Sedan restaurang Vita elefanten avvecklades hösten 2018 har lokalen pĂ„ Eskilsgatan stĂ„tt tom. Men nu hĂ€nder det saker. Inredningen Ă€r borta â helrenovering pĂ„gĂ„r.
â HĂ€r blir en deli, med butik och servering. Jag fĂ„r tilltrĂ€de frĂ„n februari, sedan ska lokalen anpassas och kommunen sĂ€ga sitt. Vi kan nog öppna i början av april, sĂ€ger den blivande krögaren HĂ„kan Bergqvist.
Han Àr i grunden frÄn Stockholm men bor sedan tio Är pÄ Aspö. DÀr driver han ocksÄ det cateringkök som sedan 2018 levererat mat via Bistro express, hans kulinariska bisyssla.
I höstas, efter 25 Är i IT-branschen, sa han upp sig för att satsa fullt ut pÄ sitt stora intresse. Grundutbildningen som kock fick han redan under vÀrnplikten och med Ären har hantverket utvecklats. Inför cateringstarten provlagade han sjÀlv över hundra rÀtter.
Den verksamheten fortsÀtter i liten skala, men nu blir det nya huvudspÄret lunchmat som lagas pÄ Aspö och Àts eller hÀmtas pÄ restaurangen, samt delikatesser.
â Vi kommer ocksĂ„ att sĂ€lja exempelvis sallader, smörgĂ„sar och smörgĂ„stĂ„rtor. Jag har inte helt bestĂ€mt allt Ă€n, men det blir lite finare saker. Kanske ocksĂ„ en del lokalt frĂ„n Sörmland.
Lite som Den lokala maten, som drog igÄng vÄren 2019?
â Nja. VĂ„r stora grej blir att vi kan servera maten pĂ„ plats, sĂ„ blir det inriktning pĂ„ fisk och skaldjur, salami, italienska och spanska skinkor, ostar, fĂ€rdiglagat och matlĂ„dor. Vad jag förstĂ„r satsar de mer pĂ„ rĂ„varor, sĂ€ger HĂ„kan Bergqvist som hellre vill komplettera Ă€n konkurrera lokalt.
Namnet blir Tuben deli, en flört med storstadens tunnelbana, vilket ska anas i inredningen. Delin ska ha öppet dagtid vardagar och helger, framÄt hösten kanske ocksÄ kvÀllar, i sÄ fall med serveringstillstÄnd för alkohol.
Skolungdomar Àr en annan tÀnkt mÄlgrupp, berÀttar HÄkan Bergqvist.
â Vi kommer att ha en after class-meny, typ wrap och dricka för ett bra pris. Jag vill gĂ€rna göra ungdomar intresserade av vĂ„r mat.
Ett stenkast frÄn Eskilsgatan, pÄ Storgatan, blir det ocksÄ nya kulinariska inslag. Den 7 januari klev kocken André Al Matni in i köket pÄ Father steakhouse.
â Jag har varit kökschef och kock i Stockholm, bland annat drivit krogar i Handen och Midsommarkransen, berĂ€ttar SödertĂ€ljebon och fortsĂ€tter:
â Det blir mycket husmanskost och satsning pĂ„ luncher. Jag gillar att blanda de svenska, franska, italienska och libanesiska köken.