Intresset var stort för torsdagens morgonsoffa där bland annat handelskammaren medverkade. Foto:

Eskilstuna och Strängnäs byter handelskammare

Eskilstuna/Strängnäs

Eskilstuna och Strängnäs lämnar Östsvenska Handelskammaren och går i stället in i Handelskammaren Mälardalen. En omröstning bland medlemsföretagen ligger till grund för förändringen.

Det var i torsdagens morgonsoffa som Jenny Emerén, vd för Handelskammaren Mälardalen, och Magnus Lindahl, internationell chef för Östsvenska Handelskammaren i Eskilstuna, berättade om nyheten för programvärden Julia Rosqvist. Eskilstuna och Strängnäs byter vid årsskiftet tillhörighet från Östsvenska Handelskammaren till Handelskammaren Mälardalen.

– Vi är en privat organisation som ägs av våra medlemsföretag. Medlemmarna i Eskilstuna och Strängnäs har röstat för att byta tillhörighet, sa Jenny Emerén.

Enligt Jenny Emerén beror ställningstagandet inte på att medlemsföretagen tycker att Östsvenska Handelskammaren är en dålig handelskammare. En anledning är i stället att de ser många synergier med framför allt Västeråsregionen. Det finns bland annat infrastrukturfrågor som knyter an till båda regionerna.

Handelskammaren Mälardalen har sitt huvudkontor i Örebro och ett regionkontor i Västerås. Östsvenska Handelskammaren har huvudkontor i Norrköping och fyra regionkontor placerade i Eskilstuna, Linköping, Nyköping och Visby.

Magnus Lindahl är internationell chef och även ansvarig i Sörmland. Han menar att samgåendet är logiskt eftersom flödet av människor och varor gör att Eskilstuna och Strängnäs har mer att göra med Västerås- och Stockholmsregionen än med Norrköping/Linköping.

Handelskamrarna är privata näringslivsorganisationer som verkar för företagen i sina regioner. Det finns elva handelskamrar i Sverige.

– Vi arbetar med påverkan, kunskap, möten, internationell handel, utbildningar och nätverk. Allt i syfte att stärka region, attraktivitet och näringsliv för att tillsammans bygga samhället. Det finns mycket intressant för väldigt många att hämta hos oss, sa Magnus Lindahl.

Jenny Emerén hoppas att sammanslagningen av Eskilstuna/Strängnäs med Handelskammaren Mälardalen ska innebära synergier.

– Nu sitter vi ner och tittar på vad som fungerar riktigt bra i den här regionen. Vad ska vi vårda, förvalta och göra ännu bättre? Vad kan vi lära av Eskilstuna/Strängnäs och kanske starta upp i Västerås och Örebro och vice versa? Det kommer att hända en hel del nytt 2019!

Torsdagens morgonsoffa hade inkluderande kommunikation som tema. Ämnet diskuterades av gästerna Antonia Simon från Diskrimineringsbyrån Humanitas, Marko Määttä, vd aStory Kommunikationsbyrå och Lisa Friberg (S), ordförande i Eskilstuna kommuns jämställdhetsberedning.

– Kommunikation ska skapa en plattform eller ett rum där alla kan ta plats oavsett funktionsvariation, kön och etnicitet och så vidare. Kommunikation ska trygga allas rätt till att synas. Kommunikation ska vara tillgänglig, inkluderande, jämlik och jämställd. Vi ska inte förstärka befintliga normer och stereotyper i vår kommunikation, sa Antonia Simon.

Smedernas Håkan Ringkvist hade med sig SM-pokalen till soffan och berättade om det stora publikintresset. Under morgonen presenterade dessutom flera UF-företag sin verksamhet, bland annat Growfast UF från Eskilstuna som har fått 50 000 kronor av Leader Södermanland. Growfast UF vill att ungdomar på landsbygden ska få upp ögonen för entreprenörskap och UF-företagande för att i framtiden kunna starta egna företag.

Morgonsoffan arrangerades av Marknadsföreningen i Eskilstuna på Munktell Science Park.

Östsvenska handelskammaren

Östsvenska Handelskammaren är en politiskt obunden organisation som arbetar för tillväxt och samhällsutveckling. Östsvenska Handelskammaren vill bidra positivt till medlemmarnas affärer lokalt, regionalt och internationellt genom kunskap, möten, påverkan och internationell handel. Handelskammaren grundades 1913 och har i dag mötesplatser i Norrköping och Linköping samt representation i Nyköping, Eskilstuna och i Visby.

Handelskammaren Mälardalen

Handelskammaren Mälardalen verkar för företagen i Örebro och Västmanlands län. Uppdraget är att främja näringslivet i regionen och vara företagens röst för att på så sätt bidra till att göra regionen till en bättre plats att starta, driva och utveckla företag på. Handelskammaren har kontor i Örebro och i Västerås.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunanäringsliv
Relaterat