• Mikaela Hofgren har under sin karriär jobbat mycket med visual merchandising som bland annat handlar om skyltning och byte av kläder på skyltdockor. Foto:
  • Mikaela Hofgren tillsammans med Sanna Strand, butikschef på H&M i Eskilstuna city. Foto:
1/

Hennes & Mauritz stjärnchef gillar utmaningar

Flen

Mikaela Hofgren från Dunker har på tio år gjort en spännande karriärresa från butikssäljare till regionchef på modeföretaget H&M.

– Jag har alltid gillat utmaningar och att prova nya saker, säger hon.

Affärsliv Mälardalen möter Mikaela Hofgren i H&M:s butik i Eskilstuna city där hon i början av sin karriär jobbade som extrapersonal.

– Det bästa med att jobba med det vi gör är att vi får se allt nytt och spännande som kommer in, säger hon.

Mikaela Hofgren, 30 år, är uppväxt på Röhls gård vid Dunker utanför Malmköping. När hon var 16 år flyttade hon till Strängnäs för gymnasiestudier på Europaskolan. Hon bodde i en lägenhet tillsammans med sin storasyster.

– Det var en rolig utmaning. Man fick lära sig att bli vuxen.

Mikaela läste kemi och fysik på gymnasiet med sikte på att bli naturvetare.

– Det blev inte riktigt så. Det blir inte alltid som man har tänkt sig, men det var en bra grund, konstaterar hon i dag.

När Mikaela var klar med gymnasiet ville hon utforska världen och blev au pair i USA. Hon bodde hos en familj i Denver som hon trivdes mycket bra med.

– Jag har alltid haft ett intresse för kläder. Det var kanske inte jättestort när jag gick i grundskolan och gymnasiet, men när jag sedan flyttade till USA växte intresset eftersom det fanns så otroligt mycket kläder där.

När hon kom tillbaka till Sverige var tanken att hon skulle påbörja högre studier, men först ville hon jobba en period. Julen 2008 fick hon chansen att hoppa in som extrapersonal på H&M:s butik på Tuna Park.

– När jag började jobba på H&M insåg jag ganska snabbt att det här är ett företag jag gillar. Jag gillade värderingarna, arbetssättet och tyckte det var jätteroligt att gå till jobbet. Jag blev kvar.

Hon fick ett vikariat som butikssäljare på H&M i Eskilstuna city. I arbetsuppgifterna ingick bland annat att plocka upp varor, stå i kassan och hjälpa till vid provhytterna. Efter ett tag fick hon även ansvar för att öppna och låsa butiken. Mikaela menar att man kan utmana sig själv på flera olika sätt när man jobbar som butikssäljare.

– Ett är att alltid utmana sig själv till ett bra kundbemötande. För mig är det väldigt viktigt när man möter en kund att kunden känner sig speciell.

Mikaela fick även hjälpa till med visual merchandising som bland annat handlar om skyltning och byte av kläder på skyltdockor. Våren 2011 fick hon gå en internutbildning för att bli visual merchandiser. På hösten samma år började hon jobba i H&M:s nyöppnade butik på Erikslund i Västerås.

– Då fick jag möjligheten att vara med och öppna upp hela den butiken från början, vilket var superkul.

2012 tog hon nästa steg i karriären och blev ställbiträdande butikschef på H&M på Erikslund. Under den ordinarie chefens föräldraledighet var hon butikschef för butiken som hade drygt 20 anställda.

Vad har du för ledarstil?

– Jag är mer den ödmjuka, utmanande personen, men väldigt tydlig och rak. Jag tycker om att utmana mina kollegor och hela mitt team. Jag tycker också om att ta dem till nästa nivå.

När den ordinarie butikschefen kom tillbaka från föräldraledigheten fick Mikaela ett erbjudande om att bli butikschef för H&M i Luleå.

– Jag kände ingen där uppe, men tänkte att Norrland var väl fint så jag flyttade upp till Luleå. Självklart skulle det bli jobbigt att flytta från nära vänner och familj, men jag kände att utmaningen skulle bli extremt rolig.

Hon jobbade som butikschef i Luleå i ett och ett halvt år.

– Jag fick träffa jättetrevlig personal och utmana nya kollegor och hitta nya stjärnor i företaget som ville komma vidare.

I januari 2016 påbörjade hon ett nytt uppdrag som merchandise manager på H&M:s Sverigekontor i Stockholm. Hon flyttade till den lägenhet i Bromma där hon fortfarande bor.

– När jag var merchandise manager så arbetade jag mot inköpskontor.

Hon var även ansvarig för ombyggnationer.

Hösten 2016 blev Mikaela Hofgren junior regionchef för den norra regionen som omfattar hela området från Västerås och norrut. I maj förra året blev hon regionchef. Hon leder ett regionteam på åtta personer som stöder butikerna i regionen.

– Min roll är att utmana och supportera butikscheferna. Det är en väldigt bred roll. Det är väldigt kul att få människor att växa.

Mikaela har det övergripande ansvaret för 31 butiker med totalt 475 anställda. Hon säger att hon i dagsläget trivs bra i rollen som regionchef.

– En del av mitt ledarskap är att jag vill dela med mig till mina kollegor av alla möjligheter som finns inom företaget. Jag är otroligt glad att ha fått jobba med så duktiga ledare och kollegor som har hjälpt mig att komma dit jag är. Jag tycker att det har varit en fantastisk resa. När man tittar tillbaka förstår man inte riktigt att det har gått så snabbt.

Mikaela Hofgren

Ålder: 30 år.

Yrke: Regionchef på H&M Sverige.

Bor: Bromma. Kommer ursprungligen från Dunker utanför Malmköping.

Familj: Mamma och pappa i Dunker. Storasyster och systerson i Katrineholm.

Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner. Träning och matlagning.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunanäringsliv stil och mode
Relaterat