– Alla är väldigt entusiastiska, säger Camilla Callenmark som har tagit initiativ till Reko Mariefred.

– Jag är en konsument som gillar att äta och köpa god mat som är producerad småskaligt. Sedan finns det så mycket fina producenter i Sörmland i både Eskilstuna och Strängnäs kommun. Då har jag saknat möjligheten att enkelt kunna köpa från de här producenterna själv, säger hon.

Reko Mariefred hade sin första utlämning den 31 maj. Åtta producenter och ett 40-tal konsumenter möttes då upp på grusparkeringen vid Gripsholms slott.

Artikelbild

| Camilla Callenmark är initiativtagare till Reko Mariefred.

– Det var väldigt härlig stämning på den första utlämningen. Det blev väldigt mycket samtal och dialog. Det var lite så jag hade drömt att det skulle vara. Skapa lite intresse för varifrån maten kommer, att man värdesätter allt arbete som ingår i att producera bra mat.

Intresset inför den andra utlämningen på torsdagskvällen var ännu större. Gruppen har nu över 500 medlemmar. Antalet producenter i Reko Mariefred är enligt Camilla Callenmark 12-15. Det rör sig både om större gårdar och privatpersoner som odlar och har höns på hobbynivå. Det finns även grönsaksodlare. Andra produkter som erbjuds är beteskött, vilt, honung, och förädlade produkter.

– Det är en stor blandning av olika typer av producenter, säger Camilla Callenmark.

Nästa utlämning äger rum den 5 juli. Sedan blir det utlämningar varannan torsdag udda veckor. Hon hoppas att det ska startas fler Reko-ringar i Sörmland, till exempel i Strängnäs och Nykvarn.

– Det är ganska lätt att kopiera det man redan har gjort på en ort i en annan ort. Min förhoppning är att det här ska sprida sig.