Många har kanske i likhet med Tord Burge upplevt att det kan vara bökigt att spänna fast last med hjälp av spännband. När man har krokat i bandet på ena sidan flaket lossnar kroken lätt innan man hunnit spänna bandet från andra sidan flaket.

Tord Burge driver Burges Blommor på Seminarievägen. Han åker även runt och klipper gräs åt olika kunder, bland annat privatpersoner och bostadsrättsföreningar. Han transporterar då sin åkgräsklippare på en vagn. Han spänner fast gräsklipparen med hjälp av spännband.

– Jag kör mycket grejer i rörelsen. Det var framför allt när jag skulle lasta någonting på släpet som jag hade problem, men jag är ju problemlösare, säger han.

Artikelbild

Tord Burge har uppfunnit en spännbandshållare som håller kroken på plats innan man spänt bandet.

För att göra det lättare att hantera spännbandet började han för 3-4 år sedan att experimentera med att sätta fast en liten magnet bredvid kroken på bandet. Efter att han krokat fast bandet fäster han magneten på flaket så att bandet blir spänt mellan kroken och magneten. Kroken sitter då fast medan ha kastar över spännbandet till andra sidan vagnen för att sedan dra fast det.

Tord har haft stor nytta av sin uppfinning. Han har även förfinat den och börjat sälja den i sin butik. Han använder nu till exempel bättre plast i magnethållaren.

– Nu har jag en firma nere i Blekinge som ska hjälpa mig att skära ut plastbiten. De kommer att skära ut med vattenjet för att slippa göra ett stansverktyg. Plasten är noga utvald för att klara svenskt väder på både sommar och vinter. Jag är säker på att man spänner fast skotrar i Norrland när man transporterar dem på släpkärror. Man kan spänna fast båtar, rishögar och gräsklippare. Man kan spänna fast vad man vill.

Tord har sökt patent på sin uppfinning. I början av maj var han med i tv-programmet Ullared - jakten på storsäljaren. I programmet tävlar uppfinnare och entreprenörer om att få sälja sin produkt på Gekås i Ullared. Tord gick till final med sin spännbandshållare.

– Det är bara jag som säljer den. Jag hoppas att jag ska kunna leverera den till återförsäljare och sälja den i lite volym, men det har jag inte gjort än.