Assa Abloy har flyttat produktion av cylindrar från Norge och Danmark till Eskilstuna. Företaget har funnits i stan i över 100 år och nu är förhoppningarna stora om många år till.

– Det här är en viktig dag för Eskilstuna, konstaterar Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ett tjugotal personer hade samlats utanför Assas gamla lokaler på Kungsgatan när det var dags för det första skoptaget av den nya byggnaden.

Artikelbild

| Christer Sjökvist, polisen, Per Tängerstad, Capman real estate, Martin Iserö, Assa Abloy, Jimmy Jansson, S, kommunstyrelsens ordförande och Marie Samuelsson, Assa Abloy vid första skoptaget.

– Allt syns inte utåt, men den här frågan har jag levt med i flera år, att vi kanske skulle förlora Assa en dag, säger Jimmy Jansson och fortsätter:

– Vi är enormt glada över att Assa nu utvecklas i stan i stället för att avvecklas. Det här är en utandningens dag, det var en tung sten som föll från mitt bröst när det blev klart att Assa stannar i Eskilstuna.

I stället för det klassiska spadtaget kom en grävmaskin till platsen. Jimmy Jansson fick ratta grävmaskinen och släppa en symbolisk skopa med grus.

– När vi förvärvade det här 2018 var det klart att Assa skulle lämna byggnaden. Nu har vi i stället säkrat upp närmare 200 arbetstillfällen i Eskilstuna, det är 180 graders skifte från Assas sida, säger Per Tängerstad, partner Capman real estate som äger byggnaden.

Artikelbild

| – Det här är en utandningens dag, det var en tung sten som föll från mitt bröst när det blev klart att Assa stannar i Eskilstuna, säger Jimmy Jansson, S, kommunstyrelsens ordförande.

Per Tängerstad har redan blickarna framåt mot bygget av det nya polishuset i området och kanske även en ny brandstation.

– Det skulle vara intressant att även få hit en brandstation nu när polisen kommer hit. Det finns önskemål om det och det skulle kunna vara en lämplig lösning, menar Per Tängerstad.

Artikelbild

| Martin Iserö, Assa Abloy, Marie Samuelsson, Assa Abloy, Per Tängerstad, Capman real estate och Jimmy Jansson, S, kommunstyrelsens ordförande, fick kliva in i grävmaskinens skopa för bildtagning.

– När du ändå är inne och diskuterar polisen så skulle det även finnas plats för ett häkte här. Jag vet att det är önskvärt både från åklagarmyndigheten och polisen om ett häkte i Eskilstuna, flikar Jimmy Jansson in.

Dagen var vigd åt Assa och representanter från företaget var väldigt positiva till vad som komma skall.

– Vi ville ta ett första spadtag, eller skoptag, för att anpassa företaget för de kommande 100 åren, säger Marie Samuelsson, market region manager på Assa Abloy opening solutions Scandinavia.

Hon förklarar att de nu går från något riktigt gammalt till något helt nytt och modernt, något som är väldigt viktigt som arbetsgivare.

– Vi har ambitioner om att ha solceller på taket för att driva hela verksamheten, säger Martin Iserö, operativ chef på Assa Abloy opening solutions Scandinavia, och avslutar:

– Vi är måna om att använda miljövänlig energi i företaget.