Varorna förbeställs på Facebooksidan Reko Eskilstuna. Producenterna lägger ut vad de erbjuder som ett inlägg. I inlägget kan konsumenterna skriva i respektive kommentarsfält vilka produkter de vill beställa. Med jämna mellanrum kommer konsumenter och producenter att träffas för samordnad varuutlämning.

På onsdagskvällen hade Reko Eskilstuna sin första utlämning på parkeringen vid Tuna Park. Caroline Parnéus från Kungsbergs gård på Fogdö utanför Strängnäs var en av producenterna.

– För oss bönder är det ett väldigt bra sätt att få det hela att gå ihop för att vi får ju bättre betalt än om vi säljer till slakteri eller om vi säljer till affärer, säger hon.

Artikelbild

Lou Norén på Kalkugnstorp är initiativtagare till Reko Eskilstuna.

Vad är det du säljer?

– Jag har ägg och sedan har jag nötkött och lammkött. Vi har alltså kor och får och höns hemma.

Facebookgruppen Reko Eskilstuna hade på torsdagen 367 medlemmar. Det enda som får säljas enligt gruppens regler är livsmedel och direkta biprodukter från egen livsmedelsproduktion, till exempel fårskinn, bivaxprodukter och plantor. Produkterna måste förhandsbeställas eftersom Reko inte har något tillstånd för torghandel. Betalningen bör ske i förväg, till exempel via Swish.

– Här är det inte meningen att det ska vara en marknadsplats utan det är bara att snabbt byta mellan bilar. Då blir det tidseffektivt också. Annars kan man stå på en marknad 4-6 timmar och kanske inte sälja jättemycket ändå. Man får åka tillbaks till gården med grejerna som inte blivit sålda. Här packar man bilen med det som är förbeställt och åker härifrån med en tom bil, säger Lou Norén som tagit initiativ till Reko Eskilstuna.

Artikelbild

Vaktelägg från Källtorps gård utanför Ärla fanns bland produkterna vid den första utlämningen.

Kicki Liljeholm från Albro Norrgård utanför Eskilstuna är en av de drivande krafterna bakom Reko Eskilstuna. Vid det första utlämningstillfället hade hon med sig ägg och fårskinn.

– Jag tycker det är jättebra för alla konsumenter att kunna få köpa färskt direkt från oss producenter. Att det inte ska vara massa mellanhänder som tar massa betalt. Alla tjänar på det här, säger hon.

Artikelbild

Ilone Holm köpte lammkotletter av Caroline Parnéus från Kungsbergs gård på Fogdö.

Hon lämnade över några ägg till konsumenten Maud Rundqvist från Eskilstuna.

– Jag tycker det är bra att gynna lokala producenter. Jag behöver inte köpa ägg från Skåne eller från någon annanstans långt ifrån, eller industriägg. De där hönorna som har värpt de där äggen har ju gått ute har jag förstått. Det är trevligt, tycker jag.

Maud Rundqvist hämtade även buffelkött som hon hade beställt.

– Det är ingen mellanhand här utan det är direkt från producenterna så det är därför jag gör det här.

Initiativtagaren till Reko Eskilstuna, Lou Norén, är lantbrukare på Kalkugnstorp utanför Kjula/Ärla. Hon berättar att Reko står för Rejäl Konsumtion. Konceptet är stort i Finland.

– Där finns det väldigt många Rekogrupper så det är verkligen stora affärer, säger hon.

– Jag tycker det är viktigt med relationsmat, framför allt den här direktkontakten mellan den som gör maten och den som äter maten.

För närvarande är ett 20-tal producenter med i gruppen. De säljer bland annat grönsaker, honung, kaninkött, buffelkött, äppelmust, marmelader, kex, skorpor och glutenfria kakor.

– Jag hoppas ju att fler kunder ska upptäcka hur kul det är att kunna ha en direktkontakt med de som gör maten.

Reko Eskilstunas utlämningar kommer att äga rum på torsdagar.

– Från och med den 28 juni har vi tänkt att det ska vara varannan vecka. Det beror lite på intresset. Det hela bygger på att producenterna som är med får bokningar, säger Lou Norén.