• Tester har visat att samma plasttallrik kan smältas ner och tillverkas på nytt sju gånger om. Projektet är ett samarbete mellan Mälarplast och Eskilstuna kommun.
  • Engagemanget var stort vid Mälarplasts hållbarhetsdag.
1/

Mälarplast tillverkar nya plasttallrikar av gamla: "Vi vill ta täten i miljöarbetet"

Eskilstuna

Mälarplast vill hyra ut plasttallrikar till skolbespisningar. När tallrikarna blir repiga ska Mälarplast smälta ner dem och tillverka nya av samma material som sedan skickas tillbaka till skolorna.

– Det kommer att bli det miljöbästa alternativet, säger projektledaren Eva Svensson Myrin.

Eva Svensson Myrin berättade om plasttallriksprojektet vid Mälarplasts hållbarhetsdag den 3 oktober. Arrangemanget samlade ett 40-tal personer som fick lyssna på föredrag om flera olika ämnen. Bland deltagarna fanns bland andra en representant för det kommunala bolaget Energi och Miljö och inköpare från stora globala bolag som ville veta mer om hållbarhet.

– Vi vill ta täten i miljöarbetet vad det gäller plastfrågor, säger Mälarplasts vd Peter Wall.

Peter Wall, vd Mälarplast. Foto:

Plasttallriksprojektet är ett samarbete mellan Mälarplast och Eskilstuna kommun. Under två års tid har metoden för att smälta ner tallrikarna och tillverka nya av samma material utvecklats. Processen kallas för recirkulation. Noggranna tester har visat att samma tallrik kan smältas ner och tillverkas på nytt sju gånger om. På så sätt kan materialets livslängd öka från cirka 5 år till 25.

– Det gör att miljöavtrycket av en sån produkt blir enormt mycket bättre än alla andra alternativ, säger Peter Wall.

Forskaren och konsulten Eva Svensson Myrin från Miljö & Avfallsbyrån är projektledare för plasttallriksprojektet.

– Det är verkligen i framkant. Det pekar ut att vi kan ha mycket mer cirkulära flöden på material än vad vi har i dag. Mycket plastmaterial skulle gå att cirkulera på det här viset.

Eva Svensson Myrin från Miljö & Avfallsbyrån är projektledare för plasttallriksprojektet.

Plasttallriksprojektet har finansierats av statliga Vinnova. Tallrikarnas kvalitet har testats av Statens provningsanstalt enligt europeiska standarder.

– De kunde säkerställa att ingen plast läcker till maten fortfarande efter sju omsmältningar. Tallrikarna blir lite sprödare, men funkar fortfarande väl som tallrik. Man kan diska den, böja den och hoppa på den, säger Eva Svensson Myrin.

Mälarplast arbetar med hållbarhet på flera olika sätt. Företaget har bland annat investerat i solceller för att bli mer klimatneutralt.

– Det allra viktigaste för vår del är omställningen mot mer biobaserad plastråvara i vår produktion, säger Peter Wall.

Bland de andra föreläsarna på hållbarhetsdagen fanns Elisabeth Bergvall från Stora Enso som talade om hur skogsråvara blir till en plastprodukt. Jeremiah Dutton från Trifilon berättade om styrkan i plastkomposit med hampa. Leif Nilsson, ordförande i Svensk Plastindustriförening, föreläste om plastindustrins arbete med miljöfrågor.

Peter Wall på Mälarplast, som varje år brukar anordna en temadag, har märkt att intresset för hållbarhetsfrågor har ökat.

– Vi kommer att göra något liknande även nästa år och ha ett liknande tema, men då kanske vi bjuder in lite andra föreläsare för att få en annan bredd i programmet, säger han.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunanäringsliv
Relaterat