femton platser hålls öppna för dem som upptäcker möjligheten sent.

Årets mässa blir det femtonde i ordningen och den växer nu så den omfattar både Strängnäs och Enköping.

Arbetssökande från Enköping bussas till Västerås medan deras kollegor i Strängnäs bussas till Eskilstuna.

Men det kommer även gå bussar mellan Eskilstuna och Västerås under hela dagen.

Arrangörer är både Eskilstuna kommun, Västerås stad och arbetsförmedlingen, och till de sistnämnda kan man vända sig för att gå tips och råd hur man blir en rutinerad räv på området jobbsökande.

– Till oss kan du alltid vända dig om du har funderingar på hur man skriver ett cv och vad som bör ingå i det, säger arbetsförmedlaren Marica Anderbrink-Toll, som menar att en del av arbetsförmedlarens fokus, i samarbete med kommunen, i dag ligger på att samordna stödåtgärder så att alla som i dag saknar 3-årig gymnasiebehörighet får chansen att komplettera sina betyg.

Men för att få ett arbete är själva mötet mellan arbetssökande och arbetsgivare väldigt viktigt och där är en jobbmässa ett bra tillfälle till många personliga möten.

– Om du får jobb eller inte hänger väldigt mycket på om du verkligen vill jobba och på din personlighet, menar Marica. Vilket intryck du bjuder på.

Vilka medverkar i år?

På hemsidan www.rekryteringsmassan.se får du reda på vilka fler än Ikea och H & M som finns på plats på årets rekryteringsmässa.