Trots Trosas traditionella topplacering, nu på plats nio av landets 290 kommuner, och Vingåkers bottennapp (239) så anser Svenskt Näringsliv att ”hela Sörmland är på gång”.

– Jag upplever att alla Sörmlandskommuner är intresserade och förstår vikten av ett bra företagsklimat. Man jobbar mycket med frågorna men har kommit olika långt, säger Björn Lindgren.

Sex kommuner förbättrar sig i rankingen jämfört med i fjol; Flen, Eskilstuna, Strängnäs, Katrineholm, Gnesta och Oxelösund.  

Artikelbild

| Kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson (S) i samspråk med förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Strängnäs, Monica Lindell Rylén (S)

Flen tar det största steget med 34 placeringar till plats 159. Flen som därmed inte längre är sämst i Sörmland har nu förbättrat sig sex år i rad och klättrat 116 placeringar sedan 2013.

Eskilstuna förbättrar sig med 31 platser och spelar nu på den övre halvan, på plats 144. Det är den bästa placeringen som kommunen haft sedan 2005.  

Strängnäs går in på topp 100-listan för tredje gången sedan 2007 och finns nu på plats 82.  

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs Jacob Högfeldt (M) lever målet om att nå topp 50.  

– Vi fokuserar än mer på Strängnäs samlade attraktionskraft, och där kan kommunen skapa goda grundförutsättningar, säger han.  

För Nyköping följs kräftgången som pågått sedan 2012 av ett rejält ras. Nyköping som var på plats 84 2004 tappar ytterligare 38 placeringar och är nu på plats 191. Den största försämringen i länet gör dock Vingåker som tappar 98 placeringar och återfinns nu på plats 239.

Rankingen av företagsklimatet bygger på enkätresultat från företag och kommuner samt statistiska faktorer. Uppgifterna ställs samman och ska visa hur det är att vara företagare i respektive kommun.

– Sörmland har fyra kommuner på topp 100-listan. Dit kan alla nå. Sex kommuner, dubbelt så många som i fjol, förbättrar sitt resultat och det är också roligt att den största kommunen lyfter, säger Björn Lindgren.

Den största kommunen, Eskilstuna, ligger på plats tolv av 25 i kategorin ”större stad” och var nere på plats 237 i kommunrankingen för bara sex år sedan.  

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S) är nöjd med utvecklingen.

­– Vi bör eftersträva en topplacering bland de stora kommunerna för vi borde ha lättare att skapa goda förutsättningar än de riktigt stora kolosserna Stockholm, Göteborg och Malmö. Det behöver inte vara några stora kliv varje år bara vi fortsätter i en positiv riktning, säger han.