Allt fler får astma och allergi – dags at vända trenden

Det går att förebygga allergier genom att arbeta med både risk- och friskfaktorer.

Det går att förebygga allergier genom att arbeta med både risk- och friskfaktorer.

Foto: Anders Wiklund SCANPIX

Debatt2021-03-16 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler i Sverige får astma eller allergi och mer än en tredjedel av befolkningen är drabbade. Allergisjukdomarna är vår tids största folksjukdomar.

Det är stora regionala ojämlikheter i astma- och allergivården. Det finns inga nationella riktlinjer och vården följs inte heller upp i något kvalitetsregister. Bristerna leder både till lidande för den enskilde och onödiga kostnader för samhället.

Hela 95 procent av astmapatienterna i Region Sörmland har inte gjort något allergitest. I till exempel Östergötland har över hälften fått göra det. Astman kan försvåras av allergi och därför är allergitest viktigt för att behandlingen ska bli bra.

De senaste åren har behandlingar mot pollenallergi utvecklats mycket, men möjligheten att få behandling skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna. Sörmland ligger väldigt långt efter de regioner som är bäst i klassen. I till exempel Halland vaccineras över fyra gånger som i Region Sörmland (per capita).

Det går att förebygga allergier genom att arbeta med både risk- och friskfaktorer. Vården och vardagen kan förbättras för redan drabbade. I Finland finns sedan ett tiotal år sedan ett nationellt allergiprogram. Satsningen har gett resultat och trenden med en alltmer allergisk befolkning i Finland har brutits.

Det är dags för en nationell allergisatsning även i Sverige. Flera saker behöver göras.

Färre ska bli allergiska. Regeringen bör ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att både sprida kunskap till vård, skola och allmänhet om hur man kan minska risken för allergier.

Kvaliteten på vården ska inte avgöras av var i landet man bor. Möjligheten att få allergivaccination eller utredning för matallergi skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna. Samma sak gäller för biologiska läkemedel mot astma och atopiskt eksem. Därför behövs både nationella riktlinjer och ett kvalitetsregister för allergisjukdomar. 

För att få genomslag för nya riktlinjer och forskningsframsteg behöver kunskapen öka. En bred utbildningssatsning behövs till personal i vård och skola. Patientutbildning och skriftlig behandlingsplan ska vara en lagstadgad rättighet för alla med kronisk sjukdom. Patienter får redskap att hantera sin egenvård och behandling på ett bättre sätt, vilket leder till färre akutbesök och sjukhusinläggningar. 

Idag saknas allergologer, läkare som är specialiserade på allergi. Många kommer också att gå i pension de kommande åren. Det behövs en lagstiftning där regionernas ansvar för att utbilda tydliggörs. 

Forskningen kring hur allergier kan förebyggas har tagit stora kliv framåt det senaste decenniet. Att vända trenden med en alltmer allergisk befolkning går om bara den politiska viljan finns. Det behövs ett svenskt allergilyft!

Maritha Sedvallson
Förbundsordförande, Astma- och Allergiförbundet

Rebecca Juhlin
Ordförande för Astma och Allergiföreningen i Region Mellansverige

Kristina Ljungros
Generalsekreterare, Astma- och Allergiförbundet