• Malin Rosqvist och Hans Hansson med tårtorna som de firade EU-priset med.
1/

Mälardalens högskola är bäst i EU på att utveckla digital kompetens

Eskilstuna

Mälardalens högskolas initiativ för att erbjuda ingenjörer kompetensutveckling vid sidan av sin anställning har vunnit ett fint EU-pris.

– Jag tror starkt på att högskolan har en viktig roll för vuxnas kompetensutveckling, säger Malin Rosqvist vid Mälardalens högskola, MDH.

Hon är projektledare för Promt som står för professionell masterutbildning i programvaruteknik. Prompt är ett initiativ från Mälardalens högskola i form av nätbaserade kurser inom programvaruteknik.

Syftet är att erbjuda yrkesverksamma ingenjörer en möjlighet till kompetensutveckling vid sidan av sin anställning för att på så vis kunna hänga med i den snabba tekniska utvecklingen.

– I Prompt har vi tydliga bevis på att experter från industrin är intresserade av att investera tid i att komma tillbaka till högskolan för sin kompetensutveckling och ta del av vad som händer på forskningsfronten, säger Malin Rosqvist som tillsammans med Hans Hansson leder projektet.

Prompt vann i december första pris i European Digital Skills Awards 2016. Priset har instiftats av EU för att hylla framstående projekt som utvecklar digitala kompetenser hos européer.

– Jag tror att det råder en ganska stor brist på goda idéer i hela Europa om hur man ska göra det här. Man vill ju se många mer företag som liknar Google och som bygger på it-lösningar, men där man ser att i Europa saknar vi kompetensen att verkligen bygga affärer runt mjukvaruintensiva system, säger Malin Rosqvist.

Priset delas ut i fyra kategorier. MDH:s Prompt vann i kategorin "Digital skills for ICT professionals". Prompt fanns med bland 250 nominerade. I en av de övriga kategorierna stod Google som vinnare.

– Det är verkligen väldigt roligt att få ett sådant här erkännande. Det betyder mycket för alla oss som jobbar i projektet att få bevis på att det vi gör är viktigt och också ligger rätt i tiden. Det är också ett kvitto på kvalitet för de företag som jobbar tillsammans med oss för att utveckla kurser som passar yrkesverksamma, både till format och innehåll, säger Malin Rosqvist.

Under 2017 erbjuder Prompt 20 nya, specialutvecklade kurser på avancerad nivå för yrkesverksamma ingenjörer och utvecklare. Kurserna ges på deltid och är kostnadsfria för både studenten och företaget.

LÄS OCKSÅ: "Jag har verkligen haft nytta av kursen"

Prompt

Prompt erbjuder flexibla, nätbaserade och kostnadsfria kurser på masternivå för yrkesverksamma ingenjörer och mjukvaruutvecklare.

Prompt står för professionell masterutbildning i programvaruteknik och projektet startade under 2013, men beviljades expandering 2015.

Det finansieras av KK-stiftelsen och leds av MDH i samverkan med Blekinge tekniska högskola, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och forskningsinstitutet Swedish ICT.

Prompt vann i december första pris i European Digital Skills Awards 2016. Priset har instiftats av EU för att hylla framstående projekt som utvecklar digitala kompetenser hos européer.

Källa: Mälardalens högskola.

Mest delat denna vecka