• Ida Larsson, boende i Eskilstuna men tävlande för Örebro AIK, kvalificerade sig förra helgen till Ironman-VM på Hawaii. Foto:
  • Under tävlingen i Kalmar förra helgen fanns det 40 kvalplatser till Hawaii fördelat på alla åldersklasser. Ida Larsson knep en. Foto:
  • Ida Larsson är uppvuxen i Pålsboda, men bosatt i Eskilstuna. Foto:
  • Ida Larsson, 26. Foto:
1/

Ida Larsson klar för Ironman-VM på Hawaii: "Jag är fortfarande lite i chock"

Dagsform
annons

För många handlar det om att komma i gång med träning efter semestern. För brandmannen Ida Larsson som var med i Ironman i Kalmar förra helgen handlar i stället veckan om vila och återhämtning. Hennes placering i Ironman gjorde att hon kvalade in till VM på Hawaii, av en slump.

— Jag är fortfarande lite i chock, jag har nog inte fattat att jag ska dit och tävla, säger hon med ett leende.

Ida Larsson, 26 år gjorde i förra helgen det som många inom sporten triathlon drömmer om – det vill säga, att kvala in till VM-tävlingen som hålls vid staden Kailua-Kona på Hawaii den 14 oktober.

— Andra kanske har haft det här som något livsmål att vara med i Ironman men jag har aldrig haft det, säger Ida när vi möter henne hemma i hennes och sambon Anders nya hus i Borsökna utanför Eskilstuna.

Med en nedlagd fotbollskarriär bakom sig kom triathlon sent in i bilden för Ida som är uppväxt i Pålsboda utanför Örebro.

— Jag testade en mindre sprinttävling i Kilsbergen utanför Örebro, för första gången 2014. Det var en kompis som skulle tävla och frågade om jag skulle med och testa, säger Ida.

Samma år hade hon pluggat klart till brandman och fick jobb i Eskilstuna. Det var så hon fick upp ögonen för mer träning och löpning. Hon träffade Anders på jobbet som också höll på med triathlon och på den vägen är det.

— Så det är inte bara hans fel, säger hon och tittar på Anders och skrattar.

Under året har hon bland annat hunnit med Å-loppet (3:e plats), Stockholm Marathon, Göteborgsvarvet, ett triathlonlopp i Hallstahammar, en halva i Vansbro plus en sprint i Österåker utanför Julita.

Under tävlingen i Kalmar förra helgen fanns det 40 kvalplatser till Hawaii fördelat på alla åldersklasser.

För Ida slutade det med en riktigt bra placering. Hon kom i mål som fyra i sin åldergrupp och 12:a totalt av alla damer som var med.

Så på kvällen började hon och Anders prata om vad som händer om hon skulle få en plats i VM.

— Man kanske inte får en sådan här chans igen, sa jag då. Samtidigt har vi precis flyttat och man får stå för alla kostnader själv.

Kort därefter fick de reda på att både ettan och trean i tävlingen hade tackat nej till VM-platsen på Hawaii. Så då tillföll platsen till den som stod på tur, vilket var Ida.

— Vi har inte ens hunnit boka flyg och boende till Hawaii, säger Ida och skrattar. Men jag kommer nog försöka få tag i några sponsorer för att kunna fullfölja satsningen.

Utöver VM på Hawaii finns det ytterligare 41 tävlingar i världen som kallas Ironman. Hennes sluttid på Ironman i Kalmar var tio timmar och 35 minuter. En förbättring med en timme från förra året då hon var med.

— Det var ändå lite sämre förhållanden nu än förra året. Det var ganska blåsigt och motvinden var jobbig, säger Ida.

Tävlingen i Kalmar började med fyra kilometer simning. Sedan blev det 18 mil på cykel med en tur över Ölandsbron och en vända på Öland innan det bar tillbaka till Kalmars innerstad. Efter det fortsatte det med en runda på fastlandet och tillbaka. Avslutande delen handlade om löpning 4,2 mil.

— Jag var nervös innan i och med att jag satt lite högre mål i år, säger Ida.

Hon fortsätter:

— Tävlingen i Kalmar rankas som en av de bästa i världen. Det var mycket publik och jag kände mig lite som en rockstjärna under loppet, säger hon vars mål var att komma i mål under elva timmar.

Hur gick tankarna under loppet?

— Jag är inte så bra på att simma, det är min svaga del. Men jag simmade på en timme och 26 minuter. På cykeln kände jag att jag kanske hade legat på lite för hårt för jag kände mig sliten och hade fått en liten dipp. Jag hade som mål att cykla på fem och en halv timma och kom in på 5,24.

— Då hade jag fyra timmar på mig att springa maran, säger Ida som planerade en löpning i 5,30-tempo men i stället sprang i snitt i 5,06-tempo.

Det enda som motiverade henne på slutet var att få till en bra maratid.

Du blev 12:a av alla damer i loppet. Hur lägger du upp träningen inför ett sådant här lopp?

— Det här året tog vi hjälp av Aktivitus som gör fystester och lägger upp planeringen. Jag fick ett program på 16 veckor där man får välja själv när man kör passen. Vi gjorde de här programmen två gånger, ett med start i december och så gjorde vi om det i maj.

I våras var paret Ida och Anders på Mallorca i tio dagar och cyklade och där blev det nästan 100 mil. Så det blir mycket träning för båda, runt åtta timmar var i snitt per vecka.

— Sedan ska man jobba på det så det har varit svårt att få ihop det.

Hur snabbt återhämtar sig kroppen efter en sådan här kraftansträngning som Ironman?

— Egentligen är det just det mentala som måste landa lite så att man orkar pressa sig igen. För nu blir det ju vila hela den här veckan. Och så kan vi börja smyga i gång lite med träning nästa vecka.

Väl på Hawaii kommer det dock bli andra förutsättningar än på Sveriges östkust.

— Det kommer vara väldigt varmt och mycket mer vind. Simningen kommer vara utan våtdräkt och är man inte så bra på att simma så är det en stor fördel att ha våtdräkt så att man får lite flytkraft.

Vad är det som triggar dig till att fortsätta med sporten?

— Det är ju utmaningen att se hur långt jag kan pressa mig, säger Ida som har kunnat vara skadefri förutom en överansträngning i hälsenan 2016.

Vad har du för tips till de som vill testa på triathlon?

— Ta hjälp av de lokala klubbarna, dessutom är det roligare att träna tillsammans. Om man är nybörjare så behöver man inte ha de dyraste eller finaste grejerna. Kör man en lokal mindre tävling kan man köra på en vanlig damcykel bara för att testa på.

Hur hinner man med att träna en så tidskrävande sport?

— En stor fördel är att vi båda håller på med det. Sedan har vi inga barn. Vi kan sticka ut och cykla fyra timmar ihop utan att vi har en tid att passa, säger hon och hoppar upp på cykeln för lite fotografering.

Triathlonklubbar i Sörmland

Eskilstuna IK Triathlon

Team Sméstan (Eskilstuna)

Flen Sport & Hälsa IF

LK Nyköpings Runners

Julita Triathlon

SLK Oxelösund

Mer information på svensktriathlon.org

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

TriathlonEskilstunaUSACykelSportTräninglöpning simning
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka