Där friheten är mindre

När sverigedemokrater pratar om makt och demokrati gäller det att lyssna – väldigt noga.

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-09-30 05:01
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Dagens Nyheters ledarskribent Amanda Björkman var en av dem som uppmärksammade det först. Det var ett meningsutbyte på Facebook. Den i Ungern bosatte sverigedemokraten Erik Almqvist ansåg att SD:s flyktingpolitik inte var tillräckligt restriktiv. Tvärtom har partiet föreslagit att antalet kvotflyktingar ska öka.

Partisekreterare Richard Jomshof försvarade partiets politik: "För att verkligen kunna påverka politiken i rätt riktning måste vi fortsätta växa, för att därigenom kunna tvinga fram en förändring. För att det ska vara möjligt måste vi fortsätta med att locka över nya väljare till oss. Eftersom Sverige inte är som Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verkligen som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget."

Sverigedemokraterna friserar alltså sin politik till en nivå där den å ena sidan fortfarande är igenkänd, å andra sidan inte stöter bort allt för många. När så makten är erövrad blir det annat.

Men denna skillnad på före och efter gäller inte bara graden av tillslutning av Sveriges gränser. Av meningsutbytet mellan Jomshof och Almqvist framgår att Ungern är referenspunkt i en sverigedemokratisk samhällsvision.

Erik Almqvist flyttade till Ungern efter att 2012 ha tvingats lämna posten som ekonomisk-politisk talesperson – men fortsatt jobba för partiet – på grund av avslöjandet av en blöt SD-kväll där Almqvist yttrat rasistiska förolämpningar och gått omkring med stålrör. Valet av Ungern har han förklarat med att han gillar den ungerska politiska normen av socialkonservatism och nationalism, en skillnad mot "den svenska fåran av genus och mångkulturalism".

I ett meningsutbyte med Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson på Twitter i går, med anledning av hennes ledare om Ungern, uttryckte så Almqvist önskemål om "ett demokratiskt tillsynsorgan" över svenska medier enligt ungersk modell. Om det fanns ett sådant skulle "vänstermedia" tvingas att hålla sig till sanning, menade han.

Ett sådant organ finns mycket riktigt i Ungern, liksom en lag som säger att offentliga personer får kritiseras i medierna enbart om det finns ett legitimt allmänintresse, inte kränker personens värdighet och kritiken är "nödvändig och proportionerlig".

Det skriver organisationen Freedom House, som övervakar frihet och demokrati i världen, sin senaste kritiska årsrapport om tillståndet i Ungern.

Denna nya medielag är en del i ett mönster där den politiska och andliga friheten bit för bit snävas in av premiärministern Viktor Orbán och hans styrande parti Fidesz. Valsystemet har ändrats för att passa partiet, domstolarnas frihet har inskränkts liksom mediernas. Utbildningsväsendet är på väg att gå samma väg och den privata ekonomin har i ökad utsträckning underställts politisk kontroll.

Orbán har själv sagt att hans plan är att skapa en "illiberal demokrati". Frågan är bara hur mycket demokrati som blir kvar när den antiliberala processen har slutförts.

Sverige då? Partisekreterare (SD) Jomshof nickar bifall till Ungern. Andra sverigedemokrater, som Almqvist och den rättspolitiska talespersonen Kent Ekeroth, säger emellanåt att en helt annan verklighet väntar medier om SD får bestämma på riktigt.

Och det skulle knappast stanna där.