• Ulf Spendrup föreläste om bryggeriets hållbarhetsarbete. Han berättade bland annat att bryggeriet nyligen blivit helt fossilfritt. Foto:
  • Johan Svarts från plåtföretaget Ellagro Group AB i Västerås fick regionens nominering till Guldklubban för förtjänstfullt ordförandeskap. Foto:
  • Jeanette Hellgren, verksamhetsledare Styrelseakademien Mälardalen. Foto:
  • Jan-Erik Westlund, ledamot Styrelseakademien. – Eftersom jag är representant för Styrelseakademien är det här ett utmärkt tillfälle för oss att få knyta nya gemenskaper och försöka hitta nya medlemmar i vår grupp och också poängtera värdet av ett aktivt styrelsearbete. Foto:
  • Ann Bratt Karlden och Max Jansson, SEB. – De här tillfällena har alltid varit så otroligt professionella. Det är jättebra föreläsare som ger inspiration. Nätverkandet är bra. Man träffar så många människor som man pratar med, säger Ann. – Den stora anledningen är just nätverkandet. Att träffa olika människor och företag och höra de bra föreläsarna, säger Max. Foto:
  • Åsa Fontana, 3Hufvudgruppen AB, och Pia Boson, Bosons Byrå AB. – Jag är med som nybliven medlem i Styrelseakademien. Jag kommer kanske att utveckla det här och jobba i styrelser framöver, säger Åsa. – Dels för att träffa Åsa, som jag samarbetar med, och för att nätverka och se om det finns några specialister som jag kan träffa då jag har byggt upp ett nätverk av specialister som heter Seniorkonsult Direkt, säger Pia. Foto:
  • Stina Söderström, Klaravision AB, och Åsa Öberg, Åsa Öberg AB. – Den här dagen ger jättemycket inspiration. Jag är delägare i ett ägarlett företag och här pratar de mycket om ägarledda företag. Sedan sitter jag i styrelsen i en förening, säger Stina. – Jag sitter själv i två styrelser sedan ett par år tillbaka. Kliver man in i ett sånt arbete vill man veta hur man kan bidra. Jag vill höra andra som sitter i styrelser och få hjälp med lite utmaningar, säger Åsa. Foto:
1/

Stora Styrelsedagen lockade många

Eskilstuna

Stora Styrelsedagen i Eskilstuna lockade 110 deltagare som bland annat fick höra inspirerande föreläsningar och möjlighet att mingla.

Styrelseakademien Mälardalen arrangerade på tisdagen den 23 oktober Stora Styrelsedagen på Elite Stadshotellet i Eskilstuna.

– Jag är otroligt glad över att det är så många ägare och företagsledare här i dag. Det här är ett bevis på att det här är en högst aktuell fråga, sa Jeanette Hellgren, verksamhetsledare Styrelseakademien Mälardalen.

Vad är syftet med dagen?

– Syftet är att inspirera ägarna att börja med ett aktivt styrelsearbete. Att våga plocka in extern kompetens i styrelserummet där vi ser att det gör stor skillnad.

En av talarna var Ulf Spendrup som berättade om bryggeriets hållbarhetsarbete. Han fick applåder när han berättade att bryggeriet nyligen blivit helt fossilfritt. Det har blivit möjligt genom att restprodukten från ölproduktionen, så kallad drav, används till att framställa pellets som sedan ersätter olja.

– Bränt drav tillsammans med biogasen gör att vi förrförra veckan är helt fossilfria på bryggeriet. Inte en enda droppe olja, sa Ulf Spendrup.

Irja Hökås, ledamot i Styrelseakademien Mälardalen, berättade att det blir en fortsättning på projektet Väx med ditt företag som är ett utvecklingsprogram för ägarledda företag.

– Vi tycker att det var så pass värdefullt. Vi vill kicka igång igen från och med nästa år, sa hon.

En av punkterna på programmet var tillkännagivandet av regionens nominering till Guldklubban för förtjänstfullt ordförandeskap. Den nominerade är Johan Svarts från plåtföretaget Ellagro Group AB i Västerås.

– Vi har växt från en sajt i Västerås till ytterligare en sajt i Örebro. Vi har gått från 80 miljoner i omsättning för bara tre år sedan till ungefär 120 i år. Jag tror vi kommer att röra oss uppemot 200 miljonersvallen inom fem års tid, sa han.

Han menade att en styrelseordförande ska hjälpa vd att lyfta blicken och titta framåt och fundera över hur företaget ska utvecklas den kommande femårsperioden. Johan Svarts tycker också att det är viktigt med en öppen och tydlig dialog i styrelsen.

Moderatorn Anna Bellman intervjuade Agneta Franksson, tidigare styrelseordförande för jobbförmedlingsbolaget Radix Kompetens AB som 2016 fick utmärkelsen Årets Supergasell. Agneta Franksson menade bland annat att en ordförande i ett tillväxtbolag behöver vara både modig och lyhörd. Dag Klackenberg, tidigare ordförande för bland annat Vattenfall, pratade om vad en styrelse respektive styrelseordförande bör tänka på i samband med vd-byte.

Näringslivsdirektören Niklas Edmark på Eskilstuna kommun tryckte på betydelse av att ta in extern kompetens i bolagen via styrelsen.

– Då kommer ni att ha mycket bättre förutsättningar för att växa och att klara tillväxten, sa han.

Enkätfråga: Varför är du med på Stora Styrelsedagen?

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunanäringsliv
Relaterat