• Stina Klefenberg, lärare Rekarnegymnasiet, Anna Bergström, centrumledare Retuna, och Madeleine Wallerström, skolinformatör Ung Företagsamhet Södermanland. Foto:
  • Amanda Bardocz och Baydaa Aljumaili på handelsprogrammet ska driva UF-företag. "Man får komma på en idé där man kan hjälpa människor", säger Baydaa. Foto:
  • Utbytesstudenterna och UF-företagarna Risa Oshino och Marisa Chapman från Japan är imponerade av Retuna Återbruksgalleria. "I Japan återvinner vi inte så mycket så jag vill lära mig om återvinning", säger Marisa. Foto:
  • Philip Rask på ekonomiprogrammet tror att det kan vara en bra erfarenhet att ha drivit UF-företag. "Man blir nog attraktiv för företag i framtiden om man har drivit företag själv". Foto:
  • Carl Gabrielsson på ekonomiprogrammet har en affärsidé som kan bidra till att minska matsvinnet. "Man kanske kan få köpa snart utgångna frukter som affärerna inte planerar att sälja till ett billigt pris och göra juice på dem". Foto:
1/

Kickoff för UF-företagare på Rekarnegymnasiet

Eskilstuna

Rekarnegymnasiet i Eskilstuna kraftsamlar för att bli ännu bättre på UF-företagande. Det här läsåret kommer 138 elever från flera olika program att driva UF-företag.

– UF är kronan på verket i utbildningen, säger läraren Stina Klefenberg.

– UF är möjligheten för eleverna att använda allt de har lärt sig och att lära sig massa nya saker och förbereda sig inför livet. Det är världens roligaste sak att jobba med även för oss lärare, säger Stina Klefenberg.

Hon är samordnare för UF på Rekarnegymnasiet och lärare på handelsprogrammet. UF-företagande innebär att gymnasieelever får starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår.

– Vi har hållit på i många, många år och vi har samarbetat jättebra, men vi vill göra det ännu bättre, säger Stina Klefenberg.

Temat för UF-företagandet på Rekarnegymnasiet det här läsåret är Hållbart företagande.

– I år kraftsamlar vi och samarbetar mer över programgränserna. Vi lärare ska använda våra specialistkompetenser och gå runt på programmen och hjälpa till med det som vi tycker att vi är lite bäst på. Sedan ska eleverna få träffas mer och lära sig av varandra, säger Stina Klefenberg.

– Vi har 138 elever, vilket är fler än någonsin, och eleverna kommer från fler program. De går på ekonomiprogrammet, handelsprogrammet, fordonsprogrammet, språkintroduktion och introduktionsprogrammet med handelsinriktning.

Under september arrangerade Rekarnegymnasiet en kickoff för sina UF-elever som var uppdelad i tre olika delar. Den första aktiviteten bestod av ett besök på Retuna Återbruksgalleria. Den andra aktiviteten utgjordes av ett besök hos företagsrådgivaren Coompanion som fokuserar på socialt entreprenörskap. Den tredje aktiviteten var en resa till UF Campus i Strängnäs där fokus låg på ekonomiskt hållbart företagande. Anna Bergström, centrumledare Retuna Återbruksgalleria, höll en inspirationsföreläsning. Hon sa bland annat att det är viktigt att bygga någonting som man kan stå för.

– Om jag tar fram en produkt som jag påstår är hållbar och så är den inte det försvinner ju trovärdigheten för mitt varumärke ganska snabbt. Men om jag berättar att jag försöker vara så hållbar som möjligt utifrån de förutsättningar som finns får man en ganska så stor förståelse. Jag säger att vi på Retuna är så hållbara som man kan vara just nu, sa hon.

Madeleine Wallerström, skolinformatör på Ung Företagsamhet Södermanland, berättade om vad som händer under UF-året. Under hösten handlar det om att komma på en affärsidé, bilda en bra grupp och skriva en affärsplan. UF-företagarna skaffar rådgivare och har sina första möten. Under perioden december till mars driver eleverna sina UF-företag och fokus ligger på att sälja sina produkter och tjänster. Under våren är det dags att avveckla företaget och skriva en årsredovisning.

– UF handlar inte bara om att man ska få lära sig att starta ett företag i framtiden utan även om att man blir mer företagsam som person, att man tar ansvar, att man blir mer kreativ eller entreprenöriell, sa Madeleine Wallerström.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunanäringsliv
Relaterat