Elin Karlsson, tf regionchef, Ung Företagsamhet Södermanland. Foto:

UF-företagande – en växande trend

Sörmland

Hela 1 114 gymnasieelever i Sörmland driver UF-företag i år.

– UF-företagande är en växande trend bland unga, säger Elin Karlsson på Ung Företagsamhet.

– Eskilstuna fortsätter att öka gällande elevantalet. De är fortsatt på hugget, säger Elin Karlsson.

Hon är tillförordnad regionchef för Sörmland på Ung Företagsamhet som utbildar unga i entreprenörskap i grundskolan och gymnasiet. Många av UF-företagarnas affärsidéer knyter på ett eller annat sätt an till hållbarhet.

– I år är det än mer fokus än någonsin på hållbarhet, framför allt miljömässig hållbarhet. Det är jättemånga som har hållbarhetstänket med i sina affärsidéer, både vad gäller vilken typ av produkt man säljer, men man resonerar också på ett väldigt moget sätt kring vilken leverantör man använder för att det ska vara hållbart.

Vad händer framöver under UF-läsåret?

– Nu har vi framför allt den regionala mässan den 23 mars i Duveholmshallen som är vårt stora fokus just nu där 130 UF-företag får chansen att ställa ut. Alla platserna på mässan fylldes på bara en dag vilket också visar att intresset för mässan är superstort, vilket är jättekul.

På mässan kan utställarna även tävla mot andra UF-företag och vinna prispengar, ära och i vissa fall platser till SM i Ung Företagsamhet i Stockholm.

– Vi har ett rekordstort intresse från personer som vill sitta i juryn under dagen och bedöma de olika tävlingsbidragen, säger Elin Karlsson.

Forskning visar att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer.

– Ung Företagsamhet gör skillnad både för enskilda människor och för samhället, säger Elin Karlsson.

Hon är glad över att så många gymnasieelever driver UF-företag i år.

– Samtidigt är jag bekymrad över att inte fler elever på vissa teoretiska men även yrkesförberedande program får möjligheten. Många ska direkt ut i ett liv som företagare eller som anställda i småföretag, det borde vara självklart att få öva på sitt entreprenörskap, säger Elin Karlsson.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaUF-företagandenäringsliv
Relaterat